Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Για αυτό πήγαμε στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση, ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει.

«Αρχίσαμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος, να το αποτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Δύση έχει καλλιεργήσει την ιδέα της διάλυσης της χώρας μας, εδώ και δεκαετίες».

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και συζητώντας δημόσια για τον πόλεμο -για πρώτη φορά από τότε που η ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ουκρανίας που απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα-, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και είπε: «Θα δούμε πώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα τελειώσει».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπήρξαν απόπειρες πληγμάτων στις ρωσικές υποδομές, σημειώνοντας ότι θα απαντήσουν «με μεγάλη σοβαρότητα», εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Ρωσία.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις», είπε.

Ο Πούτιν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο πλάνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», υπογραμμίζοντας ότι «ο βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ρωσικός στρατός σταδιακά κερδίζει νέα εδάφη, για να σχολιάσει: «Δεν βιαζόμαστε. Ο βασικός μας στόχος δεν έχει αλλάξει».

«Ευχαριστώ» σε Ερντογάν

Ο Πούτιν εξήρε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το είχε κάνει στη συνάντησή τους αυτή τη φορά στη Σαμαρκάνδη-, λέγοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Για αυτό πήγαμε στην Ουκρανία-1

Ρωσοτουρκική συμφωνία για ενέργεια και εξαγωγές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με το 25% της πληρωμής να είναι σε ρωσικά ρούβλια», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη στιγμή που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου ή ευρώ.

Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις κατά παράβαση των υφιστάμενων όρων.

Σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διακόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Για αυτό πήγαμε στην Ουκρανία-2

Εξαγωγές προϊόντων

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν λάβει σήμα ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας.

«Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass, ο Πούτιν είπε ότι εύχεται το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας να πάει σε φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού Ίντερφαξ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι οι συμφωνίες που αφορούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου στη Μερσίνα, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023», υπογράμμισε.


«Δεν έχουμε σχέση με την ενεργειακή κρίση»

Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει τους αγωγούς και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του Nord Stream 2».

Ο ίδιος έριξε την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην «πράσινη ατζέντα» και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.


«Να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν»

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν: «Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας έχω μιλήσει στο τηλέφωνο για αυτό».

Είπε ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κράτησαν τον κόσμο ενωμένο.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι το Κίεβο είχε απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας που εκφράζετε συνεχώς», είπε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Μόνο, δυστυχώς, η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την απόρριψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθετήσεις Υποναυάρχων ΛΣ

Ο Υποναύαρχος ΛΣ Χαμέτης Παντελής του Ιωάννη (Α.Μ. 913) στον Κλάδο Α΄ (Ασφάλειας και Αστυνόμευσης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Καστάνης Χρήστος του Γεωργίου (Α.Μ. 915) στον Κλάδο Δ΄ (Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Ροκίδης Ζαφείριος του Δημητρίου (Α.Μ. 916)

ΠΕΑΛΣ – ΠΟΕΠΛΣ: Κοινό Αίτημα για συνάντηση με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια για ενημέρωση επί σχεδιασμών – προθέσεων για Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Προς:  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια Νικόλαο Θέμα: «Αίτημα για συνάντηση»                                                           

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Μετά από διαδικασία 14 μηνών, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 35χρονη από την Πάτρα για τον χαμό του 9χρονου παιδιού, που υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου 2022

Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση. Παράλληλα, αθώα κρίθηκε και η μητέρα του παιδιού, για

Μετάβαση στο περιεχόμενο