Ελληνίδα στην κυβέρνηση Μακρόν, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, το πόστο της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και γιατρός (γυναικολόγος), η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Επίσης, την θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί Ζακ Σιράκ.

Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διεθνώς διακεκριμένη Χρυσούλα Νικ. Ζαχαροπούλου, χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, εκλέχθηκε ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές του 2019, με το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «La Republique en Marche».

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιάτο.

Με σπουδές στην Ιταλία, έχει αφοσιωθεί και έχει διακριθεί πάνω στο κομμάτι της ενδομητρίωσης.Το 2017 επισκέφθηκε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα: «Ηνωμένα Έθνη και ενδομητρίωση. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Έχει ιδρύσει την Ένωση «Info Endometriosis» για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Έχει τιμηθεί από τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» για την προσφορά της στην ενημέρωση της Κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα που άπτονται της Ιατρικής Επιστήμης και κυρίως της Ενδομητρίωσης.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),