SOS για τις ελληνικές θάλασσες: «Έρχονται κοσμογονικές συνέπειες και επικίνδυνα ψάρια»

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας ΑΠΘ, Χαρίτων – Σαρλ Χιντίρογλου, μιλά για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής

Κοσμογονικές αλλαγές, με αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να ζήσουμε τα επόμενα 20-30 χρόνια στις θάλασσές μας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με τη μετοίκηση ειδών από πιο θερμά νερά αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αφού μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά.

 

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΧαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, σημειώνοντας ότι ήδη κάθε χρόνο βλέπουμε κάτι καινούργιο, ενώ οι διαφοροποιήσεις των ειδών του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου στην περιοχή μας είναι ολοένα και συχνότερες σε σχέση με το παρελθόν.

 

Ο κ. Χιντήρογλου μίλησε στο ethnos.gr, με αφορμή την αλίευση από ψαράδες της Ρόδου δηλητηριωδών μεδουσών, οι οποίες αποτελούν ενδημικό είδος της Ερυθράς Θάλασσας.

 

«Το φαινόμενο εγκατάστασης στις θάλασσές μας ξένων ζωικών και φυτικών ειδών είναι πλέον αναμενόμενο, αφού κάθε χρόνο παρατηρούμε και κάτι καινούργιο. Λίγο η ναυσιπλοΐα, λίγο ο περιορισμός του γλυκού νερού εξαιτίας του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο και κυρίως η κλιματική αλλαγή στη διευρυμένη μορφή της, αφού έχουν μειωθεί οι φυσιολογικής έντασης βροχές, έχουν ως συνέπεια να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν», σημειώνει ο κ. Χιντήρογλου.

Αυξήθηκε κατά 1,7 βαθμούς η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου

 

Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, η οποία, κατά τον κ. Χιντήρογλου, στη Μεσόγειο έχει ανέβει κατά 1,7 βαθμούς ΚελσίουΤα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου προσελκύουν θαλάσσια είδη από άλλες περιοχές, αφού δεν υπάρχουν φυσικά φράγματα για να τα εμποδίσουν.

 

«Πάντοτε τα ψυχρά βρίσκουν δυνατότητα να εισχωρήσουν στα θερμά. Η δυναμική αυτή δημιουργεί τα ρεύματα. Αν κάποιο ρεύμα είναι μεγαλύτερης έντασης δημιουργεί τις δυνατότητες σε θαλάσσια είδη να μετακινηθούν σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επιβίωσή τους», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα είδη»

 

Η άποψη του κ. Χιντήρογλου είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα… ξενόφερτα είδη στις θάλασσές μας, κάποια από τα οποία θα είναι επικίνδυνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήδη έχουμε καρχαρίες, οι οποίοι βρίσκονται σε μικρούς πληθυσμούς καθώς και λεοντόψαρα, τα οποία είναι τοξικά αλλά το ευτύχημα είναι ότι δεν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο.

 

Κατά τον ίδιο, δεν είναι απίθανο να δούμε θαλάσσια φίδια που διαβιούν στα νερά της Αυστραλίας, εκεί που τελειώνει ο Ειρηνικός και αρχίζει ο Ινδικός ωκεανός καθώς και πολύ τοξικές μέδουσες του Ινδικού ωκεανού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

 

«Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στις ελληνικές θάλασσές δεν είδαμε είδη, από τα οποία να κινδυνεύει ο άνθρωπος. Όμως, με τη συνεχή μέση αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων νερών μπορεί να ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μέχρι και αλλαγές στη συμπεριφορά των ψαριών, τα οποία μπορεί να γίνουν περισσότερο επιθετικά. Οι εξελίξεις με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ γρήγορες και εν δυνάμει μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια μπορεί να ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμα αλλά θα το καταλάβει, όταν το βιώσει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο, είναι, δυστυχώς, η ανθρώπινη βλακεία. Αυτή είναι η άποψή μου, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να με κατηγορήσουν», καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο