Πώς απέτυχε το σχέδιο του Πούτιν: Ο καλός καιρός έσωσε την Ευρώπη

Το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πιέσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια σαν όπλο φαίνεται να ναυαγεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο ήπιος καιρός, μια σειρά από πρόθυμους προμηθευτές και οι προσπάθειες για μείωση της ζήτησης βοηθούν, με τις αποθήκες φυσικού αερίου να είναι ακόμα σχεδόν γεμάτες και τις τιμές να πέφτουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.  Μετά το απότομο «γύρισμα» των τιμών τον τελευταίο μήνα, τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν πιθανότατα τελειώσει για την Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg.

Οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό στην Κίνα, που μειώνουν τον ανταγωνισμό για φορτία LNG, δημιουργούν συνθήκες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και σταθεροποίηση των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης.  Εάν οι συνθήκες αυτές διατηρηθούν, το Κρεμλίνο δεν θα είναι και τόσο σε θέση να πιέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ενώ μία απότομη μείωση των θερμοκρασιών ή κάποια διαταραχή στις παραδόσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις αγορές ενέργειας, πλέον αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η Ευρώπη μπορεί να βγάλει αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, μιας κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει αποφευχθεί – από όσο μπορούμε να δούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει ήδη κοστίσει στην Ευρώπη σχεδόν 1 τρισ. δολάρια εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας.  Οι κυβερνήσεις απάντησαν με περισσότερα από 700 δισ. δολάρια σε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενώ προσπάθησαν επίσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εισάγει πλέον άνθρακα και αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία και οι παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν περιοριστεί σημαντικά.  Οι χώρες έχουν καλύψει μέρος του κενού αυξάνοντας τις προμήθειες από τη Νορβηγία και εισάγοντας LNG από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς.

Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες στο 91%, εξαιτίας των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, καθώς και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών του Ιανουαρίου.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που δεν ήμασταν το φθινόπωρο», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο ARD την Παρασκευή.  «Όσο περισσότερο αέριο έχουμε στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην αρχή του έτους, τόσο λιγότερο άγχος και κόστος θα αντιμετωπίσουμε για να τις γεμίσουμε ξανά για τον επόμενο χειμώνα».

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στο ένα πέμπτο σε σχέση με τα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, και παρά τις ανησυχίες ότι οι φθηνότερες τιμές θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση, η κατανάλωση εξακολουθεί να μειώνεται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, ο χειμώνας θα τελειώσει με τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης μισογεμάτες.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,