Στρατιωτική τεχνογνωσία μέσω ευρωπαϊκών ΑΕΙ στην Κίνα

Ευρωπαϊκά ΑΕΙ διευκολύνουν την Κίνα μέσω επιστημονικών συνεργασιών να έχει πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνογνωσία, αποκαλύπτει διεθνής δημοσιογραφική έρευνα.

Πανεπιστήμια και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με κινεζικά στρατιωτικά ιδρύματα, δείχνει η διεθνής έρευνα «China Science Investigation» των ερευνητικών δημοσιογραφικών δικτύων Correctiv και Follow the Money από κοινού με τον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την Deutsche Welle και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα καταγράφει περίπου 3.000 συνεργασίες ευρωπαίων επιστημόνων με κινέζους συναδέλφους τους από ΑΕΙ που συνδέονται με τον στρατιωτικό τομέα. Συνήθως πρόκειται για πρότζεκ στις θετικές επιστήμες, τα οποία ωστόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε σχεδόν 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις με γερμανική συμμετοχή.

Η διακεκριμένη δημοσιογράφος και ειδική σε ζητήματα Κίνας Ντίντι Κίρστεν Τάτλοου θεωρεί ότι η κομμουνιστική ηγεσία επιδιώκει να αποκτήσει μέσω της επιστημονικής συνεργασίας σημαντικές γνώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξουσίας της: «Είμαι 100% βεβαία ότι η Γερμανία είναι υπερβολικά αφελής όσον αφορά την επιστημονική συνεργασία με την Κίνα».

Έρευνα στην υπηρεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Σι Ζινπίνγκ, China Science Investigation, Correctiv, Follow the Money, DWΕπίσκεψη Σι Ζινπίνγκ στο Τεχνολογικό Πάρκο Ζουχάι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και γερμανικοί κύκλοι ασφαλείας προειδοποιώντας τα πανεπιστήμια ότι αντιμετωπίζουν με αφέλεια τη συνεργασία με την Κίνα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κομμουνιστική ηγεσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τομείς όπως η πληροφορική, η αεροδιαστημική και γεωργική τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ιδιαίτερα προβληματική θεωρείται η συνεργασία με το «Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας» (NUDT), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του ανώτατου στρατιωτικού εκτελεστικού οργάνου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σύμφωνα με τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα, από το 2000 έγιναν τουλάχιστον 300 δημοσιεύσεις σε συνεργασία γερμανών ερευνητών και του κινεζικού πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Αμβούργου, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, το Πανεπιστήμιο Μαγδεμβούργου και το Πανεπιστήμιο Βόννης. Το αντικείμενο δύο ενδεικτικών δημοσιεύσεων ήταν η καταδίωξη ατόμων και η βελτίωση συστημάτων πλοήγησης ρομπότ.

Στο μικροσκόπιο 350.000 επιστημονικές εργασίες

Κινεζικά οπλικά συστήματα, China Science Investigation, Correctiv, Follow the Money, DWΚινεζικοί πύραυλοι σε στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας τα γερμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παραπέμπουν στους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου. Μεταξύ τους και το ίδρυμα Αλεξάντερ φον Χούμπολντ, το οποίο χρηματοδοτεί και κινέζους ερευνητές. Ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος Ένο Αουφντερχάιντε παραδέχεται ωστόσο ότι: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο άτομα που απέκτησαν τεχνογνωσία μέσω κοινής επιστημονικής έρευνας να καταλήξουν αργότερα σε ερευνητικούς τομείς που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις».

Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν 30 δημοσιογράφοι από 7 χώρες και συνολικά 11 συντάξεις, οι οποίες αξιολόγησαν περισσότερες από 350.000 επιστημονικές εργασίες της τελευταίας 20ετίας.

Παναγιώτης Γαβρίλης (DLF)

Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative