Στ. Γκίκας: Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για pushbacks στρέφονται εναντίον της χώρας

«Εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Το να υιοθετούμε ακρίτως κάθε δημοσίευμα εναντίον της χώρας μας για pushbacks, εκφεύγει από την ορθή προσέγγιση και διαδικασία» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις πρόνοιες αυτών των διεθνών συμβάσεων. Το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς».

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από την εποχή που ξέσπασε η μεταναστευτική προσφυγική κρίση, έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές. Καταμετρημένες μία – μία». «Μόλις χθες – πρόσθεσε – σε ένα σοβαρότατο περιστατικό έρευνας και διάσωσης, 283 ψυχές στοιβαγμένες σε ένα σαπιοκάραβο νότια της Γαύδου, διασώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «δεν περιποιεί τιμή για Έλληνα βουλευτή να υιοθετεί ακρίτως σωρεία δημοσιευμάτων, τα οποία κατευθύνονται από γνωστά κέντρα και στρέφονται εναντίον της χώρας. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την σημαία μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό επί τριάντα χρόνια και έχει λάβει μέρος σε σωρεία διασώσεων».

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα, η ακτοφυλακή, δεν διασώζει μόνο ζωές αλλά συλλαμβάνει και διακινητές – και μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πλέον των 3.000 διακινητών». Διαβεβαίωσε ότι όλα τα δημοσιεύματα αξιολογούνται, και όπου χρειάζεται να γίνουν έρευνες γίνονται, όπως για το τραγικό περιστατικό στην Πύλο, όπου αυτή την στιγμή διενεργείται από το ναυτοδικείο προκαταρτική εξέταση. Και το Λιμενικό Σώμα έχει στείλει όλο το υλικό για αξιολόγηση και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρτικής εξέτασης.

Επίσης, και ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει την δική του ανεξάρτητη έρευνα, πάλι με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, όπου και εδώ αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει. Και σε όποιες περιπτώσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρώτη σε ψήφο στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, ο οποίος έχει εκδώσει και τα διεθνή στάνταρ για τον τρόπο διεξαγωγής της θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει την διεθνή αναγνώριση και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις συμβάσεις.

Αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η προσπάθεια που καταβάλλουμε διαχρονικά, όχι μόνο για να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, που είναι υποχρέωση, γιατί υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά και κυρίως στο να προστατεύσουμε ζωές ανθρώπων, που – ναι – αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο