«Σβήνει» η προσωπική διαφορά από το 2027

Σε πλήρη εξάλειψη οδηγείται η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων το 2027. Εκτιμάται ότι 100.000-150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο, από φέτος και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση. Με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Το 2027 – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας – θα μείνουν ελάχιστοι συνταξιούχοι με μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (άνω των €180), που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ – ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά έχει μειωθεί τα τελευταία 2½ χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «χρεώθηκαν» με θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι περίπου 460.000 έχουν καταφέρει σήμερα να τη μηδενίσουν, αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειονότητα αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Ανταποδοτική

Επισημαίνεται ότι από το 2025 οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη σε σύγκριση με όσους αποχωρούν ως το 2024. Ο λόγος είναι επειδή οι συντάξιμες αποδοχές τους δεν θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως ισχύει για όσους θα αποχωρήσουν ως και το 2024, αλλά με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών για το σύνολο της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο μέσος όρος των αυξήσεων στους μισθούς όλων των εργαζομένων το έτος 2024 είναι 5%, τότε οι συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν με σύνταξη το 2025 θα αυξηθούν κατά 5%.

Έτσι, οι συντάξιμες αποδοχές των ετών 2002-2024 θα αυξάνονται με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους, ενώ από το 2025 θα αυξάνονται με τον μέσο όρο της αύξησης μισθών σε όλη την οικονομία. Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνον τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, καμία από τις προηγούμενες χρονιές δεν πέρασε το 3%. Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο