Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Κάποιες φορές, μία αποστρατεία ή μία μετάθεση μπορεί να αποτελεί και τιμή…!

ΑΠΟ:


Πρόεδρο 
Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος
ΠΑΣΣΑΚΟ Σπυρίδωνα
 
ΠΡΟΣ: 

-Λιμενάρχες των Λιμενικών Αρχών  Χανίων, Ιεράπετρας Ρεθύμνου, Σητείας

-Υπολιμενάρχες των Λιμενικών Αρχών Χανίων, Ιεράπετρας Ρεθύμνου, Σητείας, Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου

-Κυβερνήτες και τα πληρώματα των ΠΛΣ Κρήτης

 -ΚΕΑ Κρήτης

-Γραφεία Ασφάλειας, Ανάκρισης και ΠΟΔΙΝ

-Στελέχη ΛΣ που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία στις Λιμενικές Αρχές Κρήτης,

-Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες όλων των Λιμενικών Αρχών Κρήτης

-ΔΣ ΠΕΑΛΣ 

-ΜΕΛΗ ΠΕΑΛΣ

Αξιότιμοι συνάδελφοι, 

Σε εκτέλεση απόφασης κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραδίδω σήμερα τη Διοίκηση της 7ης ΠΕΔΙΛΣ.

Με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την προστασία του ύψιστου΄ανθρώπινου αγαθού που είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά και την όσο ήταν εφικτό βελτίωση της υπηρεσιακής σας καθημερινότητας, παρέδωσα σήμερα την διοίκηση της 7ης ΠΕΔΙΛΣ  και αναλάβω καθήκοντα ΒΟΗΘΟΥ Διοικητή 1ης ΠΕΔΙΛΣ, με απόφαση κ. ΥΝΑΝΠ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου υπηρέτησα πάντα σε θέσεις ευθύνης,  ως  Κεντρικός Λιμενάρχης Χανίων, στην  Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χανίων, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, επιτηρητής των Δόκιμων Σημαιοφόρων ΛΣ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων,  Κυβερνήτης στο Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ. 413, στο ΠΛΣ 620, στο Ν/Γ 518, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν), στο Κέντρο επιχειρήσεων του ΛΣ ως Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε) ΚΕΠΙΧ-ΕΚΣΕΔ και ως Διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κρήτης.
Μοναδική ικανοποίησή μου ειναι ότι έκανα φίλους, κατάφερα και διατήρησα την υπερηφάνεια και αξιοπρέπειά μου και ότι διοίκησα στελέχη με υψηλό ηθικό, σπάνιες αρετές και επαγγελματισμό.

Ακροβατώντας τα τελευταία σχεδόν 10 χρονια μεταξύ των υπηρεσιακών καθηκόντων μου ως Διοικητής της ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ, ως Κεντρικός Λιμενάρχης Χανίων, ως Διοικητής 7ης ΠΕΔΙΛΣ και των συνδικαλιστικών μου καθηκόντων ως πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, σας διαβεβαιώνω ότι παρά τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές, τις “προειδοποιήσεις” προσπάθησα πολύ πέραν του πλαισίου των δυνατοτήτων, που μου παρείχαν οι θεσμικές αυτές θέσεις, παρά το όποιο κόστος, να είμαι δίπλα σας σε όλα τα επίπεδα.

Η υπηρεσιακή και συνδικαλιστική σχέση μας σε όλα τα επίπεδα ήταν αμφίδρομη και αισθάνομαι πολύ τυχερός και υπόχρεος.

Αναπτύχθηκαν ιδιαίτερες φιλίες με πολλούς από εσάς και γνώρισα ανθρώπους με ντομπροσύνη, αισθήματα, γενναιότητα, ειλικρινείς, συνεπείς, αξιοπρεπείς με ήθος. Άλλωστε  δεν ειναι τυχαίο οτι επέλεξα τη μόνιμη διαμονή μου στην Κρήτη.

Εκ βάθους καρδίας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας στο πρόσωπό μου αλλα και στην ΠΕΑΛΣ στις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες και στα τέσσερα πρωτόγνωρα επιτυχή συνέδρια για την ΠΕΑΛΣ σε αριθμό συμμετεχόντων,  που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη,  με μοναδικό γνώμονα μας ως ΠΕΑΛΣ,  την ξεχωριστή έντονη παρουσία σας και συμμετοχή σας στα συνδικαλιστικά δρώμενα της ΠΕΑΛΣ και την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου.

Παράλληλα, σας ευχαριστώ για τη βοήθεια σας και το χρονικό διάστημα που εκτέλεσα καθήκοντα Διοικητή 7ης ΠΕΔΙΛΣ,  και σας συγχαίρω για τον επαγγελματισμό που επιδείξατε, το ήθος σας και τη συμπαράστασή σας στις ώρες αγωνίας που περάσαμε μαζί στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα και σε αρκετά μείζονα ζητήματα και περιστατικά που αντιμετωπίσαμε.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλους του συναλλασσόμενους με τα λιμάνια των νομών νήσου Κρήτης, τους ναυτικούς πράκτορες και εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τους ναυαγοσώστες, τους εθελοντές και δύτες για την πολύτιμη βοήθειά τους σε περιστατικά που αντιμετωπίσαμε, αλλά και θεσμικούς και εξωθεσμικούς, προσωπικούς μου φίλους, κυρίως στο νομό Χανίων, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και προσωπικό επίπεδο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέλη και μη της ΠΕΑΛΣ, συνεργάτες, να νιώθετε υπερήφανοι γιατί με τις αξιέπαινες προσπάθειές σας επί 24ωρου βάσεως, 365 μέρες τον χρόνο, πράττετε, υπερβάλλοντας εαυτόν, το καθήκον σας, παρά την έλλειψη προσωπικού, τον περιορισμό πόρων και επιχειρησιακών μέσων, τις περιορισμένες αποδοχές σας, την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών και επιχειρησιακών μέσων, την υποτυπώδη διοικητική μέριμνα, το πλαίσιο μεταθέσεών σας και την αναγκαιότητα τροποποίησής του.

Ακόμα κι αν υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ενδεχομένως, έγιναν λάθη ή δεν ανταποκριθήκαμε πλήρως στις απαιτήσεις, αναλαμβάνω την ευθύνη και το χρεώνομαι προσωπικά ενώ σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρξε κάποιος, που ενδεχομένως αδίκησα, αυτό δεν έγινε σκόπιμα.

Σας καλώ να συνεχίσετε ως επαγγελματίες να πράττετε το καθήκον σας, να παραμείνετε όπως είστε,  ψύχραιμοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς, έως την επίλυση των υπηρεσιακών και θεσμικών θεμάτων που εκκρεμούν και σας απασχολούν.

Δεν θα επεκταθώ στους λόγους που οδήγησαν στην τοποθέτησή μου ως Βοηθός 1ης ΠΕΔΙΛΣ, αφενός γιατί είναι γνωστοί, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους από εσάς και αφετέρου γιατί τελικά με ωρίμασαν περισσότερο, με επανακαθόρισαν ως προσωπικότητα, ως Αξιωματικό ΛΣ, ως Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών, ωθώντας με εν τέλει, να έχω θέληση να συνεχίσω, παραμένοντας πάντα ειλικρινής, υπερήφανος και αξιοπρεπής και μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω τους πραγματικούς φίλους. Εξάλλου κάποιες φορές ανάλογα τις περιστάσεις και καταστάσεις, μία αποστρατεία ή μία μετάθεση μπορεί να αποτελεί και τιμή…!

Να είστε όλοι σίγουροι ότι δεν προσπάθησα με κανένα τρόπο, άμεσο ή πλάγιο να παρέμβω σχετικά εις όφελός μου ανατρέποντας την απόφαση τοποθέτησής μου ή να υποκύψω και οτι δεν προσπάθησα, παρότι θα μπορούσα, να χρησιμοποιήσω “πλάγιο μέσο” κι επέλεξα τη σιωπή και αποστασιοποίησή μου.

Σε ο,τι αφορά την ΠΕΑΛΣ  αδιαμφισβήτητα φέρει κι αυτή ευθύνη για την κατάσταση που βιώνετε σε προσωπικό – οικογενειακό επίπεδο και υπηρεσιακά, αλλά κανείς δε μπορεί να πει οτι δεν υπήρξε  προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της (θυμίζω οτι τα μέλη του ΔΣ υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης διάσπαρτα σε ολη την Ελλαδα, κρίνονται, μετατίθενται) και ως εκ τούτου κατανοώ και παρακαλώ να κατανοήσετε κι εσείς ως ενα βαθμό ότι κάποιοι απο τα μέλη του ΔΣ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έχουν διλήμματα, προβληματισμούς  και φοβία στην προσωπική συνδικαλιστική δράση τους αλλά και ως ομάδα. Άλλωστε δεν νομίζω να υπήρξε άλλος συνδικαλιστικός φορέας στο ΛΣ που να έχει παρέμβει για όλα τα ζητήματα οσο η ΠΕΑΛΣ κι ας έγινε αυτό μέσω των δικών μου δημόσιων παρεμβάσεων για τις οποίες θυμίζω ότι ουδέποτε κάνεις από το ΔΣ δεν αμφισβήτησε.

Ίσως πάλι κάποιος/οι και να μη συμφωνούσαν, αλλά δεν βρήκαν ποτέ το κουράγιο να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στις όποιες μου επιλογές, δεν βρήκαν ποτέ το κουράγιο να σταθούν όρθιοι και σίγουροι στις δικές τους επιλογές, επέλεξαν έντεχνα να τρέφονται  από  την σιωπή μου, από την ανοχή μου, την υπομονή μου, επέλεξαν να κρύβονται πίσω μου εκμεταλλευόμενοι κατά περίπτωση την αποτυχία ή επιτυχία μου είτε “κλέβοντας την παράσταση” ή επωφελούμενοι  προσωπικά, ή βγαίνοντας μαζί μπροστά και μετά έκαναν πίσω αφήνοντάς με εκτεθειμένο. Ακόμα όμως κι έτσι η ουσία είναι ότι ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν οι δεκάδες παρεμβάσεις μου.

Σε ο,τι με αφορά, ευθέως θα πω οτι έκανα λάθος παρασυρόμενος όπως και πολλοί από εσάς από την υπερβολική μου ανάγκη να επανέλθουμε στην κανονικοτητα, ενώ πίστεψα και στηρίχτηκα κι εγώ δυστυχώς σε λάθος πρόσωπα που γνώμονας τους ήταν μόνο η εξυπηρέτηση προσωπικών,  μικροπολιτικών και προσωπικών μικροσυνδικαλιστικών συμφερόντων.

Δυστυχώς, άργησα να αντιληφθώ ότι η αλήθεια παιζόταν στο παρασκήνιο και ότι μπροστα παιζόταν και παίζεται το παραμύθι…!

Ευχαριστώ το προσωπικό της 7ης ΠΕΔΙΛΣ, που με περιέβαλε με αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση και ήταν δίπλα μου, αρωγός στις δύσκολες στιγμές τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Ιδιαίτερα επιτρέψτε να ευχαριστήσω τον Πλωτάρχη ΛΣ ΔΡΑΜΗΤΙΝΟ Γεώργιο, με τον οποίο περάν της συνεργασίας μας σε υπηρεσιακό επίπεδο στην 7η ΠΕΔΙΛΣ, είχαμε και άψογη συνδικαλιστική συνεργασία, διαπιστώνοντας την αγωνία του για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων σας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο ΛΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, τον Υπολιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο ΛΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ, τον Διοικητή του Α΄Λ/Τ  Χανίων Πλωτάρχη ΛΣ ΚΟΚΟΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ και Λ/Σ ΚΙΣΣΑΜΟΥ Ανθυποπλοίαρχο ΛΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, τον προϊστάμενο της Ανάκρισης Χανιων Υποπλοίαρχο ΛΣ ΜΑΡΑΘΑΚΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ με τους οποίους συνεργάστηκα αρκετές φορές λόγω του μεγαλύτερου φόρτου εργασίας, υπηρεσιακών προβλημάτων και επιχειρήσεων, που αντιμετώπισαν τα Χανιά, αλλα και τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες  όλων των υπηρεσιών του Κ.Λ.ΧΑΝΙΩΝ που παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και υπηρεσιακά προβλήματα,  κατάφεραν υπερβάλλοντας εαυτόν να ανταποκριθούν επιτυχώς και όλους μαζί για την αμέριστη στήριξή τους σε εμένα,  προσωπικά και υπηρεσιακά.

Ευχαριστώ επίσης τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΑΛΣ Αντιπλοίαρχο ΛΣ Βαλεργάκη Ελ. και τη γραμματέα της ΠΕΑΛΣ Καλαμπόκη Μαρία.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τη μητέρα μου για την υπομονή και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά υγεία, οικογενειακή ευτυχία, προκοπή και επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Παραμένω παρών και συνεχίζω να είμαι δίπλα σας, ως συνάδελφος και ως Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, σε κάθε υπηρεσιακό ή προσωπικό, εφόσον το επιθυμείτε, θέμα.

Σπυρίδων Π. ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά