SOS για τις ελληνικές θάλασσες: «Έρχονται κοσμογονικές συνέπειες και επικίνδυνα ψάρια»

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας ΑΠΘ, Χαρίτων – Σαρλ Χιντίρογλου, μιλά για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής

Κοσμογονικές αλλαγές, με αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να ζήσουμε τα επόμενα 20-30 χρόνια στις θάλασσές μας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με τη μετοίκηση ειδών από πιο θερμά νερά αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αφού μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά.

 

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΧαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, σημειώνοντας ότι ήδη κάθε χρόνο βλέπουμε κάτι καινούργιο, ενώ οι διαφοροποιήσεις των ειδών του θαλάσσιου ζωικού βασιλείου στην περιοχή μας είναι ολοένα και συχνότερες σε σχέση με το παρελθόν.

 

Ο κ. Χιντήρογλου μίλησε στο ethnos.gr, με αφορμή την αλίευση από ψαράδες της Ρόδου δηλητηριωδών μεδουσών, οι οποίες αποτελούν ενδημικό είδος της Ερυθράς Θάλασσας.

 

«Το φαινόμενο εγκατάστασης στις θάλασσές μας ξένων ζωικών και φυτικών ειδών είναι πλέον αναμενόμενο, αφού κάθε χρόνο παρατηρούμε και κάτι καινούργιο. Λίγο η ναυσιπλοΐα, λίγο ο περιορισμός του γλυκού νερού εξαιτίας του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο και κυρίως η κλιματική αλλαγή στη διευρυμένη μορφή της, αφού έχουν μειωθεί οι φυσιολογικής έντασης βροχές, έχουν ως συνέπεια να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν», σημειώνει ο κ. Χιντήρογλου.

Αυξήθηκε κατά 1,7 βαθμούς η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου

 

Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, η οποία, κατά τον κ. Χιντήρογλου, στη Μεσόγειο έχει ανέβει κατά 1,7 βαθμούς ΚελσίουΤα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου προσελκύουν θαλάσσια είδη από άλλες περιοχές, αφού δεν υπάρχουν φυσικά φράγματα για να τα εμποδίσουν.

 

«Πάντοτε τα ψυχρά βρίσκουν δυνατότητα να εισχωρήσουν στα θερμά. Η δυναμική αυτή δημιουργεί τα ρεύματα. Αν κάποιο ρεύμα είναι μεγαλύτερης έντασης δημιουργεί τις δυνατότητες σε θαλάσσια είδη να μετακινηθούν σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επιβίωσή τους», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα είδη»

 

Η άποψη του κ. Χιντήρογλου είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα… ξενόφερτα είδη στις θάλασσές μας, κάποια από τα οποία θα είναι επικίνδυνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήδη έχουμε καρχαρίες, οι οποίοι βρίσκονται σε μικρούς πληθυσμούς καθώς και λεοντόψαρα, τα οποία είναι τοξικά αλλά το ευτύχημα είναι ότι δεν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο.

 

Κατά τον ίδιο, δεν είναι απίθανο να δούμε θαλάσσια φίδια που διαβιούν στα νερά της Αυστραλίας, εκεί που τελειώνει ο Ειρηνικός και αρχίζει ο Ινδικός ωκεανός καθώς και πολύ τοξικές μέδουσες του Ινδικού ωκεανού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

 

«Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στις ελληνικές θάλασσές δεν είδαμε είδη, από τα οποία να κινδυνεύει ο άνθρωπος. Όμως, με τη συνεχή μέση αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων νερών μπορεί να ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μέχρι και αλλαγές στη συμπεριφορά των ψαριών, τα οποία μπορεί να γίνουν περισσότερο επιθετικά. Οι εξελίξεις με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ γρήγορες και εν δυνάμει μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια μπορεί να ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμα αλλά θα το καταλάβει, όταν το βιώσει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο, είναι, δυστυχώς, η ανθρώπινη βλακεία. Αυτή είναι η άποψή μου, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να με κατηγορήσουν», καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς «έχασαν» €18,5 δισ. – Η διαχρονική αδράνεια έφερε απώλειες

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Κέρδη» που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων για έναν ολόκληρο χρόνο και να «αγγίξουν» τα €18,5 δισ., θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο διάδοχος αυτών, ο ΕΦΚΑ,

Υπόκοσμος

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να πέρασε. Μπορεί να επιστρέψαμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Έφερε όμως και εγκατέστησε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής έναν υπόκοσμο. Έναν υπόκοσμο δεξιό κι αριστερό. Ο οποίος έχει μάθει να λύνει

ΣΚΥΡΟΣ: Έτοιμη για την «πράσινη» ακτοπλοΐα

Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων στο πλαίσιο της δέσμης «Fit for 55», αλλά και του EU ETS από το οποίο η ελληνική ακτοπλοΐα έχει εξαιρεθεί έως το

«Ατζέντα 2030» η απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν δίπλα η μία στην άλλη. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως το τουρκικό «βαθύ κράτος», είτε κεμαλικό είτε ισλαμικό είναι αυτό, ποτέ δεν αποδέχτηκε το

Μετάβαση στο περιεχόμενο