ΠΟΛ: Διεκδικητές δικαιωμάτων ή νέα «λιβανιστήρια»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) με τον τίτλο «Ο Συνδικαλισμός δεν είναι φέουδο κανενός» .

Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται «… ως νόμιμοι εκπρόσωποι των στελεχών  του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι…»  και δίδεται η εντύπωση, ότι η ΠΟΛ αποτελεί τον  μοναδικό  εκπρόσωπο  των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  Ίδια διατύπωση βέβαια χρησιμοποιήθηκε και από τον εκπρόσωπό της  και κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την 22-1-2021 του πρόσφατου Ν/Σ του ΥΝΑΝΠ «…η ΠΟΛ είναι μια νεότευκτη Ομοσπονδία με αποφάσεις Ειρηνοδικείου που μας καθιστά, 9 σε όλη την Ελλάδα, που μας καθιστά ως εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος..»

Κάπου μπερδευτήκαμε…. Από την μια μιλάμε για «νεότευκτη» Ομοσπονδία και από την άλλη μιλάμε ότι εκπροσωπεί  τους εργαζόμενους στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Όλους τους εργαζόμενους, θα ρωτούσε κάποιος λαμβάνοντας υπόψη το λεκτικό που χρησιμοποιείται;

Τότε τι νόημα έχει  η έκκληση προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη «…να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  καλώντας στο «ίδιο τραπέζι»  όλους τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος  ώστε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η συνδικαλιστική εκπροσώπηση όλων των Λιμενικών…»

Άρα να συμπεράνουμε, ότι η ΠΟΛ παρά το  λεκτικό των ανακοινώσεων της, εκπροσωπεί μερίδα των εργαζομένων, γιατί υπάρχουν και οι «άλλοι».

Αυτοί με τους οποίους πολλά στελέχη της ΠΟΛ μέχρι πριν λίγους μήνες συμπορεύονταν.

 Συναποφάσιζαν, διαμοίραζαν μαζί τους και τις θέσεις συνδικαλιστικής εξουσίας και συνδιαχείρισης με την  διοίκηση επί των θεμάτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μερικοί από αυτούς μάλιστα είχαν εξέχουσες θέσεις στους κόλπους της ΠΟΕΠΛΣ κατά το διάστημα της κατάρτισης, διαβούλευσης και  ψήφισης του διαβόητου  ν. 4504/2017, που έφερε το πλήρες τέλμα στην λειτουργία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σήμερα δε,  οι συγκροτήσαντες την ΠΟΛ σύμφωνα και με την ανακοίνωσή τους, έχουν αλλάξει πορεία με σωρεία δημόσιων παρεμβάσεων για τα θέματα του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ «…έχοντας κάνει 45 παρεμβάσεις μέσα στους 3 μήνες λειτουργίας της και έχοντας απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων με 9 επερωτήσεις για  τα προβλήματα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ,..».

Από ότι φαίνεται, ο κ. Πλακιωτάκης κάθε λίγο και λιγάκι τρέχει στην Βουλή για να απαντάει προφορικά στις επερωτήσεις της ΠΟΛ. Εμείς βέβαια, δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο, πλην όμως εφόσον το επικαλούνται  τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΛ, μάλλον έτσι θα είναι.

Αυτό που υπέπεσε στην αντίληψή την δική μας,  είναι έγγραφες  απαντήσεις του κ. Υπουργού επί Ερωτήσεων κομμάτων της Βουλής, τα οποία αξιοποίησαν ανακοινώσεις της ΠΟΛ.

Και είναι κακό αυτό, θα ρωτήσει κανείς;. Κάθε άλλο.

 Μακάρι να ανακινούνται καθημερινά θέματα, που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΑΛ.ΑΚΤ.

Από την παρουσία όμως της ΠΟΛ στην Βουλή των Ελλήνων στις 22/1/2021 δεν πειστήκαμε για τις προθέσεις της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας. Αν ανατρέξει κανείς στα οπτικοακουστικά Πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 22-1-2021 και ώρα 10.00 (από 37΄.32΄΄έως 42΄.11),  θα καταλάβει γιατί δεν είναι πλέον αναρτημένο στα σάϊτ το απόσπασμα με την ομιλία του εκπροσώπου της ΠΟΛ, αλλά αντικαταστάθηκε με μια έγγραφη «στρογγυλεμένη»  ανακοίνωση.

Ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ  στην Βουλή: «….η ΠΟΛ είναι μια νεότευκτη Ομοσπονδία με αποφάσεις Ειρηνοδικείου που μας καθιστά, 9 σε όλη την Ελλάδα, που μας καθιστά ως εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και είμαστε εδώ πέρα να υποστηρίξουμε το έργο του Υπουργού μας και τα δικαιώματα των συναδέλφων….»

Δεν γνωρίζουμε, αν δεν υπάρχει ή υπάρχει ως προπατορικό αμάρτημα  υποχρέωση της νέας αυτής  Ομοσπονδίας σώνει και καλά  να υποστηρίξει το έργο του κ. Υπουργού. Ούτε γνωρίζουμε αν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Το μόνο που γνωρίζουμε  με βεβαιότητα,  είναι ότι αυτήν  τακτική ακολουθούν επί σειρά ετών και οι «άλλοι» από τους οποίους υποτίθεται υπάρχει διαφοροποίηση της ΠΟΛ.

Γι΄ αυτό και η ανάλωση στην Βουλή σε εγκωμιαστικές αναφορές σε θετικές διατάξεις, την πλειοψηφία των οποίων έχει προωθήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Από διεκδικήσεις για λογαριασμό του προσωπικού, δεν ακούσαμε  σχεδόν τίποτα στην Βουλή ούτε από την ΠΟΛ, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, ούτε από την ΠΟΕΠΛΣ.

 Ίσως η επέκταση της μάχιμης πενταετίας και σε αυτούς που δεν ξεμύτισαν από το Υπουργείο καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας τους, να θεωρείται από την νέα (νεότευκτη κατά τους ιδρυτές) Ομοσπονδία, ως το μέγιστο των προβλημάτων που απασχολούν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το οποίο βέβαια εξισώνει την μεταχείριση με αυτούς που στενάζουν στα Λιμεναρχεία, στα σκάφη και την παραμεθόριο.

Δεν είχε τίποτα να πει -έστω και επιγραμματικά-στην Βουλή ο Εκπρόσωπος της ΠΟΛ για:

την αντιμετώπιση πανδημίας και την διενέργεια σε τακτική βάση μοριακών τέστ για όλο το προσωπικό;

-την άμεση εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων προκειμένου εμβολιαστούν άμεσα τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με προτεραιότητα αυτών που έρχονται σε άμεση επαφή με κοινό;

-την μη έκδοση του πολυδιαφημισμένου π.δ. μεταθέσεων ενώ ήδη με τον είσοδο του 2021 θα έπρεπε να εφαρμόζεται;

-την μη έκδοση των π.δ. για την ιεραρχία -προαγωγές;

-την μη έκδοση του π.δ. για τα οδοιπορικά;

-την τήρηση των ωραρίων εργασίας του προσωπικού;

– την μη πληρωμή της νυκτερινής αποζημίωσης του προσωπικού λόγω μη κατανομής 4.400.000 στον προϋπολογισμό του Αρχηγείου; 

-τα θέματα ατομικού εξοπλισμού του προσωπικού (ιματισμός, μέσα προστασίας κ.λ.π.) που επιχειρεί στα σκάφη  και στις Λιμενικές Αρχές;

-τόσα και τόσα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό κατά την εκτέλεση της αποστολής του..

Δεν είναι δουλειά των συνδικαλιστών να συζητήσουν από κοινού με τον υπουργό  και να σχεδιάσουν την στρατηγική ανάπτυξη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ούτε την μακροπρόθεσμη  πολιτική των προσλήψεων στις τάξεις του, όπως αναφέρει η ΠΟΛ.

Αυτό είναι δουλειά της διοίκησης, της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Γι’ αυτό υπάρχουν, αυτή είναι η υποχρέωση και το καθήκον τους από τον νόμο.

Δουλειά των συνδικαλιστών είναι η βελτίωση των καθημερινών συνθηκών εργασίας,  υγιεινής και ασφάλειας  των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Να τονίζουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, μέσα και προσωπικό όπου υπάρχουν, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ζωή και την με ασφάλεια εκτέλεση της αποστολής του προσωπικού.

Κάθε άλλη προσέγγιση οδηγεί στα γνωστά μονοπάτια της υποταγής και της συνδιοίκησης.

Της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών.

Όλα στο όνομα δήθεν του συμφέροντος των πολλών.

Αν κομίζει κάτι νέο η νέα Ομοσπονδία, θα πρέπει να το αποδείξει εμπράκτως και καθημερινά όχι με λόγια αλλά με πρωτοβουλίες που θα συγκινήσουν τον κάθε συνάδελφο.

Πρωτοβουλίες που θα δίνουν  ρόλο και στον τελευταίο συνάδελφο, του οποίου η γνώμη θα έχει αξία, έστω και αν δεν υιοθετείται από τους πολλούς.

Πρωτοβουλίες, που δεν θα εξαντλούνται σε εγκεφαλικά αιτήματα, ανακοινώσεις- φειγ βολαν-  από τα γραφεία της στο Υπουργείο, αλλά αυτές που θα γράφονται στα λιμάνια, στα σκάφη, στα θαλάσσια σύνορα, και θα αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από  την  δημιουργία της νέας Ομοσπονδίας (άσχετα με ποια θα είναι τελικά η τύχη της) πρέπει όλοι να προβληματισθούν, προκειμένου ερμηνεύσουν σωστά και σταθμίσουν τη δράση τους για το καλό των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα… Άλλωστε το γεγονός ότι σχεδόν κάθε 3 μήνες είχαμε αλλαγή προέδρου στην ΠΟΕΠΛΣ κάτι δείχνει…

 Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να οριοθετήσει το πλαίσιο λειτουργίας των Ενώσεων που εκπροσωπούν το προσωπικό με συνδικαλιστική διάταξη ανάλογης αυτής που ισχύει και για τους άλλους ένστολους.

Να εναρμονιστεί ανάλογα η λειτουργία των ενώσεων, να διασαφηνιστούν τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων.

Διαφορετικά και υπό   τις σημερινές συνθήκες, οι -χωρίς νομικό πλαίσιο-  29 ήδη λειτουργούσες Ενώσεις του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (19 ΠΟΕΠΛΣ,9 ΠΟΛ και 1 ΠΕΑΛΣ) μπορεί και να είναι λίγες…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Α.Α.Λ.Σ.: Απονομή ξιφών σε Αξιωματικούς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ε.α.)

Παραθέτουμε την σχετική με το θέμα επιστολή της Ε.Α.Α.Λ.Σ.   ΠΡΟΣ: 1.  Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη 2. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,   ΘΕΜΑ: 

Διώρυγα Κορίνθου: κλείνει για τη β’ φάση των έργων

Κλείνει από σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου η διώρυγα της Κορίνθου, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επαναλειτουργίας της. Άμεσα αρχίζουν οι εργασίες, όπως είχε προαναγγελθεί, για την αποκατάσταση της δεύτερης φάσης, με σκοπό την ολοκλήρωση της θωράκισής της μέχρι την έναρξη

Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε.: Πρωτεργάτης στην ανάδειξη της πόλης

Με τη φροντίδα και επιμέλεια της υπεύθυνης τύπου και δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε. κας Ελίνας Ιατρίδου, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας, θέση Λιμανάκι Αλιέων (παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας) μια πολύ όμορφη

Παραλίες χωρίς Ναυαγοσώστες Στους 24 οι νεκροί από πνιγμό στην Κρήτη!!!

Στους 24 ανέβηκε αριθμός των νεκρών στην Κρήτη από πνιγμό το φετινό καλοκαίρι (10/5-3/10) , με έναν ακόμη άνδρα αγνώστων στοιχείων να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα των Απτέρων. Το νέο περιστατικό συνέβη προχθές το απόγευμα και