«Σβήνει» η προσωπική διαφορά από το 2027

Σε πλήρη εξάλειψη οδηγείται η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων το 2027. Εκτιμάται ότι 100.000-150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο, από φέτος και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση. Με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Το 2027 – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας – θα μείνουν ελάχιστοι συνταξιούχοι με μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (άνω των €180), που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ – ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά έχει μειωθεί τα τελευταία 2½ χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «χρεώθηκαν» με θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι περίπου 460.000 έχουν καταφέρει σήμερα να τη μηδενίσουν, αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειονότητα αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Ανταποδοτική

Επισημαίνεται ότι από το 2025 οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη σε σύγκριση με όσους αποχωρούν ως το 2024. Ο λόγος είναι επειδή οι συντάξιμες αποδοχές τους δεν θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως ισχύει για όσους θα αποχωρήσουν ως και το 2024, αλλά με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών για το σύνολο της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο μέσος όρος των αυξήσεων στους μισθούς όλων των εργαζομένων το έτος 2024 είναι 5%, τότε οι συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν με σύνταξη το 2025 θα αυξηθούν κατά 5%.

Έτσι, οι συντάξιμες αποδοχές των ετών 2002-2024 θα αυξάνονται με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους, ενώ από το 2025 θα αυξάνονται με τον μέσο όρο της αύξησης μισθών σε όλη την οικονομία. Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνον τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, καμία από τις προηγούμενες χρονιές δεν πέρασε το 3%. Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «γεύματα αγάπης» στους Λιμενικούς και ο πονηρός πολιτευτής

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην μεγάλη πλειοψηφία των  στελεχών του Λιμενικού Σώματος,  η πρωτοβουλία που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για να εκφράσει το ενδιαφέρον της για τους υπηρετούντες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Μετάβαση στο περιεχόμενο