ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β»: «Πωλούνται τα πάντα, φτηνά και με τους όρους που θέλουν να αγοράσουν οι ιδιώτες»

Δελτίο Τύπου τμήματος ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β: “Παραχώρηση του λιμένα ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β σε ιδιώτες – Απουσία ουσιαστικών επενδύσεων και υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της Καβάλας”

Με τη γνωστή φιλοσοφία «πωλούνται τα πάντα, φτηνά και με τους όρους που θέλουν να αγοράσουν οι ιδιώτες» κινήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για την παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β» που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, όπως αποδεικνύει η σύμβαση υποπαραχώρησης που έφερε προς κύρωση στη Βουλή. Στην ουσία, χαρίζει ένα λιμάνι με έτοιμες εγκαταστάσεις για διακίνηση γενικού και ξηρού χύδην φορτίου καθώς και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβωτίων, έτοιμες υποδομές που επιτρέπουν την δυνατότητα επέκτασης του ενώ βρίσκεται σε γεωγραφική περιοχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την εξυπηρέτηση μεγάλων αγορών εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας.

Ειδικότερα:

α) Οι πανηγυρισμοί των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας για δήθεν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι, διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς κατατέθηκε μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά από κοινοπραξία επιχειρήσεων, για την οποία μάλιστα γεννώνται ερωτήματα ως προς την τεχνική επάρκεια της στη διαχείριση λιμένων. Αντί λοιπόν ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, προχώρησαν οι διαδικασίες και η συγκεκριμένη κοινοπραξία αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής

β) O  προτιμητέος επενδυτής τελικά προσφέρει το εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 33,9 εκατ. ευρώ για ένα λιμάνι με εμπορική αξία, αναπτυξιακές προοπτικές και στο οποίο  παλαιότερες και πρόσφατες επενδύσεις ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ακόμα και αυτό το χαμηλό τίμημα είναι ακόμα χαμηλότερο στην πράξη καθώς θα καταβάλλεται τμηματικά με ετήσιες καταβολές για 40 χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος του σε σημερινές τιμές χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός. Επιπρόσθετα, υπονομεύεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας αφού χάνει μια σημαντική πηγή εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 65.000 ευρώ περίπου ετησίως !!!

γ) Μαγική εικόνα αποτελούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις των 36 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι επενδύσεις που περιγράφονται στη  σύμβαση παραχώρησης,  με πολύ «γαλαντόμες» εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτές οι επενδύσεις (δυο κτιριακές εγκαταστάσεις για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και η αναδάσωση παρακείμενου χώρου) δεν αναβαθμίζουν την παραγωγική δυναμικότητα του λιμένα.

δ) Ελάχιστα προβλέπονται στη σύμβαση για την περιβαλλοντική προστασία, καμία διασφάλιση δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αντίθετα σε διατάξεις της σύμβασης γίνεται έμμεση αναφορά σε εργαζόμενους από το εξωτερικό.

ε) Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι η υποπαραχώρηση γίνεται χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό και γι αυτό δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Αυτές οι επισημάνσεις επιβεβαιώνονται και από τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης που όχι μόνο δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακές επενδύσεις αλλά αφήνει πλήρως στον ιδιώτη τον λιμενικό σχεδιασμό αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.

Η περίπτωση της λιμενικής εγκατάστασης «Φίλιππος Β» στην Καβάλα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα υπονόμευσης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή της σημερινής αρνητικής κατάστασης, ένα σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση καλύτερης ζωής τώρα για την ελληνική κοινωνία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο