Ήταν μια από τις σημαντικότερες μάχες που ενεπλάκη ο Ελληνικός Στρατός στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου· μια μέρα σαν σήμερα 17 Μαΐου του 1918 (με το νέο ημερολόγιο 30 Μαΐου) ολοκληρώνεται με νίκη των ελληνικών δυνάμεων η Μάχη του Σκρα.
Εκείνη η ένοπλη αναμέτρηση διεξήχθη στον νομό Κιλκίς στην ομώνυμη περιοχή. Αντίπαλος των Ελλήνων οι Βούλγαροι. Η επίθεση άρχισε στις 5 το πρωί της 16ης Μαΐου με μπαράζ πυροβολικού. Τα προορισμένα για την επίθεση πεζοπόρα τμήματα εξόρμησαν το πρωί της 17ης Μαΐου και μέχρι το απόγευμα, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την λυσσώδη αντίσταση των Βουλγάρων, κατέλαβαν το Σκρα.
Τα ελληνικά στρατεύματα υπό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη πέτυχαν νίκη που εξέπληξε την εμπόλεμη Ευρώπη. Η άριστη οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων, που υποστηριζόταν με πολυάριθμο πυροβολικό, τους επέτρεπε να θεωρούν ότι είναι απρόσβλητοι· μάλιστα έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, οι Γάλλοι είχαν αποτύχει στη προσπάθειά τους να τις κατανικήσουν. Ουδείς από τους συμμάχους περίμενε να διασπαστεί μια τέτοια οχύρωση σε μέτωπο μήκους 12 και βάθους 1-2 χλμ. Η τοποθεσία του Σκρα, ήταν φύσει οχυρή τοποθεσία. Οι δύο γραμμές άμυνας των Βουλγάρων είχαν ενισχυθεί με λαβύρινθο χαρακωμάτων, πολυβολεία από μπετόν ή κρυμμένα σε βράχους και διπλές ή τριπλές σειρές συρματοπλεγμάτων. Επίσης, οι Βούλγαροι διέθεταν μεγάλο αριθμό πολυβόλων και ολμοβόλων. Η βουλγαρική διοίκηση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες επανακατάληψης και τις σφοδρές αντεπιθέσεις που διέταξε, δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της.
Η νίκη στο Σκρα ήταν δυνατό χτύπημα για τους Βουλγάρους και σπουδαίο κατόρθωμα του ελληνικού στρατού. Οι ελληνικές απώλειες- ιδιαίτερα για τη Μεραρχία Αρχιπελάγους- υπήρξαν βαρύτατες. Συνολικά 441 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (338 από τη Μεραρχία Αρχιπελάγους), 2.204 τραυματίστηκαν και 164 καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι. Οι Βούλγαροι μέτρησαν περίπου 500 νεκρούς, ενώ 2.063 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Μετά τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου η Ελλάδα καρπώθηκε σημαντικά οφέλη: με τη Συνθήκη των Σεβρών κατοχύρωσε τα νησιά του Αιγαίου- με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα- κέρδισε τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη (εκτός από την Κωνσταντινούπολη) και ανέλαβε για πέντε χρόνια τη διοίκηση στην περιοχή της Σμύρνης.
Επίσης σαν σήμερα…
1790: Ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς ανοιχτά της Άνδρου και ο στόλος του έλληνα ήρωα καταστρέφεται.
1792: Μία ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε ένα καφενείο της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το θρυλικό Χρηματιστήριο· πρώτες συναλλαγές κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.
1902: Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου υπό την αλβανική κυριαρχία.
1944: Αρχίζει το Συνέδριο του Λιβάνου, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα μετά το τέλος της Κατοχής.
2022: Πεθαίνει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis· παγκοσμίως αναγνωρισμένος μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής και βραβευμλενο ςμε Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982.