Πτώση στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες μέρες

Πτώση των τιμών των καυσίμων αναμένουν παράγοντες της αγοράς τις αμέσως επόμενες μέρες αν και το διάστημα αυτό έχουν εκτοξευθεί και πάλι πάνω από 1,85 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε επίπεδο εβδομάδας κατά 7 δολάρια το βαρέλι και πλέον διαμορφώνεται στα 73 δολάρια.

Ο ιδιόμορφος τρόπος της τιμολόγησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά (μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων ημερών) έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων στην αλυσίδα εμπορίας και λιανικής. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι ορατή στους καταναλωτές από αυτήν την εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2022 ένα 15ημερο σερί ανατιμήσεων στη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο πυροδότησαν, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, κερδοσκοπικά παιχνίδια traders.

Οι Ελληνες φαίνεται να περιόρισαν τη χρήση του αυτοκινήτου, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ αντίθετα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διμήνου, έσπευσαν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης αξιοποιώντας τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει το «ψαλίδισμα» της επιδότησης κατά 0,10 λεπτά ανά λίτρο από την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι εταιρείες διύλισης δεν είχαν εξαγγείλει παράταση εκπτώσεων για τη νέα χρονιά.

Αυξημένες είναι στο 11μηνο και οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης σε ποσοστό 7%, αποτέλεσμα αφενός της αυξημένης τουριστικής κίνησης τη θερινή περίοδο και αφετέρου της χρήσης του για την υποκατάσταση του ακριβού φυσικού αερίου από βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης κράτησαν όρθια την αγορά καυσίμων, αφού οι βενζίνες εμφανίζουν οριακή άνοδο (2%) στο 11μηνο και αρνητικό πρόσημο (-2%) στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά