Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την κούρσα για να αναλάβει μία επιπλέον θητεία στο Λευκό Οίκο, όλο και περισσότερα στελέχη των Δημοκρατικών, μεγάλοι δωρητές, αλλά και απλοί ψηφοφόροι του κόμματος στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στην κατάσταση της υγείας του προέδρου και αν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας νέας τετραετίας.

Χωρίς να είναι δεδομένο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα ήταν η φυσική διάδοχος του προέδρου, αν αυτός τελικά υποκύψει στις αυξανόμενες πιέσεις και αποσύρει την υποψηφιότητά του. Και για τους Δημοκρατικούς γεννιέται παράλληλα το σημαντικά ερώτημα αν η Χάρις έχει τελικά περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιορισμένο διάστημα που απομένει μέχρι τον Νοέμβριο.  

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Patrick Semansky, File)

Η θητεία της στον Λευκό Οίκο ξεκίνησε κάπως νωθρά πριν τριάμισι χρόνια, ενώ σε σημαντικά θέματα που ανέλαβε, όπως η μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική δεν σημείωσε σημαντικές επιτυχίες.

Μόλις πέρυσι, πολλοί από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου εκδήλωσαν ιδιωτικά τις ανησυχίες τους όταν η Χάρις ορίστηκε υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία. Όμως η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, καθώς η αντιπρόεδρος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με θετικό αντίκτυπο για την εικόνα της, όπως το δικαίωμα της άμβλωσης, ενώ φαίνεται να έχει απήχηση στους νεαρούς ψηφοφόρους.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, αν και σίγουρα θα είχε να αντιμετωπίσει μια σκληρή αναμέτρηση.

Έρευνα του CNN για τις εκλογές που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, έδειξε ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, 49% έναντι 43%. Όταν το ίδιο ερώτημα τέθηκε για Χάρις κατά Τραμπ, η αντιπρόεδρος υστερούσε επίσης, όμως με διαφορά δύο μονάδων, 47% έναντι 45%, εντός δηλαδή του περιθωρίου λάθους.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ανεξάρτητοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη Χάρις σε ποσοστά 40-43% έναντι του Τραμπ, ενώ οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων την προτιμούν σε ποσοστά 39-51%.

Άλλη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έδειξε ότι Χάρις και Τραμπ είναι σχεδόν ισοδύναμοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με 42% και 43%, αντίστοιχα.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Yuki Iwamura)

Δημοκρατικοί με επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του Τζιμ Κλάιμπερν, ανθρώπου που ήταν το κλειδί για τη νίκη του Μπάιντεν το 2020, του βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, σημαντικού μέλους της αφροαμερικανικής κοινότητας και του Σάμερ Λι, βουλευτή της Πενσυλβάνια, έχουν επισημάνει ότι η Χάρις θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, αν ο Μπάιντεν επιλέξει να παραιτηθεί.

Στην ίδια γραμμή, ο οικονομικός αναλυτής Σόνου Βαργκέζε δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μετά το ντιμπέιτ ότι «ο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη πίσω από τον Τραμπ και είναι απίθανο να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, δεδομένου του σημείου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εκστρατεία του. Η αντιπρόεδρος Χάρις πιθανότατα θα βελτιώσει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο».

Στο Δημοκρατικό Κόμμα πολλοί πιστεύουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να προσελκύσει και πάλι μεγάλες ομάδες δημοκρατικών πολιτών, των οποίων ο ενθουσιασμός τους για τον Μπάιντεν έχει ξεθωριάσει, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των νεαρών ψηφοφόρων, καθώς και εκείνων που δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν αυτοί που φοβούνται ότι η Χάρις θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που εγκρίνουν τις κεντρώες πολιτικές του Μπάιντεν.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Morry Gash)

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι ότι η δημόσια εικόνα της έχει συνδεθεί με την ακροαριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία όμως δεν μπορεί να κερδίσει εθνικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Reuters ο Ντμίτρι Μέλχορν, σύμβουλος του Ράιντ Χόφμαν, συνιδρυτή του LinkedIn και σημαντικού δωρητή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πάντως, αν τελικά προκύψει μια τέτοια αντικατάσταση υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, η 59χρονη Καμάλα Χάρις, πρώην γερουσιαστής και γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, εφόσον κερδίσει θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την άλλη πρωτιά που ήδη κατέχει, ως πρώτη Αφροαμερικανίδα και Ασιάτισσα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Πηγή: Reuters 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο