Πόσο εξασφαλισμένοι είμαστε σε επάρκεια φυσικού αερίου για τον χειμώνα

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σκρέκας και γενικώς όλα τα κυβερνητικά στελέχη να καθησυχάζουν τους πολίτες κάθε φορά που βρίσκουν μπροστά τους ένα μικρόφωνο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη.

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθήκη φυσικού αερίου, όπως η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό ενδεχομένως και υπό συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα.

Τι εννοούμε;

Ότι η χώρα βασίζεται στις συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Βουλγαρία και την Ιταλία για αποθήκευση των προβλεπόμενων – σύμφωνα με το σχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου – ποσοτήτων φυσικού αερίου και ελπίζει να μην «σπάσουν» για οποιονδήποτε λόγο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ξεκινήσει, εδώ και περίπου 15 μέρες, την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία εμπορικού αποθέματος αέριου από εγχώριους προμηθευτές καυσίμου σε άλλες χώρες. Για τη δημιουργία του προβλεπόμενου αποθέματος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τόσο την εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία, όσο και υπόγεια αποθήκη αερίου στην Ιταλία.

Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποθηκεύσει στα δύο αυτές χώρες ποσότητα καυσίμου ίση με 200.000 Μεγαβατώρες, από τις 622.440 Μεγαβατώρες συνολικά που θα πρέπει να ανέλθει το απόθεμά της, σύμφωνα με το σχέδιο. Οι πρώτες ποσότητες έχουν ήδη αποθηκευτεί στο Chiren, ενώ εδώ και περίπου 15 ημέρες η εταιρεία έχει ξεκινήσει να φυλάσσει αέριο και στην Ιταλία.

Για τις χώρες – μέλη που δεν διαθέτουν αποθήκες φυσικού αερίου, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται υποχρέωση να εξασφαλίσουν ως την 1η Νοεμβρίου, συμφωνίες με χώρες που διαθέτουν αποθήκες, για ποσότητες που ισοδυναμούν με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου.

Το απόθεμα αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλη την επικείμενη χειμερινή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται στην ουσία για μία «ασπίδα» προστασίας για την επάρκεια εφοδιασμού της εκάστοτε χώρας, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην παράδοση των προγραμματισμένων ποσοτήτων αερίου αγωγού από τη Μόσχα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου, οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις εταιρείες και στην ελληνική αγορά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κλείσει τελείως τη στρόφιγγα ο Πούτιν και όλες οι χώρες ανοίξουν τις αντίστοιχες των αποθηκών φυσικού αερίου για να βγει ο χειμώνας;

Τι γίνεται αν οι ποσότητες αποθήκευσης της Βουλγαρία και της Ιταλία δεν αποδειχθούν ικανές να βγει ο χειμώνας; Θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πάρει το φυσικό αέριο που αποθήκευσε ή θα το χρησιμοποιήσουν για ιδία χρήση;

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται αυτά τα σενάρια, όμως παραμένουν πάνω στο τραπέζι και αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι οι δηλώσεις του στυλ ότι «όλα είναι καλά», δεν είναι τίποτα παραπάνω από επικοινωνιακά παιχνίδια.

Απ’ αυτά που αρέσκεται η κυβέρνηση…

Αναλυτικά οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το ήδη αποθηκευμένο φυσικό αέριο:

ΣΟΥΗΔΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 0,1 ΤWh – 90,8% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΔΑΝΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 8,8 ΤWh – 95% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 121,7 ΤWh – 87,6% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 221,1 ΤWh – 90,4% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΠΟΛΩΝΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 35,8 ΤWh – 98,3% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΒΕΛΓΙΟ: Αποθήκη χωρητικότητας 7,4 ΤWh – 85,4% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 30,7 ΤWh – 85,3% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΓΑΛΛΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 127 ΤWh – 95,8% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΑΥΣΤΡΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 71,9 ΤWh – 75,2% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 47,7 ΤWh – 70,4% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 27 ΤWh – 82,2% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΙΤΑΛΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 170,7 ΤWh – 88,3% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΚΡΟΑΤΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 4,1 ΤWh – 86,4% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 4,1 ΤWh – 71,2% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΙΣΠΑΝΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 31,1 ΤWh – 88,3% αποθηκευμένο φυσικό αέριο
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αποθήκη χωρητικότητας 3,9 ΤWh – 100% αποθηκευμένο φυσικό αέριο

Πόσο εξασφαλισμένοι είμαστε σε επάρκεια φυσικού αερίου για τον χειμώνα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφήνοντας «εκτός» το κόμμα των Σπαρτιατών. Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι «Σπαρτιάτες»

Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από την

Ραγδαία αύξηση της εγκατάλειψης ναυτικών το 2024

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ την ίδια ώρα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για επικαιροποίηση και επανεξέταση των υποθέσεων από τη

Πέρασε στη Βρετανία ο νόμος της Ρουάντα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τον αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την απέλαση στη Ρουάντα παράνομα ευρισκομένων στη Βρετανία αιτούντων άσυλο ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από μακρά δικαστική διένεξη μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου και της νομοθετικής εξουσίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο