Σήμερα Τρίτη η παραχώρηση του λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Γκριμάλντι

Σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου υπογράφεται η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας μεταξύ του ομίλου Γκριμάλντι και του ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αμέσως μετά να προωθηθεί σύμβαση παραχώρησης στη Βουλή προς ψήφιση και να ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Εκτιμάται ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Γκριμάλντι, μητρική εταιρεία των Μινωικών Γραμμών, προσέφερε για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου τίμημα 84,17 εκατομμυρίων, διαμορφώνοντας έτσι την αξία του 100% της επιχείρησης στα 125 εκατομμύρια. Πολύ ψηλότερα, δηλαδή, από την αποτίμηση των ανεξάρτητων συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το τίμημα ισοδυναμεί με 150 φορές τα λειτουργικά κέρδη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τα οποία διαμορφώθηκαν κατά το 2021 στα επίπεδα των 863.000 ευρώ. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, Εμανουέλε Γκριμάλντι, επισκέφθηκε προ μερικών ημερών το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είχε συζητήσεις με τη διοίκησή του, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης στην Ελλάδα επισκέφθηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, για τον οποίο επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην περίμετρο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Πηγές της λιμενικής βιομηχανίας εξηγούν ότι δεδομένου πως η Ηγουμενίτσα αποτελεί ένα από τα δύο βασικά λιμάνια (το άλλο είναι η Πάτρα) προσέγγισης των γραμμών με τις οποίες συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και ότι τα λιμενικά τέλη που καταβάλλει αντιστοιχούν περίπου στο 60% του κύκλου εργασιών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο επιχειρηματίας επεδίωξε να αποτρέψει την απόκτηση του ελέγχου από τρίτα μέρη. «Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε το λιμάνι και να το καταστήσουμε πύλη του εμπορίου των Βαλκανίων και της Ελλάδας προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη», έχουν δηλώσει στην «Κ» κορυφαίες πηγές του ιταλικού ομίλου.

Η προσοχή τους βρίσκεται μεταξύ άλλων και στην Εγνατία Οδό, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να προσελκύσει πρόσθετη εμπορική δραστηριότητα με κατεύθυνση την Ιταλία. Μεταξύ των σχεδίων του νέου μεγαλομετόχου του λιμανιού περιλαμβάνεται και ο εξηλεκτρισμός της παραμονής των πλοίων στο λιμάνι. Επιπλέον, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει την προοπτική να αναπτυχθεί και από περιφερειακές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και οι τρεις μαρίνες τις οποίες ελέγχει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.