Προχωρούν οι συμβάσεις για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Θεσσαλονίκης

Κατατίθενται σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής

Τον «δρόμο» προς τη Βουλή πήρε η συμφωνία παραχώρησης του 67% για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που πρόσφατα απέκτησε ο ιταλικός όμιλος Grimaldi, έναντι τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, οι δήμοι της περιοχής θα λαμβάνουν το 3,5% των ετήσιων εσόδων των δραστηριοτήτων.

Η νέα σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν πρόλαβε να κυρωθεί στη Βουλή καθώς προέκυψαν οι διακοπές του Πάσχα και αμέσως μετά η προκήρυξη των εκλογών, συζητήθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, μαζί με την τροποποίηση της σύμβασης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, δίνεται πλέον η δυνατότητα να προχωρεί στις υποχρεωτικές και μη επενδύσεις με γρήγορες διαδικασίες.

Πλέον, τα υποχρεωτικά και μη έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως έγινε και για το λιμάνι του Πειραιά, θα ελέγχονται από ανεξάρτητο μηχανικό και θα εγκρίνονται από την Περιφέρεια.

Το επόμενο βήμα είναι να οδηγηθούν και οι δύο συμβάσεις στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ανάσα πνοής στη Θεσπρωτία

Σχετικά με την κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου αλλά και του δήμου.

Υπογράμμισε ότι με αυτήν τη σύμβαση παραχώρησης ουσιαστικά δίνεται μια ανάσα πνοής στη Θεσπρωτία, καθώς ο επενδυτής που αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμανιού θα καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό στο ελληνικό κράτος. Επισήμανε επίσης ότι μέσω αυτής της παραχώρησης επιτυγχάνεται μια τεράστια παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων του δήμου, καθώς το παραλιακό μέτωπο 6.000 στρεμμάτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας παραχωρείται πλέον στον δήμο, που ήταν πάγια διεκδίκηση της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατασκευή καινούργιων μαρινών θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.», που περιλαμβάνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «η αποκρατικοποίηση που έγινε ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και αυτό αποδεικνύεται αφενός από τα οικονομικά στοιχεία και αφετέρου από την επιβατική κίνηση αλλά και την κίνηση της κρουαζιέρας, η οποία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα».

«Ουσιαστικά», συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «δίνουμε και στον δήμο περισσότερους πόρους, αλλά δίνουμε και τη δυνατότητα να λύσουμε τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν στη Σύμβαση Παραχώρησης, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Master Plan και των υπόλοιπων υποχρεωτικών επενδύσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τόσο για την Ηγουμενίτσα όσο και για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει αντίστοιχα υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Τι προβλέπεται για τον ΟΛΘ

Πλέον, τα υποχρεωτικά και μη έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως έγινε και για το λιμάνι του Πειραιά, θα ελέγχονται από ανεξάρτητο μηχανικό και θα εγκρίνονται από την Περιφέρεια, προκειμένου επενδύσεις υποχρεωτικές και μη να μπορούν να προχωρούν γρήγορα και να μην μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας συναρμόδιων υπουργείων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μεταξύ των τροποποιήσεων συγκαταλέγεται η ένταξη σε fast track διαδικασία των αδειοδοτήσεων των έργων στην κατασκευή του νέου μεγάλου Προβλήτα Νο 6. Επίσης, για δύο κτίρια που ανήκουν στη Διεύθυνση Αρχής Λιμένων, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο, θα μπορούν να αξιοποιηθούν με μίσθωση, παραχώρηση, χωρίς να απαιτείται επιπλέον συναίνεση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες των κτιρίων, εφόσον το επιθυμούν, να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη και τις δαπάνες για βαριά συντήρηση, περιοδική προληπτική συντήρηση ή και ασφάλιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο θα προβλέπεται.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα το κτίριο του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού να αξιοποιηθεί, πλην των πολιτιστικών χρήσεων, και για άλλη δραστηριότητα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα ανήκει στο Τμήμα

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο