Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της ναυτιλίας: Πέντε συμβάντα σε 7 μέρες

Μόλις ένα πλοίο χτυπήθηκε από εκρηκτικά, όμως οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για πολλές αποτυχημένες απόπειρες. Εμπορικά πλοία ανέφεραν σειρά πυραυλικών επιθέσεων, θαλάσσιων εκρηκτικών και ύποπτων προσεγγίσεων κατά την περασμένη εβδομάδα, την ευθύνη των οποίων (εκτός από δύο) ανέλαβαν οι Houthi

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Διάφορα περιστατικά αναφέρθηκαν κατά το τελευταίο 7ήμερο στην Ερυθρά Θάλασσα, που περιλάμβαναν πυραυλικές επιθέσεις κατά πλοίων και πλήγματα από εκρηκτικά επιφανείας. Την ευθύνη αυτών (πλην δύο) ανέλαβαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Υεμενίτες παραστρατιωτικοί Houthi.

Το πλοίο μεταφοράς container και ιδιοκτησίας Mediterranean Shipping Co MSC Sarah V (IMO: 9181675) βλήθηκε από πύραυλο στις 24 Ιουνίου, 246 ν. μ. νοτιοανατολικά του Nishtun, Yεμένης. Δεν αναφέρθηκαν ζημίες ενώ το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς το Mina Khalifa κι έπειτα προς Jebel Ali, ΗAE.

Tο συμβάν έλαβε χώρα 265 ν. μ. ανοιχτά του Nishtun, Yεμένης τις πρώτες ώρες της 24 Ιουνίου. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά πλοίων σε διάστημα δύο ημερών.

Μόλις μια μέρα μετά, στις 25 Ιουνίου, ένα ακόμη πλοίο ανέφερε αποτυχημένη πυραυλική επίθεση 52 ν. μ. νότια του Aden. Tο υπό σημαία St Kitts and Nevis (ναυπ. 2003, χωρητ. 176.423 dwt) φ/γ χύδην Lila Lisbon (IMO: 9252498) βρισκόταν εν πλω από Jaigad, Iνδίας, προς το Port Said, Αιγύπτου, όταν ανέφερε ότι υπήρξε στόχος πυραύλου που έπεσε 500 μ. δεξιά του. Δεν αναφέρθηκε ζημιά και το πλοίο συνεχίζει τον πλου προς τον επόμενα λιμένα κατάπλου. Οι Houthis δεν ανέλαβαν την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά η τοποθεσία που αυτή εκδηλώθηκε είναι σε περιοχή που συνηθίζουν να επιχειρούν.

Tο Ενιαίο Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών (Joint Maritime Information Centre-JMIC) ανακοίνωσε άλλη μια επίθεση στις 27 Ιουνίου, τη φορά αυτή με σκάφος εκρηκτικών. Tο υπό σημαία Μάλτας (ναυπ. 2000, χωρητ. 73.454 dwt) φ/γ χύδην Seajoy (IMO: 9213820) χτυπήθηκε πολλές φορές με πλωτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς 83 ν. μ. νοτιοδυτικά της Hodeidah. Tο πλοίο υπέστη ελαφρές ζημίες χωρίς τραυματισμούς και συνεχίζει να πλέει προς Σουέζ. Το JMIC ανέφερε ότι το πλοίο στοχοποιήθηκε επειδή πλοία ίδιας πλοιοκτησίας είχαν καταπλεύσει σε λιμένες του Ισραήλ.

Μόλις μια μέρα μετά, το Λιβεριανής σημαίας (ναυπ. 2008, χωρητ. 20.610 dwt) δ/ξ (χημικών & πετρελαίου) Delonix (IMO: 9298387) αποτέλεσε στόχο πέντε πυραύλων. Tο συμβάν εκδηλώθηκε στις 28 Ιουνίου 150 ν. μ. βορειοδυτικά της Hodeidah. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, όμως το Delonix αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία αφού οι τρεις πρώτοι πύραυλοι έπεσαν περίπου 200 μ. από το πλοίο, προτού εκτοξευθούν οι υπόλοιποι δύο εναντίον του. Το JMIC είπε ότι το πλοίο Delonix στοχοποιήθηκε εξαιτίας πιθανολογούμενης διασύνδεσης με τις ΗΠΑ.

 

Στις 30 Ιουνίου, ένα μη κατονομασθέν πλοίο ανέφερε την προσέγγισή του από στολίσκο τουλάχιστον 12 σκαφών μόλις 12 ν. μ. νοτιοδυτικά της Al Mukha, Yεμένης. Ο δωδεκαμελής στολίσκος αποτελείτο από ταχύπλοα σκάφη τύπου kayak, και από κάποια ανεπάνδρωτα σκάφη. Η πλησιέστερη απόσταση που κάποιο εξ αυτών προσέγγισε το πλοίο ήταν 1,5 ν. μ. Ο στολίσκος παρέμεινε κοντά στο πλοίο επί μια ώρα, προτού εγκαταλείψει την περιοχή.

Η βρετανική υπηρεσία UK Maritime Trade Operations δήλωσε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός μελών πληρώματος και ότι το πλοίο συνεχίζει την πορεία του για προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου. Προς το παρόν, οι Houthis δεν ανέλαβαν την ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο