Στέφανος Γκίκας από COP 29: «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που έχει στο επίκεντρο το Διεθνές Δίκαιο»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας στο πλαίσιο της ελληνικής εκπροσώπησης στην 29η Διεθνή Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης – Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29), που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τοποθετήθηκε σήμερα στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ με θέμα: “Geopolitics and the Environment in the Region of SouthEast Europe” (Γεωπολιτική και Περιβάλλον στην Περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ρουμανίας Sebastian Burduja και της Μολδαβίας Victor Parlicov, η Υφυπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Iva Petrova, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Jeoffrey Pyatt.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στους σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους και παράγοντες αποσταθεροποίησης των καιρών μας, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή οι οποίοι έχουν σωρεύσει πολλά προβλήματα στον ενεργειακό τομέα, στο περιβάλλον και στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, τα οποία η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται να επιλύσει.

Επικαλούμενος το έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας, τόνισε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαια μεταναστευτική πολιτική, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα που το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να μην έχει σώσει ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες».

Αναφερόμενος στο μέγα θέμα της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου επισήμανε ότι: «Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής και η επένδυση σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των εντάσεων και στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας». Υπογράμμισε τέλος ότι: «η Ελλάδα υποστηρίζει μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που έχει στο επίκεντρο το Διεθνές Δίκαιο».

Δείτε την παρέμβαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα ΕΔΩ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας – Τα σχέδια για τον νέο σταθμό επιβατών

Την εικόνα των σχεδίων που δηµοσιεύονται σήµερα στα “Χ.ν.” θα έχει ο σταθµός επιβατών στο λιµάνι της Σούδας όταν ολοκληρωθεί. Σηµειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο “Ταµείο Ανάκαµψης” και ο διαγωνισµός ξεκίνησε µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να καταθέσουν τις

Αδυναμία πληρωμής ή ετοιμάζουν κατάργηση;

Μετρώντας αντίστροφα για να “αποχαιρετήσουμε” το 2024, στο τέλος του έτους θα συμπληρωθούν 2 χρόνια κατά τα οποία παραμένει απλήρωτο το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Την ίδια ώρα προκαλούν θυμηδία οι πομπώδεις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου

Ποια πλοία δεν κινδυνεύουν από τους Χούθι

Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον

Ένατο το νηολόγιο της Ελλάδας στο top-10, αλλά με… κράτει τις μηχανές

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρώτη δεκάδα των κρατών που έχουν στη σημαία τους τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων. Η χώρα μας, στην οποία έχουν έδρα περισσότερες από 600 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 5.500 πλοία σε όρους νηολογίου, βρίσκεται στην ένατη

Μετάβαση στο περιεχόμενο