Καταρρέει η τουρκική λίρα με πτώση πέριξ του 10% ξεπερνώντας τις 12 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας νέο χαμηλό-ρεκόρ, το 11ο σε ισάριθμες ημέρες, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίστηκε τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων, και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον “οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας”, παρά τις εκτεταμένες κριτικές.
Η λίρα υποχώρεί στις 12,51 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ νωρίτερα διαμορφωνόταν στις 13,45 έναντι του δολαρίου φτάνοντας να χάνει έως και 15%.
Η λίρα έχει χάσει άνω του 40% της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει σημειώσει πτώση που ξεπερνά το 20%.
Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να στραφεί σε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης που στοχεύει λέει να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, παρά το ότι ο πληθωρισμός εκτινάσσεται κοντά στο 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, διαβρώνοντας σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών.
Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Semih Tumen, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα, ζήτησε μια άμεση επιστροφή στις πολιτικές οι οποίες προστατεύουν την αξία της λίρας.
“Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα και πρέπει να επιστρέψουμε στις ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού”, ανέφερε στο twitter.
Η λίρα έχει μακράν την χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, κυρίως λόγω των απερίσκεπτων πολιτικών και της πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.
Έναντι του ευρώ, η λίρα αποδυναμώθηκε σε νέο χαμηλό, στις 13,4035.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης την προηγούμενη Πέμπτη, πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 20%, και σηματοδότησε περαιτέρω χαλάρωση.
Έχει περικόψει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, σε ένα -όπως την αποκαλούν οι αναλυτές- επικίνδυνο λάθος πολιτικής, δεδομένου ότι οι πραγματικές επιδόσεις είναι βαθιά αρνητικές και δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει ή ετοιμάζονται να συσφίξουν την πολιτική τους.
Οι αναλυτές δηλώνουν ότι θα χρειαστούν σύντομα έκτακτες αυξήσεις, ενώ έχει ξεκινήσει σπέκουλα για ενδεχόμενη αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, σε έναν πιθανό ανασχηματισμό, κάτι που επίσης επηρεάζει αρνητικά.
Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική του σε μια συνέντευξη Τύπου αργά χθες, και δήλωσε ότι η πιο σφιχτή πολιτική, δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό.
“Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τους πολίτες μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια”, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματος.
Η Societe Générale τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια “έκτακτη” αύξηση το συντομότερο, ακόμη και στον επόμενο μήνα, για να αυξήσει το επιτόκιο στο 19% μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου 2022.
“Δεν βλέπουμε αξία στα τουρκικά assets ακόμη. Η βασική διαφορά από τα προηγούμενα επεισόδια στην αγορά, είναι η περιορισμένη ώθηση από τις αρχές. Υπάρχει ξεκάθαρα η βούληση για ένα ασθενέστερο νόμισμα”, ανάφερε αναλυτής στη Generali Insurance Asset Management.