Συντάξεις: Ποιοι θα εισπράξουν 200 ευρώ έως 300 ευρώ [παραδείγματα]

Τι διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών για επιδόματα και έκτακτο βοήθημα το Πάσχα

Από το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου περισσότεροι από 1.112.000 συνταξιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το έκτακτο βοήθημα «προσωπικής διαφοράς» που κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, το επίδομα αυτό θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν μέχρι και τις εκλογές, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι άλλα χρήματα για να δοθούν άμεσα ως έκτακτα επιδόματα δεν υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καλπάζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ούτε το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε παροχή έκτακτου βοηθήματος ενόψει των εορτών του Πάσχα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία όπως είχε πράξει τα περασμένα Χριστούγεννα με την παροχή «επιταγής ακρίβειας» ύψους 250 ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΟΤ ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, με την παροχή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε 1.112.000 συνταξιούχους ολοκληρώνεται μέχρι τις εκλογές ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνταξιούχων καθώς είχε προηγηθεί η χορήγηση αύξησης 7,75% σε περίπου 1.725.000 συνταξιούχους που είτε δεν είχαν καθόλου προσωπική διαφορά είτε ήταν πολύ μικρή και μπόρεσε να υπερκαλυφθεί από την παραπάνω αύξηση.

Ωστόσο, πάρα πολλοί από τους συνταξιούχους που έλαβαν το περασμένο διάστημα αύξηση στην τσέπη σε ποσοστό μικρότερο του 7% θα δουν από αύριο το απόγευμα στο λογαριασμό τους 200 έως 300 ευρώ ανάλογα την κατηγορία που ανήκουν.

Σύμφωνα με τη διάταξη που είχε περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, η έκτακτη βοήθεια των 200, των 250 και των 300 ευρώ, αφορά συνταξιούχους με προσωπική διαφορά όπου το άθροισμα του συνόλου των κύριων συντάξεων που λαμβάνουν είναι έως 1.600 ευρώ και είτε έλαβαν αύξηση μικρότερη από 7% είτε δεν είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό ούτε 1 ευρώ αύξηση από το 7,75% που δόθηκε από τις αρχές του έτους.

Η πληρωμή του έκτακτου αυτού βοηθήματος θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ωστόσο θα εμφανιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων. Αξίζει να τονιστεί ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και φυσικά αφορολόγητη καθώς είναι ένα εφάπαξ βοήθημα και όχι κάτι μόνιμο.

Ποιοι θα λάβουν τα 200 ευρώ

Από το σύνολο του 1.112.000 δικαιούχων συνταξιούχων τα λιγότερα χρήματα, δηλαδή τα 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για 33.000 συνταξιούχους που είχαν αύξηση στην τσέπη έως 3,5% και το άθροισμα των κύριων συντάξεων τους είναι από 1.101 έως 1.600 ευρώ καθώς επίσης και για 125.000 συνταξιούχους που είχαν αύξηση από 3,5% έως 7% και η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.100 ευρώ. Τονίζεται ότι το ύψος της σύνταξης είναι το φορολογητέο, δηλαδή έχουν αφαιρεθεί οι όποιες κρατήσεις πλην του φόρου παρακράτησης.

Ποιοι θα λάβουν τα 250 ευρώ

Το ποσό των 250 ευρώ θα δοθεί συνολικά σε 394.000 συνταξιούχους οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι το περασμένο διάστημα είδαν αύξηση στο ποσό της σύνταξης που εισπράττουν λόγω της κατάργησης της εισφοράς Αλληλεγγύης και τίποτα άλλο με το άθροισμα της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν να κυμαίνεται από 1.100 έως 1.600 ευρώ. Παράλληλα, τα 250 ευρώ θα τα εισπράξουν και 90.000 συνταξιούχοι που είδαν στην τσέπη τους αύξηση έως 3,5% και η κύρια σύνταξή τους είναι έως 1.100 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τα 300 ευρώ

Το ποσό των 300 ευρώ θα το λάβει ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων σε σύγκριση με όλους όσοι θα εισπράξουν το έκτακτο βοήθημα των 200 – 300 ευρώ. Συνολικά θα το λάβουν 560.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν αλλά και τι παραπάνω χρήματα έλαβαν το περασμένο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 120.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν δει στο λογαριασμό τους ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα ελάμβαν το περασμένο έτος και η κύρια σύνταξη τους κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν 370.000 συνταξιούχοι οι οποίοι το μόνο που έχουν λάβει το περασμένο διάστημα είναι το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2022. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων υπάρχει «κόφτης» για τη χορήγηση των 300 ευρώ, το άθροισμα των κύριων συντάξεων που εισπράττουν να μην ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Τέλος, στην 3η κατηγορία των συνταξιούχων που θα εισπράξουν τα 300 ευρώ ανήκουν 70.000 συμπολίτες μας όπου η μοναδική αύξηση που έχουν δει στην τσέπη τους οφείλεται στην κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης και η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.100 ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση – «ματ» του Λιμενικού μετά τη σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Πώς εκτονώθηκε η κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, που ήταν κενά φορτίου, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές

H οικογένεια Δράγνη και η «αυτοκρατορία» με τα yachts

H KYPIAPXIA THΣ GOLDEN YACHTS ΣTHN AΓOPA YΠEPΠO   ΛYTEΛΩN ΣKAΦΩN H ναυπηγική μονάδα στο Πέραμα και το περίφημο Project X. Tα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού Eπιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την

Πάμπτωχη στα 97 της “έφυγε” η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν

Η Βέρα Πούτινα επί δεκαετίες ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν γιος της, και γεννήθηκε από «παράνομη» σχέση που η ίδια είχε συνάψει με παντρεμένο άνδρα. Επί δεκαετίες η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι

Μετάβαση στο περιεχόμενο