Τέλος 2023 θα λειτουργεί γραφείο του ΙΜΟ στην Αίγυπτο

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”

Με την υπογραφή στις 20 Ιουλίου 2023 του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΙΜΟ και Αιγύπτου, η τελευταία είναι έτοιμη να εγκαινιάσει το νέο Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας (Regional Presence Office – RPO) του Οργανισμού στην Αλεξάνδρεια, με αρμοδιότητα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Ο Διευθυντής Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ κ. Xiaojie Zhang και ο Υποναύαρχος Hussein El-Geziry, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, προέβησαν στην υπογραφή του Μνημονίου στο Λονδίνο, σε τελετή που έγινε με την παρουσία του ΓΓ του ΙΜΟ κ. Kitack Lim, του Αιγύπτιου Πρέσβη κ. Sherif Kamel, του Υποναυάρχου κ. Reda Ismail, επικεφαλής του Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών και λοιπών εκπροσώπων από την Αίγυπτο.

Το Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας του ΙΜΟ θα διευκολύνει την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Τεχνικής Συνεργασίας του Οργανισμού στα Αραβικά Κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, συνεκτιμώντας το πεδίο αρμοδιότητας των ήδη υπαρχόντων περιφερειακών δομών του Οργανισμού στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου (REMPEC), της Ερυθράς Θάλασσας (PERSGA) και του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν).

Το αντικείμενο του Μνημονίου περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανάπτυξης πολιτειακών υποδομών και τη γενικότερη ναυτιλιακή ανάπτυξη στα Αραβικά Κράτη και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και στην ενίσχυση της αυτονομίας του ναυτιλιακού τομέα σε εθνικό, υποπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, δημιουργείται θέση εργασίας Περιφερειακού Συντονιστή.

Η απόφαση ενίσχυσης της παρουσίας του ΙΜΟ στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής μέσω της ίδρυσης Γραφείου Περιφερειακής Παρουσίας ελήφθη κατά την 72η Σύνοδο της Επιτροπής Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ τον Οκτώβριο 2022 στο Λονδίνο. Ακολούθως, η απόφαση επικυρώθηκε από την 128η Σύνοδο του Συμβουλίου ΙΜΟ το Δεκέμβριο 2022.

Το Γραφείο ΙΜΟ στην Αλεξάνδρεια επεκτείνει το δίκτυο περιφερειακής παρουσίας του ΙΜΟ: η Ακτή Ελεφαντοστού (γαλλόφωνο) και η Γκάνα (αγγλόφωνο) για Δυτική και Κεντρική Αφρική, η Κένυα για Ανατολική και Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες για την Ανατολική Ασία. Επίσης, ο ΙΜΟ χρηματοδοτεί έναν Αξιωματούχο Τεχνικής Συνεργασίας για την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η περιφερειακή παρουσία του ΙΜΟ στην Καραϊβική, όπου μετά την υπογραφή επιστολής συμφωνίας, το Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας του ΙΜΟ για την Καραϊβική θα ιδρυθεί επίσημα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο κατά το τρέχον έτος. Προς το παρόν, η περιοχή της Καραϊβικής εξυπηρετείται από έναν Περιφερειακό Συντονιστή εγκατεστημένο στο Port of Spain.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας