Τελειώνει η μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά βαθαίνει η “κρίση ακρίβειας”

Στις αρχές Απριλίου θα αποπληρωθεί τελικά το υπόλοιπο των 1,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και η πρώτη δόση ύψους 2,65 δισ. ευρώ του διμερούς δανείου του πρώτου μνημονίου εν μέσω μιας πολύ κακής συγκυρίας, που συνθέτει ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 28 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM, για να εγκρίνει και τυπικά την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα των 7,3 δισ. ευρώ για τα υπόλοιπα των δανείων προς το ΔΝΤ και της διπλής δόσης για το δάνειο των 80 δισ. ευρώ που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2010, απευθείας με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

  

Η καταβολή του ποσού, θα γίνει σε δύο δόσεις. Μέσα στον Απρίλιο η Ελλάδα θα πληρώσει 4,51 δισ. ευρώ. Τα 1,9 δισ. ευρώ του ΔΝΤ και την πρώτη δόση ύψους 2,65 δισ. ευρώ από το GLF που ήταν έτσι και αλλιώς προγραμματισμένη να αποπληρωθεί μέσα στον χρόνο. Η δεύτερη δόση των 2,65 δισ. ευρώ η οποία κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί το 2023 θα πληρωθεί κοντά στο τέλος του χρόνου.

Ο διακανονισμός αυτός έγινε λόγω κωλύματος που ενημέρωσε ότι είχε η Γερμανία. Ειδικότερα, λόγω της καθυστέρησης σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν είχε προβλεφθεί η πρόωρη αποπληρωμή της δεύτερη δόσης του δανείου. Επειδή λοιπόν, με βάση το γερμανικό δίκαιο, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ζήτησε η δεύτερη δόση, δηλαδή τα άλλα 2,65 δισ. ευρώ, να δοθούν αφού αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2023, δηλαδή περί τα μέσα του Οκτωβρίου. Τότε, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στείλουν στις Βρυξέλλες τα προσχέδια των προϋπολογισμών για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, λόγω της Γερμανίας, και όλες οι χώρες που θα λάβουν την πρώτη διπλή δόση θα πληρωθούν επίσης σε δύο δόσεις, καθώς η γερμανική πλευρά ζήτησε οι πληρωμές για όλους να γίνουν τις ίδιες ημερομηνίες.

Τον επόμενο μήνα θα γίνει και η 14η και τελευταία αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα δώσει την άδεια εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών τρίμηνων αξιολογήσεων.

Μπροστά σε μια νέα κρίση

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να προβλέψει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς ακόμη να το καταφέρνει. Η Κομισιόν ανεπίσημα εκτιμά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης από 0,5% έως 1%, με βάση τα τωρινά δεδομένα. Επιφυλάσσεται όμως για επίσημες προβλέψεις στις αρχές Μαΐου.

Η ΕΚΤ, είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός ο οποίος έχει επικαιροποιήσει και δημοσιοποιήσει, το μακροοικονομικό σενάριο για το 2022, προβλέποντας στο βασικό της σενάριο,  επιβράδυνση της Ευρωζώνης κατά 0,5%, στο 3,7% από 4,2% και πληθωρισμό 5,1% αντί 3,1% που προέβλεπε ένα μήνα νωρίτερα. Στο δυσμενές σενάριο,  προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,5% και πληθωρισμό στο 5,9% Το ακραίο σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό στο 7,1%. Το θετικό είναι ότι όλα τα σενάρια προβλέπουν θετική ανάπτυξη. Το κακό είναι ότι τα σενάρια αυτά υπόκεινται σε τεράστια αβεβαιότητα και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν ξανά και μάλιστα πολύ σύντομα.

Μέσα σε αυτήν τη γενικότερη αβεβαιότητα και η Ελλάδα μετά τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων και την κρίση του κορονοϊού έχει μπροστά της την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε από πέρσι και τις – απροσδιόριστες ακόμη – συνέπειες,  από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συντάξει τρία σενάρια, τα οποία έχει ως κοινό παρονομαστή ότι η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο σε κάθε περίπτωση και θα κυμαίνεται από το 4% (από 4,5% στον προϋπολογισμό) στο βασικό μέχρι και το 2,5% στο ακραίο σενάριο.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ακόμη πιο ακραίο σενάριο. Αυτό της διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο,  είτε με επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν,  είτε αν περάσει τελικά η θέση που αναπτύσσεται εντός της ΕΕ για άμεση απεξάρτηση,  από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το σενάριο αυτό ανέφερε σε συνέδριο της ΕΚΤ ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Ιγκνάσιο Βίσκο τονίζοντας, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα αντιμετωπίσουμε “οικονομικά σενάρια που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν”.

Του Τάσου Δασόπουλου

Τελειώνει η μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά βαθαίνει η “κρίση ακρίβειας”

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές τον Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές

Συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies για LNG στην Ελλάδα – Δύο πλοία το μήνα

Καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι αυτή που επετεύχθη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η μπάντα του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Σταύρο Ξαρχάκο στην Μόνη Τοπλού ,σε μια θριαμβική συναυλία

Βαρυσήμαντος «προσκυνητής» στη Μόνη Τοπλού χτες, ο Σταύρος Ξαρχάκος με τις εμβληματικές του μουσικές και τα τραγούδια του που φέρουν την υπογραφή Ελλάδα και σε όλα αυτά τα πολύτιμα χρόνια της δημιουργίας του έχουν μιλήσει και έχουν εκφράσει ψυχές και σώματα ,

Τηράω, μα δεν βλέπω, προϊστάμενε…

Διαβάζαμε προσεκτικά τον χαιρετισμό, που εκφώνησε προχτές Πέμπτη 29/9/2022 κατά την τελετή απονομής ξιφών των 11 Ανθυποπλοιάρχων (Τ) & (Υ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο αίθριο του Αρχηγείου ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και σταθήκαμε στη φράση του «Έξι