Ρεκόρ συμμετοχών στα «Ποσειδώνια 2022»

Στην Αθήνα στρέφεται η προσοχή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας τις επόμενες μέρες, καθώς στις 6 Ιουνίου ξεκινάει η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια».

Στην Αθήνα στρέφεται η προσοχή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας τις επόμενες μέρες, καθώς στις 6 Ιουνίου ξεκινάει η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια». Και στρέφεται με μαζικό τρόπο, γιατί η έκθεση γίνεται για πρώτη φορά μετά την πανδημία, δηλαδή τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη διοργάνωση, αλλά και επειδή η ελληνική πλοιοκτησία συνεχίζει να μεγεθύνεται και να αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεργάτη τόσο της διεθνούς ναυπηγικής βιομηχανίας όσο και όλων των άλλων κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως φέτος συμμετέχουν 1.900 εταιρείες-εκθέτες, δηλαδή περισσότερες ακόμα και από αυτές του 2018, ενώ καλύφθηκε το σύνολο της επιφάνειας του Metropolitan Εxpo, του μεγαλύτερου εκθεσιακού κέντρου που υπάρχει στην Αττική, παρά το γεγονός ότι χώρες που εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας, όπως η Kίνα, έχουν περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που στέλνουν στα «Ποσειδώνια», χωρίς ωστόσο να περιορίσουν και τον αριθμό των επιχειρήσεων. Οι 1.900 εκθέτες προέρχονται από 87 διαφορετικές χώρες, ενώ υπάρχουν και 24 μεγάλα εθνικά περίπτερα. Η Κίνα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνονται στις χώρες με τέτοια οργανωμένη παρουσία. Το 2018 την έκθεση είχαν επισκεφθεί περισσότερα από 20.000 άτομα, αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος κατά τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης που ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου.

1.900 εταιρείες- εκθέτες από 87 χώρες, 24 εθνικά περίπτερα, 10 κυβερνητικές αποστολές και 64 συνέδρια και σεμινάρια.

Με βάση τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, η συνεισφορά των «Ποσειδωνίων» στην οικονομία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την τουριστική κίνηση που κινητοποιεί η διεθνής έκθεση αλλά και τις διοργανώσεις που γίνονται στο περιθώριό της (υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων), κατά το 2018 άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ. Φέτος, οι υπολογισμοί αυτοί παραπέμπουν σε οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια των «Ποσειδωνίων» αλλά και πριν και μετά έχουν προγραμματιστεί 64 συνέδρια και σεμινάρια, τα περισσότερα μάλιστα με φυσική παρουσία, ενώ δεκάδες είναι και οι δεξιώσεις που παραθέτουν ελληνικές ως επί το πλείστον ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης επισκέπτονται την Ελλάδα και 10 ξένες υπουργικές αποστολές, οι οποίες έρχονται με δική τους πρωτοβουλία, ενώ το «παρών» θα δώσει και η επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Adina Valean.

Κύριος πόλος έλξης είναι η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας, καθώς πάνω από το ένα τρίτο των πετρελαιοφόρων και σχεδόν ένα στα έξι πλοία μεταφοράς LNG, που ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα παραδοθούν σε Ελληνες πλοιοκτήτες, σύμφωνα με στοιχεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt). Μάλιστα, η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2014, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή από το 2019, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος μεταφέρει φορτία μεταξύ τρίτων χωρών σε ποσοστό άνω του 98% της μεταφορικής του ικανότητας και αποτελεί τον μεγαλύτερο διασυνοριακό μεταφορέα παγκοσμίως.

Κεντρικό άξονα της φετινής έκθεσης αποτελεί η μετάβαση σε μια φιλικότερη για το περιβάλλον ναυτιλία. Η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, στο πλαίσιο του χαιρετισμού της για την επερχόμενη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση των «Ποσειδωνίων» σημείωσε πως θα «ενισχύουμε κάθε τεκμηριωμένη προσπάθεια που αποσκοπεί σε μια ναυτιλία ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και διεθνώς ανταγωνιστική». «Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεσμεύεται ότι η ελληνική ναυτιλία, ως παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών, ώστε να υιοθετηθούν βιώσιμες πολιτικές προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του πλανήτη και της εύρυθμης λειτουργίας του παγκόσμιου οικοσυστήματος», πρόσθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή