Πρόσωπο της χρονιάς, Αντόνιο Γκουτέρες

Ηγετικότητα, συνέπεια, αξιοπιστία. Α. Γκουτέρες, ΓΓ των ΗΕ. Στον πόλεμο της Γάζας αξιολογήθηκαν πολλοί. Αλλά ο Α. Γκουτέρες ξεχώρισε με την αδιάκοπη  προσπάθειά του για να τερματιστεί ο πόλεμος και να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών η επίλυση.

Στις 24/10/23 μιλώντας στο ΣΑ έδειξε υψηλού επιπέδου διαλεκτικότητα:

  • «Τα παράπονα των Παλαιστινίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποκρουστικές επιθέσεις της Χαμάς και, αντίστροφα, οι επιθέσεις της Χαμάς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις…Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν υπερβαίνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο»

 

Στις 29/11 μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Ο πληθυσμός της Γάζας ζει εν μέσω μιας μνημειώδους ανθρωπιστικής καταστροφής, υπό τα βλέμματα του κόσμου». Σε όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αποστολές των ΗΕ στη Γάζα εργάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές τους. Τα στέλεχη των ΗΕ γνώριζαν πόσο σημαντικό ήταν να έχουν μαζί τους τον επικεφαλής του Οργανισμού που υπηρετούν.

Ο Α. Γκουτέρες εργάστηκε, στο μέτρο που του επιτρέπει η διαμορφωμένη από τις συνθήκες θέση του, για να περάσουν ψηφίσματα που ζητούν εκεχειρία/τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Είπε στις 27/11 ότι «η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς, έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που τη χρειάζονται».

Κορυφαία κίνησή του. Στις 6/12 «επικαλούμενος ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο άρθρο του Χάρτη του ΟΗΕ, κάλεσε το ΣΑ να «πιέσει για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και να ενωθεί σε μια έκκληση για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών. Σε επιστολή του προς το ΣΑ, ο κ. Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, που περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο XV του Χάρτη. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Σ. Ντουζάρικ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του». (Πηγή Sky.gr)

 

Στις 29/11 έδειξε την πυξίδα ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παίκτες να κινηθούν προς την ρεαλιστική κατεύθυνση,έδωσε έμφαση στην «παρακαταθήκη» του: «Έχει φτάσει η ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Η εποχή μας διαθέτει ελάχιστους ηγέτες που η εμβέλειά τους  τους να διαπερνά τα κρατικά σύνορα. Κατά μια σύμπτωση της ιστορίας, ο ΓΓ των ΗΕ απέδειξε ότι οι εξαιρέσεις αποκτούν επιπρόσθετη βαρύτητα. Οι οικουμενικές, ανθρωπιστικές αξίες παραμένουν ισχυρές και τα πρόσωπα που έχουν το σθένος να τις εκφράζουν, κερδίζουν την γενικότερη αναγνώριση.

Αντόνιο Γκουτέρες: Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΓΓ των ΗΕ από τις 13 Οκτωβρίου 2016.

Μια ξεχωριστή φράση του Α. Γκουτέρες: «Η πόλωση τροφοδοτείται από τσουνάμι παραπληροφόρησης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, της αντιμουσουλμανικής μισαλλοδοξίας και όλων των μορφών μίσους».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχολή Ευελπίδων: Παρουσία Δένδια στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025, στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τον οποίο υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, περιηγήθηκε στους χώρους

Ακύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean»: Νίκη για την Ελλάδα – Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2025 ξεκίνησε με μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ακύρωσε το εμπορικό σήμα «TurkAegean», το οποίο είχε κατοχυρωθεί από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού στις 16

Στην ψηφιακή εποχή από την Τετάρτη τα ΜΜΜ της Αθήνας – «Πρεμιέρα» για ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μετακίνησης προς το επιβατικό κοινό, «μπαίνουν» την ερχόμενη εβδομάδα οι Συγκοινωνίες Αθηνών.   Το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) θα

Η Εθνική Σύνταξη μετά την αύξηση. Ποσό, ηλικία και έτη ασφάλισης

Η Εθνική Σύνταξη μετά την αύξηση από 1.1.2025. Ποσό, ηλικία και έτη ασφάλισης που απαιτούνται   Εθνική Σύνταξη. Αύξηση από 1.1.2025 Στα 436,39 ευρώ ανέρχεται το ποσό της εθνικής σύνταξης, από την 1 Ιανουαρίου 2025, λόγω της αύξησης 2,4% από

Μετάβαση στο περιεχόμενο