Σ. Ντάλης (καθ. Διεθνών Σχέσεων) στο Πρώτο: Τα εγκαίνια του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας (audio)

«Το κόστος που πληρώνει αυτή την στιγμή η Ευρώπη για το φυσικό αέριο στην Ρωσία είναι περίπου 35 φορές περισσότερο από την βοήθεια που δίνει προς την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία φινλανδικού ινστιτούτου ειδικευμένο στα ενεργειακά» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής και Ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.

Ο Πούτιν θα παίξει όλα του τα χαρτιά αυτό το διάστημα, γιατί πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της Ευρώπης, είναι η εκτίμηση του κ. Ντάλη. «Ο Πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι εκεί η Ευρώπη είναι ευάλωτη, πιστεύει ότι η αλληλεγγύη και η συνοχή θα τελειώσουν με την ακρίβεια που νιώθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην τσέπη τους. Τα ευρωπαϊκά κράτη δυσκολεύονται να προωθήσουν αυτή την απώλεια ευημερίας και οι λαϊκισμοί έρχονται πάλι στην επιφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή του πολέμου αυτή την στιγμή, προσέθεσε, ενώ αυτή την ώρα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή δεν πρέπει να διακυβευτούν. «Πρέπει να ενισχυθούν και να περιθωριοποιηθούν οι δυνάμεις, μία-δυο χώρες στην ΕΕ που ξέραμε από την πρώτη στιγμή πως έχουν μια ειδική στάση και σχέση με την Ρωσία, κυρίως η Ουγγαρία. Η ΕΕ πολιτικά είναι προετοιμασμένη για το πώς θα κινηθεί, ψάχνει τα κατάλληλα εργαλεία για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να απεξαρτηθεί πλήρως από το φυσικό αέριο και από το πετρέλαιο απ’ ό,τι μαθαίνουμε, που ήταν μια κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Το εμπάργκο ήταν σταδιακό στο φυσικό αέριο, σταδιακό θα είναι και στο πετρέλαιο, γιατί δεν μπορεί να γίνει η απεξάρτηση από την μια μέρα στην άλλη. Παράλληλα όμως τα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΕΕ τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακυρωθούν από μέσα. Εδώ είναι η κρίσιμη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου η ΕΕ να βγει και από αυτή την κρίση, όπως βγήκε ενισχυμένη από την κρίση της πανδημίας» τόνισε ο κ. Ντάλης.

Η επόμενη ημέρα θα είναι τελείως διαφορετική, συμπλήρωσε ο καθηγητής, καθώς η Ρωσία δεν θα είναι ισότιμος συνομιλητής, ως υπερδύναμη, των ΗΠΑ, θα είναι μια μεγάλη ακόμα περιφερειακή δύναμη που έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, αλλά ο πόλεμος αυτός έδειξε πως δεν είναι μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη όπως η ίδια παρουσιαζόταν.

Απαντώντας στο ερώτημα τι κρύβει η νέα ένταση στο Αιγαίο, ο κ. Νταλής υποστήριξε πως η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι η επιλογή πλευράς είναι μια δύσκολη αλλά έντιμη κίνηση. «Το να δεσμεύεσαι σε μια πλευρά της ιστορίας και να δυσαρεστείς κάποιους είναι μια δύσκολη επιλογή. Επέλεξε μια τακτική ίσων αποστάσεων η οποία δεν οδηγεί σε επιτυχημένη στρατηγική επιλογή. Έχουμε την τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η Άγκυρα ενοχλήθηκε με τον κ. Ζελένσκι, ο οποίος έχει καταλάβει ότι η Τουρκία δεν είναι ξεκάθαρα με την πλευρά της Ουκρανίας. Εμείς δεν πρέπει να δραματοποιούμε αυτή την κατάσταση γιατί η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη, αναδεικνύεται ως πόλος σταθερότητας και συνεργασίας στην ΝΑ Ευρώπη. Τα σημερινά εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν αυτόν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, ένας αναβαθμισμένος ρόλος και έτσι πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα» υπογράμμισε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,