Πολεμικό Ναυτικό: «Ανάσα» το επίδομα Στόλου – Πώς ο Μητσοτάκης αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του ΓΕΝ

Το έμπρακτο «ευχαριστώ» στους φρουρούς του Αρχιπελάγους – Πώς οι σκέψεις για αποχωρήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό μετατρέπονται σε κίνητρο για συνέχεια – Οι καθοριστικές κινήσεις του ΓΕΝ και η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Αναγνώριση, δικαίωση, αισιοδοξία και ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουν το λειτούργημα που επιτελούν. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα συναισθήματα που επικρατούν στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που άκουσαν από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ 2022, να ανακοινώνει τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού επιβεβαιώνουν καθημερινά και επί του πεδίου τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Με έναν Στόλο ο οποίος σαφώς οδεύει προς το γήρας, καταφέρνουν όχι απλώς να αντιμετωπίζουν κάθε τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά να συμμετέχουν σε απαιτητικές συμμαχικές αποστολές, όντας δεκάδες μέρες εν πλω.

Η επίδειξη σημαίας δεν είναι μόνο στον λεγόμενο «ζωτικό χώρο» του Πολεμικού μας Ναυτικού, το Αιγαίο. Σε όλη τη Μεσόγειο τα πλοία μας συμμετέχουν σε συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές, όπως η SNMG2, η επιχείρηση IRINI και η UNIFIL. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως πάνω από 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Στόλου βρίσκονται μόνιμα εκτός ναυστάθμων, ενώ ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ελληνικής φρεγάτας η οποία λαμβάνοντας μέρος στην επιχείρηση IRINI για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παρέμεινε στη θάλασσα για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Αλλά ακόμα κι όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους, οι ανάγκες συντήρησης των πλοίων είναι τέτοιες που απαιτείται να παραμείνουν μέσα για 24ωρα προκειμένου να αποκαταστήσουν βλάβες και να καταστήσουν το πλοίο πανέτοιμο για άμεσο απόπλου.

Πόσο πληρώνεται αυτό το λειτούργημα που επιτελούν στο Πολεμικό Ναυτικό; Ουσιαστικά, δεν πληρώνεται! Τα 17 ευρώ που ήταν από τη δεκαετία του ‘90 το «πλεύσιμο» για τα στελέχη, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό, για να μην πούμε ότι ήταν και προσβλητικό. Οι παραιτήσεις στελεχών ακόμα και αξιωματικών καριέρας προβληματίζουν εδώ και καιρό έντονα το ΓΕΝ, το οποίο με κάθε τρόπο ασκεί πιέσεις για την έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του έργου που επιτελείται στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης είχε ενημερώσει εδώ και καιρό την πολιτική ηγεσία για ανάγκη θέσπισης πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Ο πρωθυπουργός λοιπόν κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εμπιστευτεί για μια ακόμη φορά αυτούς που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους τις ανάγκες των πληρωμάτων. Ανακοίνωσε το επίδομα Στόλου από το βήμα της ΔΕΘ, προκαλώντας αισιοδοξία στα πληρώματα, που άκουσαν επιτέλους ένα έμπρακτο «ευχαριστώ». Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει επομένως κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. Όχι γιατί η πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους, αλλά γιατί αναγνωρίστηκε ο κόπος των πληρωμάτων.

Σαφέστατα, με το επίδομα πλεύσης δεν θα γίνει κανείς και ποτέ πλούσιος, όμως είναι ένα κίνητρο και ισχυρό οικονομικό βοήθημα για να συνεχίσουν τα πληρώματα με μεγαλύτερο πάθος, με μεγαλύτερο ζήλο, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις για αποχώρηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό επειδή ο μισθός δεν είναι ανάλογος του έργου που επιτελούν. Γιατί όσο κι αν σου αρέσει μια δουλειά, όσο κι αν νιώθεις ότι προσφέρεις υπηρεσίες στον ένδοξο ελληνικό Στόλο, όσο κι αν λατρεύεις την πατρίδα, όταν τίθενται ζητήματα βιοπορισμού τότε είναι δεδομένο πως οι περισσότεροι θα κοιτάξουν για εναλλακτικές λύσεις. Επομένως, η ανακοίνωση του επιδόματος πλεύσης είναι αφενός μια ηθική αναγνώριση της δουλείας των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και αφετέρου μια ουσιαστική βοήθεια.

Προφανώς και τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς επιτελούν πολύ σοβαρό και απαιτητικό έργο, ωστόσο, υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά. Η πλειοψηφία αυτών, το βράδυ θα γυρίσει στο σπίτι, θα δει από κοντά και θα αγκαλιάσει τα αγαπημένα της πρόσωπα. Αντιθέτως, τα πληρώματα των πλοίων και των υποβρυχίων, αντί για σπίτι θα πάνε απλά στην στενή καμπίνα τους και αντί για πραγματική αγκαλιά θα δουν και θα ακούσουν τις οικογένειές τους από τις ψυχρές οθόνες των κινητών και των τάμπλετ… και αυτό, αν υπάρχει καλό σήμα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Το viral κόλπο για να βλέπεις αμέτρητα βίντεο στο TikTok χωρίς να αγγίζεις το smartphone σου

Για πολλούς από εμάς το TikTok αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα στα social media. Όχι τόσο για να ανεβάζουμε περιεχόμενο, αλλά περισσότερο για να το καταναλώνουμε. Έχουμε περάσει άλλωστε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, scrollάροντας με

Μετάβαση στο περιεχόμενο