Στο μικροσκόπιο τα μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα νησιά

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό των μεγάλων προστίμων που επιβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο αναδρομικά από το 2012, σε τουριστικά πρακτορεία και τουριστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μετακίνησης τουριστών από και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα απέναντι τουρκικά παράλια, συζητήθηκε σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Πρόκειται για πρόστιμα που φτάνουν και τις 200.000 ευρώ ενώ επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό ο οποίος ισχύει από το 2007 τροποποιημένος το 2014.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση οι εταιρείες που μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα νησιά, βρεθεί να μεταφέρει κάποιον παράνομο – παράτυπο μετανάστη ο οποίος δεν φέρει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ξεκινάει από 50.000 ευρώ. Ως τέτοιοι όμως χαρακτηρίζονται και όσοι Τούρκοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, αφού έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο και αυτό αναγράφεται στο διαβατήριό τους. Το πρόστιμο επιβάλλεται στο ελληνικό τουριστικό πρακτορείο, που εκπροσωπεί ή πρακτορεύει την τούρκικη εταιρεία μεταφοράς, αφού σε αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο εφόσον δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ.

Κι ενώ ο νόμος ισχύει από το 2014, εφαρμόσθηκε αναδρομικά και για υποθέσεις του 2012. Συγκεκριμένα τους τελευταίους τρεις μήνες επιβλήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για περιστατικά που βεβαιώθηκαν από την Αστυνομία τα τελευταία έξι χρόνια.

Στη σημερινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων, στελεχών των επιμελητηρίων και αυτοδιοικητικών, συζητήθηκαν τα δεδομένα της υπόθεσης και παρουσιάστηκαν και οι νομικές λεπτομέρειες του θέματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο ιστορικό της υπόθεσης και στις νομικές προεκτάσεις της, αναφέρθηκε και ο παρών στη σύσκεψη βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος την περίοδο που ψηφίστηκε ο νόμος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες συμμετέχοντες, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν διακινηθεί εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες στα νησιά μας. Από όλους αυτούς δεν υπήρξε ούτε ένας που να θέλησε να περάσει στην Ελλάδα ως τουρίστας, υποστήριξαν. Όπως τόνισαν, οι 200 περιπτώσεις συνολικά, από το 2012 έως και σήμερα και για τις οποίες άλλωστε βεβαιώθηκαν και τα πρόστιμα στις εταιρείες μεταφοράς είναι άτομα που έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό γίνεται παρά το ότι οι επισκέπτες ενημερώνονται στα πρακτορεία, είτε όταν τα εισιτήρια κόβονται ηλεκτρονικά είτε σε περιπτώσεις μεγάλης κίνησης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι αποδίδοντας καρπούς αφού σε επικοινωνία που υπήρξε με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση στο διάστημα από 16 με 21 Σεπτεμβρίου, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

«Το ραντεβού που καταφέραμε να κλείσουμε με τον κ. Σαντορινιό θεωρούμε ότι είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος. Εκθέτοντας στον υπουργό την κατάσταση θα του ζητήσουμε να διορθωθεί η λάθος εφαρμογή του νόμου αυτού. Το ζήτημα περιορίζεται αποκλειστικά στα άτομα που είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλεται πρόστιμο στις εταιρείες για αυτού του είδους τις περιπτώσεις αφού ούτως ή άλλως οι επισκέπτες αυτοί περιορίζονται, παραμένουν στο τελωνείο και επιστρέφουν αυθημερόν στην Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο