Τα πρωινάδικα στην Ευρωβουλή

Η πολιτική είναι μια σοβαρή υπόθεση. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά άμεσα τις ζωές μας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε στις ευρωεκλογές ανίδεους celebrities ή κανέναν άνθρωπο που να νογάει.

Όταν είχε δημοσιοποιηθεί η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για κακοποίηση, η δημόσια συζήτηση που είχε ανοίξει, δεν αφορούσε μόνο τη βία κατά των γυναικών. Είχε τεθεί, επίσης, το ζήτημα της ποιότητας των Ελλήνων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διάφοροι εμφανίζονταν έκπληκτοί με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή διαφόρων ασχέτων με την πολιτική μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημοι. Μάλιστα, το Μαξίμου σκεφτόταν την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές ώστε να μπει φρένο στις υποψηφιότητες του star system.

Ο προβληματισμός

Η συζήτηση είχε λανθασμένη αφετηρία. Κακοποίηση μπορεί να ασκεί πολύ άνετα κάποιος σούπερ πολιτικοποιημένος και σοβαρός. Εξίσου άνετα κάποιος άσχετος με την πολιτική μπορεί έχει άψογη συμπεριφορά απέναντι στους γύρω του. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τoυς κινδύνους από την εισβολή του star system στην πολιτική είναι απολύτως έγκυρος.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η καταγγελία, η αξιολόγηση της παρουσίας του Γεωργούλη στην Ευρωβουλή θα ήταν πολύ χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζαγοράκη αλλά και για τις κάθε λογής διασημότητες που εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης μόνο και μόνο χάρη στην υψηλή αναγνωρισιμότητά τους. Όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά ενίοτε προκαλούν απρόβλεπτα προβλήματα. Ειδικά στην Ευρωβουλή όπου οι θέσεις της ελληνικής εκπροσώπησης είναι περιορισμένες, το πρόβλημα της εκλογής διαφόρων ασχέτων καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό ή τη βιομηχανία του θεάματος δεν μπορεί να ασχολείται με την πολιτική. Μια χαρά μπορεί να ασχολείται και να τα πάει και καλά. Αρκεί όντως να ασχολείται με την πολιτική. Γιατί το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι, είναι η εκλογή σε θέσεις ευθύνης προσώπων που ούτε ασχολούνται ούτε τους ενδιαφέρει η πολιτική. Πρόκειται για διασημότητες παντελώς άσχετες με τα δημόσια πράγματα.

Πιο ισχυρό το star system

Σε αυτή την ωραία χώρα που μπορούν να σε σκοτώσουν στο τμήμα και κάνεις το σταυρό όταν μπαίνεις στο τρένο, οι σοβαρές συζητήσεις δεν κρατάνε ούτε τρεις ημέρες. Έτσι η συζήτηση για την εισβολή του star system στην πολιτική έληξε χωρίς να δημιουργήσει κάποιο κεκτημένο.

Αντιθέτως, τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές, το star system εμφανίζεται πιο ισχυρό από ποτέ. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι celebrities που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας δεν έχουν καν να επιδείξουν περγαμηνές στον αθλητισμό ή τις τέχνες. Είναι απλώς περσόνες των πρωινάδικων, των ριάλιτι και του Tik Tok.

O Kασσελάκης

Ασφαλώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε ένα κόμμα. Αλλά είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ηγείται της προσπάθειας να καταληφθούν οι θέσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών από διάφορες τηλεπερσόνες. Αρκεί να δεις κανείς  τους υποψήφιους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις οποίες θα καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, για να αντιληφθεί ότι το βασικό κριτήριο είναι η αναγνωρισιμότητα. Η πολιτική επάρκεια μοιάζει να μην θεωρείται απλώς δευτερεύουσα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λαμβάνεται καν υπόψη.

Από τη σκοπιά της προσωπικής στρατηγικής του, ο Κασσελάκης είναι συνεπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποιεί μόνο τα πρωινάδικα ως βασικούς διαύλους για την επικοινωνία του με τους πολίτες. Κάνει κάτι πολύ παραπάνω. Υιοθετεί αυτούσιο τον κώδικα των πρωινάδικων, απεκδυόμενος κάθε στοιχείο πραγματικής πολιτικής. Πρόκειται για μια εκστρατεία που δημιουργεί τηλεοπτικές εικόνες οικειότητας για ένα ορισμένο κοινό, εκτοξεύοντας παράλληλα επιφανειακές κατηγορίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κανένα βάθος σε ό,τι αφορά την προγραμματική πρόταση και καμιά αναφορά στην Αριστερά σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό πλαίσιο. Επομένως, όταν κάνεις καμπάνια πρωινάδικου, θα κοιτάξεις να βρεις και τους ανάλογους υποψηφίους για να την υποστηρίξουν.

Μια σοβαρή υπόθεση

Η πολιτική είναι, όμως, μια σοβαρή υπόθεση. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά άμεσα τις ζωές μας. Το 80% των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της ΕΕ αποτελείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που καθορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Ευρωκοινοβούλιο. Το ποιοι-ες θα συμμετέχουν σε αυτή τη νομοθετική διαδικασία έχει σημασία λοιπόν.

Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε ανίδεους celebrities ή κανέναν άνθρωπο που να νογάει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο