Βελιγράδι, το «Μεξικό» των Βαλκανίων στη διακίνηση κοκαΐνης

Εγκληματικές οργανώσεις στο Βελιγράδι είναι έτοιμες να αντιγράψουν τη βαρβαρότητα των… μεξικανικών καρτέλ.

Η ανακάλυψη ενός «σπιτιού του τρόμου» κοντά στο Βελιγράδι, όπου Σέρβοι μαφιόζοι φέρονται να βασάνιζαν τους αντιπάλους τους, δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές εγκληματικές οργανώσεις είναι έτοιμες να αντιγράψουν τη βαρβαρότητα των… μεξικανικών καρτέλ για να ελέγξουν την κυκλοφορία στα Βαλκάνια.

Στις 3 Αυγούστου του 2020, σε ένα σπίτι στο χωριό Ritopek, όχι μακριά από το Βελιγράδι, δύο μυώδεις και με τατουάζ 30άρηδες ποζάρουν μπροστά στο τελευταίο τους τρόπαιο: Ένας γυμνός άνδρας, με δεμένα πόδια και χέρια. Ένας από τους δήμιούς του, φορώντας μαύρα γάντια, σηκώνει το κεφάλι του ομήρου προς τον φακό του φωτογράφου. Το πρόσωπο του είναι πρησμένο, τα μάτια του κλειστά. Αναμφίβολα είναι ήδη νεκρός. Ο πόλεμος της κοκαΐνης στα Βαλκάνια έχει μόλις ένα ακόμη θύμα.

Σε μια άλλη λήψη, που τραβήχτηκε λίγα λεπτά αργότερα, φαίνεται το πόδι του να ακουμπάει δίπλα στο κεφάλι του. Το σώμα κόπηκε σε ένα διπλανό δωμάτιο, πλήρως καλυμμένο. Πίσω, ένας επαγγελματικός μύλος κρέατος είναι έτοιμος να παραλάβει τα κομμάτια και να τα αλέσει. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε σακούλες και θα πεταχτούν στον Δούναβη…

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε αυτό το κτήριο, που τώρα αποκαλείται «το σπίτι της φρίκης» ή «σπίτι του τρόμου» από τον τοπικό Τύπο, δεν θα έπρεπε ποτέ να φτάσουν στο γραφείο ενός Σέρβου δικαστή. Όμως ο ένας από τους δύο δράστες με ένα ικανοποιημένο χαμόγελο, ο Veljko Belivuk, ψευδώνυμο «Velja Nevolja» και η ομάδα των δολοφόνων του έκαναν το λάθος να θέλουν να να μοιραστούν όσα έκαναν με την εφαρμογή «Sky ECC», την οποία πίστευαν για ασφαλή και κρυπτογραφημένη. Δεν ήξεραν όμως, ότι η βελγική, η ολλανδική και η γαλλική αστυνομία θα κατάφερναν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά αυτού του εργαλείου ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι συνομιλίες έδωσαν πρόσβαση στα παρασκήνια του οργανωμένου εγκλήματος και αποτελούν τα κύρια μέρη των κατηγοριών που ασκούνται κατά του Belivuk και της ομαδας του. Μαρτυρούν επίσης τη βαρβαρότητα αυτών των βίαιων εγκληματιών που είναι έτοιμοι να κάνουν, για να ελέγξουν τη διακίνηση κοκαΐνης από τα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, σημαντική ζώνη διέλευσης εμπορευμάτων από τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με την Europol, οι βαλκανικοί όμιλοι, σε άμεση σύνδεση με τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής, διαχειρίζονται περίπου το 30% των εισαγωγών αυτού του ναρκωτικού στη Γηραιά Ήπειρο.

Δύο μπράβο και ένα μαχαίρι

Μια αδημοσίευτη έκθεση, την οποία έχει δει η Le Monde, βοηθά στην κατανόηση των μεθόδων ορισμένων συμμοριών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Γράφτηκε από τη γαλλική δικαστική αστυνομία (PJ) και στάλθηκε στη σερβική δικαιοσύνη στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, στο πλαίσιο της έρευνας για το «σπίτι της φρίκης». Ο συγγραφέας του – επίτροπος του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος – συγκεντρώνει πολλά μηνύματα που αντάλλαξε ο όμιλος Belivuk στο Sky, αλλά και 56 φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των δεκαπέντε θυμάτων.

Σε αυτή τη μάζα μηνυμάτων, τα στιγμιότυπα οθόνης επιβεβαιώνουν μεταφορές σε bitcoin που προορίζονται να ανταμείψουν τους δολοφόνους. Άλλα πλάνα περιλαμβάνουν παρτίδες κοκαΐνης, όπλα (αυτόματα πιστόλια 9 χιλιοστών και Σκορπιό), πλαστά έγγραφα ταυτότητας, χαρτονομίσματα… Ένα μήνυμα μιας γραμμής αρκεί για να διατάξει μια απαγωγή ή μια εκτέλεση. «Είμαστε υπέρ». Ακολουθούν τρία emoji: δύο μπράβο και ένα μαχαίρι.

«Μέχρι σήμερα, γράφει ο συντάκτης της έκθεσης , αναγνωρίστηκαν 19 θύματα δολοφονιών, επτά άγνωστα θύματα δολοφονιών και εννέα θύματα ακραίας βίας που πιθανόν να είχαν οδηγήσει σε θάνατο. Ο Belivuk συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 και ακόμη περιμένει να δικαστεί, κατηγορούμενος για επτά φόνους.

Αίσθημα ατιμωρησίας

Γύρω από το «Velja Nevolja» λαμβάνει χώρα μια μετακίνηση προς την κατεύθυνση του σοβαρού εγκλήματος. Οι αρχηγοί του όχι μόνο αναλαμβάνουν την εξουσία, αλλά αναπτύσσουν και τα δίκτυά τους πολύ πιο πέρα. Παρόντες στους τομείς της ντισκοτέκ, της ασφάλειας ή της εστίασης, ορισμένοι γίνονται βασικά στοιχεία για το ξέπλυμα χρήματος από παράνομη διακίνηση (ναρκωτικά, τσιγάρα, όπλα).

Στην Ποντγκόριτσα όπως και στο Βελιγράδι, οι γνωριμίες του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικούς κύκλους είναι γνωστή. Μερικοί παρατηρητές μιλούν ακόμη και για «κράτη μαφίας» . Οι υποστηρικτές της ομάδας Belivuk δεν προστάτευσαν την τελετή ορκωμοσίας του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, του οποίου ο γιος Danilo εμφανίζεται τακτικά δημόσια με μέλη της συμμορίας, ακόμη και στις εξέδρες; Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Dukanovic, δεν είναι ύποπτος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδίως από την ιταλική δικαιοσύνη, για διασυνδέσεις με τη ναπολιτάνικη μαφία, την Camorra;

Η γαλλική αστυνομία δεν πάει τόσο μακριά, αλλά υπογραμμίζει την επιρροή που ασκούν οι δύο αντίπαλες φυλές του παραθαλάσσιου θέρετρου του Κότορ (οι Κάβατς και οι Σκαλτζάρι), στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο. «Ένα σημαντικό ποσοστό διαφθοράς σε διαφορετικά επίπεδα επέτρεψε στις δύο οργανώσεις να δημιουργήσουν σημαντική επιρροή σε πολλές βαλκανικές χώρες», γράφει ο συντάκτης της έκθεσης στη Lemonde, πριν προσθέσει, σχετικά με τα υποκλαπέντα μηνύματα: «Αυτά τα δεδομένα μας επέτρεψαν επίσης να σημειώσουμε υψηλό επίπεδο διαφθοράς που επιτρέπει σε αυτή τη φυλή (Kavac, αυτή του «Velja Nevolja») να λειτουργεί υπέρ κρατικών αξιωματούχων, όπως αστυνομικών ή ανώτερων αξιωματούχων θεσμικών οργάνων του Μαυροβουνίου.»

Στην πραγματικότητα, η ανάλυση των συνομιλιών στο Sky, προδίδει το αίσθημα ατιμωρησίας της εν λόγω φυλής. Έτσι συμβαίνει στους ηγέτες του, να συμμετέχουν οι ίδιοι στις εκτελέσεις. Παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2020, μετά την απαγωγή ενός μέλους των Skaljari, κάποιου Nikola Stanisic. Ο τελευταίος είναι ένας άκρως συμβολικός στόχος: Είναι γιος ενός από τα δεξιόχειρα του «Arkan», ενός πολέμαρχου που δολοφονήθηκε το 2000. Ο Αρκάν ήταν ο ηγέτης των ultras του Ερυθρού Αστέρα, του άλλου συλλόγου του ποδοσφαίρου του Βελιγραδίου, στη συνέχεια Tigers, μια παραστρατιωτική ομάδα. Η κληρονομιά του Νίκολα Στάνισιτς δικαιολογεί, σήμερα τον Αύγουστο του 2020, την αυτοπροσώπως παρουσία στο «σπίτι του τρόμου» του Κασσελάν. Αφού ταπεινώθηκε και στη συνέχεια βασανίστηκε για να πάρει τους κωδικούς για το τηλέφωνό του, ο Στάνισιτς πυροβολείται.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative