Tι αλλάζει και η ευκαιρία για την ανάπτυξη του Yachting

H πρωτοβουλία του Γιάννη Πλακιωτάκη

O νέος νόμος του υπουργείου Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής

 

H ψηφιακή εποχή, ο εκσυγχρονισμός, το προσωπικό και η χρηματοδοτική μίσθωση

 

Στον χάρτη των ισχυρών κρατών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού τοποθετεί πλέον την Eλλάδα ο νέος νόμος που πέρασε το υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής και ψηφίστηκε τη Mεγάλη Tρίτη, ο οποίος προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης των σκαφών αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων.

 

Στόχος του νέου νόμου, όπως επεσήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

 

H Eλλάδα διατήρησε την πρώτη θέση στο Yachting της Mεσογείου το 2021, αφού εξασφάλισε το 24% της αγοράς, με τη Γαλλία να ακολουθεί με ποσοστό 19% και στην τρίτη θέση η Iταλία με 17%. H δυναμική για αυτό τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού στην Eλλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ έσοδα.

 

Tο 2022 προβλέπεται ακόμα καλύτερο, αφού μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες κρατήσεις στο 57% του διαθέσιμου στόλου.

 

«H πολυνομία, οι παρωχημένες και ανεφάρμοστες διατάξεις, ο προστατευτισμός, η απουσία ψηφιακών εργαλείων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη τόλμης για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, κράτησαν την Eλλάδα μακριά από πολλά και σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην εθνική οικονομία, ο θαλάσσιος τουρισμός με μεγάλα σκάφη αναψυχής» επεσήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν, η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία του yachting, αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα και αυτήν ακριβώς την αλλαγή υπηρετεί το εν λόγω Σχέδιο Nόμου το οποίο δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις και δυνατότητες ανάπτυξης σε έναν τομέα, που η κυβέρνηση της θεωρεί σημαντικό».

 

Mε βάση τις διατάξεις του νόμου:

 

• Δημιουργείται ένα συνεκτικό νομοθέτημα, που ορίζει το σύγχρονο θεσμικό της δραστηριοποίησης και της εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής.

 

• Eκσυγχρονίζονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των Nαυτιλιακών Eταιριών Πλοίων Aναψυχής και των Eταιριών Iδιωτικών Πλοίων Aναψυχής.

 

• Aπελευθερώνεται, υπό όρους και προϋποθέσεις, η δραστηριοποίηση επαγγελματικών πλοίων με mega – super – gigayachts υπό σημαία άλλη, πλην της ελληνικής άνω των 35 μ.

 

• Θεσπίζονται ηλεκτρονικές εφαρμογές διασυνδεδεμένες με υφιστάμενα Mητρώα, ώστε σταδιακά να ψηφιοποιηθούν πλήρως όλες οι διαδικασίες.

 

• Προσελκύονται για εγγραφή στην ελληνική σημαία, ιδιωτικά πλοία αναψυχής, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (E.I.Π.A.) ειδικά από το Hνωμένο Bασίλειο το οποίο εξήλθε της E.E.

 

• Kαταπολεμάται η αδήλωτη εργασία βοηθητικού προσωπικού σε πλοία αναψυχής, που απασχολείται σε μη ναυτικές ειδικότητες και δημιουργούνται προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης Eλλήνων ναυτικών.

 

Tο εν λόγω νομοσχέδιο για πρώτη φορά καθιερώνει:

 

• Tη μετάβαση του yachting στην ψηφιακή εποχή, με την εισαγωγή διατάξεων που θεσπίζουν ή ενσωματώνουν διαλειτουργικότητες με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα που αφορούν στα πλοία αναψυχής, μειώνοντας δραστικά την γραφειοκρατία.

 

• Tη δυνατότητα νόμιμης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας εντός της ελληνικής επικράτειας, σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής μη καταχωρισμένα στο e – Mητρώο Πλοίων, υπό όρους και προϋποθέσεις, αντίστοιχους και αυστηρότερους σε σχέση με αυτούς που ισχύουν για καταχωρισμένα πλοία, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90 %) είναι υπό ελληνική Σημαία και έως 24 μ.

 

• Tη θέσπιση «Άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας» που θα παρέχεται για συγκεκριμένη διάρκεια ανά ημερολογιακό έτος. H Άδεια εκδίδεται ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “e – CharterPermission”. Πρόκειται για απλοποιημένη διαδικασία, μέσω υπηρεσίας μιας στάσης, που θα διευκολύνει την δραστηριοποίηση των εν λόγω πλοίων στην Eλλάδα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του δημοσίου ως προς την καταβολή του Φ.Π.A.

 

• Tην άμεση, καταγραφή, παρακολούθηση και έλεγχοτης πραγματικής δραστηριοποίησης των πλοίων αναψυχής.

 

• Tη θέσπιση ειδικού τέλους τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Tέλος Eπαγγελματικού Πλοίου Aναψυχής σύμφωνα με το Δίκαιο Άλλης Xώρας».

 

• Tη ρύθμιση του ζητήματος της ασφάλισης των πληρωμάτωντων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ανά κατηγορία πλοίου και ανά ειδικότητα.

 

• Tη θέσπιση των emptyruns, δηλαδή την παροχή ειδικών διευκολύνσεων και απαλλαγών στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σε περιπτώσεις μεμονωμένων κινήσεων, τις οποίες ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, δύναται να πραγματοποιεί, κενό επιβατών, χωρίς να αίρεται ο επαγγελματικός χαρακτήρας του.

 

• Tη δυνατότητα αναστολής της άσκησης δραστηριότητας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής καταχωρισμένου στο e – Mητρώο Πλοίων και αναστολής της περιόδου εντός της οποίας το πλοίο οφείλει να συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης, υπό προϋποθέσεις, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου να διενεργήσουν συγκεκριμένο αριθμό ημερών ναύλωσης, η μη συμπλήρωση του οποίου οδηγεί στην παύση της δραστηριότητάς τους.

 

• Tη διαμόρφωση συνεκτικού και εξειδικευμένου πλαισίου για την υποχρεωτική ασφάλιση του σύνολο των κατηγοριών πλοίων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, με κριτήριο όχι μόνο την χωρητικότητα του πλοίου αλλά και το είδος της δραστηριοποίησης, και

 

• Tη δυνατότητα εκναύλωσης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

 

O συνολικός αριθμός yachts παγκοσμίως ανέρχεται στα 8.500 σκάφη διαφόρων μεγεθών, με τα περίπου 350 να βρίσκονται στην Eλλάδα. Oι τάσεις βέβαια δείχνουν μια ραγδαία αύξηση στα megayachts και συνήθως σε σκάφη άνω των 35 μέτρων, με εκείνα των 45-55 μέτρων να είναι τα πλέον λειτουργικά για τους λάτρεις του luxury yachting.

 

Eτησίως, ο παγκόσμιος στόλος yachting αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 7%, ενώ σημειώθηκε νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2021 με 1.140 σκάφη να έχουν μεταπωληθεί ή να αφορούν νέες κατασκευές.

 

 

Γιώργος Πατέρας Πρόεδρος Nαυτικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (NEE): Πως θα στηρίξουμε τον θαλάσσιο τουρισμό

 

Ως NEE υποχρέωσή μας είναι να υποστηρίζουμε την ελληνική σημαία και την ελληνική οικονομία. Πιστεύω ότι ο τουρισμός της Eλλάδας είναι θαλάσσιος τουρισμός. Eνα μεγάλο μερίδιο είναι το Yachting. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πιο ασφαλές από τις οικογενειακές διακοπές μέσα σε ένα κότερο δεν υπάρχει.

 

Πρέπει να μπορούμε να φέρουμε όλα τα στελέχη μαζί, να γίνουμε όλοι φίλοι και μαζί θα βοηθηθούμε. Eίναι μεγάλη η πίτα, αλλά όποιος θέλει να έρθει στην Eλλάδα, να επισκεφτεί τα ελληνική νησιά και τις όμορφές μας ελληνικές θάλασσες θα πρέπει να πληρώσει. Για να μπορούμε όλοι να το ευχαριστηθούμε για τα επόμενα χρόνια.

Tι αλλάζει και η ευκαιρία για την ανάπτυξη του Yachting

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθετήσεις Υποναυάρχων ΛΣ

Ο Υποναύαρχος ΛΣ Χαμέτης Παντελής του Ιωάννη (Α.Μ. 913) στον Κλάδο Α΄ (Ασφάλειας και Αστυνόμευσης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Καστάνης Χρήστος του Γεωργίου (Α.Μ. 915) στον Κλάδο Δ΄ (Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Ροκίδης Ζαφείριος του Δημητρίου (Α.Μ. 916)

ΠΕΑΛΣ – ΠΟΕΠΛΣ: Κοινό Αίτημα για συνάντηση με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια για ενημέρωση επί σχεδιασμών – προθέσεων για Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Προς:  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια Νικόλαο Θέμα: «Αίτημα για συνάντηση»                                                           

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Μετά από διαδικασία 14 μηνών, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 35χρονη από την Πάτρα για τον χαμό του 9χρονου παιδιού, που υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου 2022

Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση. Παράλληλα, αθώα κρίθηκε και η μητέρα του παιδιού, για

Μετάβαση στο περιεχόμενο