Τέλος 2023 θα λειτουργεί γραφείο του ΙΜΟ στην Αίγυπτο

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”

Με την υπογραφή στις 20 Ιουλίου 2023 του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΙΜΟ και Αιγύπτου, η τελευταία είναι έτοιμη να εγκαινιάσει το νέο Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας (Regional Presence Office – RPO) του Οργανισμού στην Αλεξάνδρεια, με αρμοδιότητα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Ο Διευθυντής Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ κ. Xiaojie Zhang και ο Υποναύαρχος Hussein El-Geziry, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, προέβησαν στην υπογραφή του Μνημονίου στο Λονδίνο, σε τελετή που έγινε με την παρουσία του ΓΓ του ΙΜΟ κ. Kitack Lim, του Αιγύπτιου Πρέσβη κ. Sherif Kamel, του Υποναυάρχου κ. Reda Ismail, επικεφαλής του Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών και λοιπών εκπροσώπων από την Αίγυπτο.

Το Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας του ΙΜΟ θα διευκολύνει την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Τεχνικής Συνεργασίας του Οργανισμού στα Αραβικά Κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, συνεκτιμώντας το πεδίο αρμοδιότητας των ήδη υπαρχόντων περιφερειακών δομών του Οργανισμού στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου (REMPEC), της Ερυθράς Θάλασσας (PERSGA) και του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν).

Το αντικείμενο του Μνημονίου περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανάπτυξης πολιτειακών υποδομών και τη γενικότερη ναυτιλιακή ανάπτυξη στα Αραβικά Κράτη και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και στην ενίσχυση της αυτονομίας του ναυτιλιακού τομέα σε εθνικό, υποπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, δημιουργείται θέση εργασίας Περιφερειακού Συντονιστή.

Η απόφαση ενίσχυσης της παρουσίας του ΙΜΟ στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής μέσω της ίδρυσης Γραφείου Περιφερειακής Παρουσίας ελήφθη κατά την 72η Σύνοδο της Επιτροπής Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ τον Οκτώβριο 2022 στο Λονδίνο. Ακολούθως, η απόφαση επικυρώθηκε από την 128η Σύνοδο του Συμβουλίου ΙΜΟ το Δεκέμβριο 2022.

Το Γραφείο ΙΜΟ στην Αλεξάνδρεια επεκτείνει το δίκτυο περιφερειακής παρουσίας του ΙΜΟ: η Ακτή Ελεφαντοστού (γαλλόφωνο) και η Γκάνα (αγγλόφωνο) για Δυτική και Κεντρική Αφρική, η Κένυα για Ανατολική και Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες για την Ανατολική Ασία. Επίσης, ο ΙΜΟ χρηματοδοτεί έναν Αξιωματούχο Τεχνικής Συνεργασίας για την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η περιφερειακή παρουσία του ΙΜΟ στην Καραϊβική, όπου μετά την υπογραφή επιστολής συμφωνίας, το Γραφείο Περιφερειακής Παρουσίας του ΙΜΟ για την Καραϊβική θα ιδρυθεί επίσημα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο κατά το τρέχον έτος. Προς το παρόν, η περιοχή της Καραϊβικής εξυπηρετείται από έναν Περιφερειακό Συντονιστή εγκατεστημένο στο Port of Spain.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειακών Διοικητών Αιγαίου Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε η συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας τόσο στο θαλάσσιο πεδίο όσο και στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, που

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και αύριο Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές

Κικίλιας: Εκδίδουμε συνεχείς ειδοποιήσεις στα πλοία μας στα Στενά του Ορμούζ – Είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας

«Εάν προκύψει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο – θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο την ναυτιλία, καθότι τα πλοία και ο εμπορικός στόλος, παγκοσμίως, που διακινεί το 90% του εμπορίου, θα

Μειώθηκαν χωρητικότητα και ποντοπόρα πλοία, αλλά αυξήθηκαν τα επιβατηγά πλοία στην ελληνική σημαία

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον μήνα Απρίλιο, ο ελληνικός στόλος αριθμούσε 1.833 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35.160.808 κόρους, έναντι 1.821 πλοία και 36.394.197 κόρους, που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Με άλλα λόγια, η χωρητικότητα μειώθηκε κατά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο