Στο μικροσκόπιο τα μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα νησιά

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό των μεγάλων προστίμων που επιβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο αναδρομικά από το 2012, σε τουριστικά πρακτορεία και τουριστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μετακίνησης τουριστών από και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα απέναντι τουρκικά παράλια, συζητήθηκε σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Πρόκειται για πρόστιμα που φτάνουν και τις 200.000 ευρώ ενώ επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό ο οποίος ισχύει από το 2007 τροποποιημένος το 2014.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση οι εταιρείες που μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα νησιά, βρεθεί να μεταφέρει κάποιον παράνομο – παράτυπο μετανάστη ο οποίος δεν φέρει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ξεκινάει από 50.000 ευρώ. Ως τέτοιοι όμως χαρακτηρίζονται και όσοι Τούρκοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, αφού έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο και αυτό αναγράφεται στο διαβατήριό τους. Το πρόστιμο επιβάλλεται στο ελληνικό τουριστικό πρακτορείο, που εκπροσωπεί ή πρακτορεύει την τούρκικη εταιρεία μεταφοράς, αφού σε αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο εφόσον δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ.

Κι ενώ ο νόμος ισχύει από το 2014, εφαρμόσθηκε αναδρομικά και για υποθέσεις του 2012. Συγκεκριμένα τους τελευταίους τρεις μήνες επιβλήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για περιστατικά που βεβαιώθηκαν από την Αστυνομία τα τελευταία έξι χρόνια.

Στη σημερινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων, στελεχών των επιμελητηρίων και αυτοδιοικητικών, συζητήθηκαν τα δεδομένα της υπόθεσης και παρουσιάστηκαν και οι νομικές λεπτομέρειες του θέματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο ιστορικό της υπόθεσης και στις νομικές προεκτάσεις της, αναφέρθηκε και ο παρών στη σύσκεψη βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος την περίοδο που ψηφίστηκε ο νόμος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες συμμετέχοντες, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν διακινηθεί εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες στα νησιά μας. Από όλους αυτούς δεν υπήρξε ούτε ένας που να θέλησε να περάσει στην Ελλάδα ως τουρίστας, υποστήριξαν. Όπως τόνισαν, οι 200 περιπτώσεις συνολικά, από το 2012 έως και σήμερα και για τις οποίες άλλωστε βεβαιώθηκαν και τα πρόστιμα στις εταιρείες μεταφοράς είναι άτομα που έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό γίνεται παρά το ότι οι επισκέπτες ενημερώνονται στα πρακτορεία, είτε όταν τα εισιτήρια κόβονται ηλεκτρονικά είτε σε περιπτώσεις μεγάλης κίνησης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι αποδίδοντας καρπούς αφού σε επικοινωνία που υπήρξε με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση στο διάστημα από 16 με 21 Σεπτεμβρίου, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

«Το ραντεβού που καταφέραμε να κλείσουμε με τον κ. Σαντορινιό θεωρούμε ότι είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος. Εκθέτοντας στον υπουργό την κατάσταση θα του ζητήσουμε να διορθωθεί η λάθος εφαρμογή του νόμου αυτού. Το ζήτημα περιορίζεται αποκλειστικά στα άτομα που είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλεται πρόστιμο στις εταιρείες για αυτού του είδους τις περιπτώσεις αφού ούτως ή άλλως οι επισκέπτες αυτοί περιορίζονται, παραμένουν στο τελωνείο και επιστρέφουν αυθημερόν στην Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν

Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου για τον Τύπο και

Μήνυμα Χαρδαλιά: «Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική θωράκιση» – Επίσκεψη σε νησιά του Αιγαίου

Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας Διήμερη επίσκεψη σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, εν

Ζωγράφου – Πανεπιστημιούπολη: Ανθυπαστυνόμος πυροβόλησε άνδρα που της επιτέθηκε

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στην Φοιτητική Εστία, παρουσία Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της η Ελληνική Αστυνομία.  Η επιχείρηση διεξάγεται

Καταγγελία για βιασμό ανήλικης: Πήρε προθεσμία ο πατριός της

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, ζήτησε και έλαβε ο 46χρονος, που συνελήφθη μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία φερόταν να κακοποιεί σεξουαλικά την 13χρονη κόρη της συντρόφου του. Στον 46χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και κατάχρηση