Τι έλεγαν τα πορίσματα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος για έναν υπουργό και έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο πορισμάτων της Αρχής για την αγοραπωλησία ακινήτου από τη σύζυγο υπουργού καθώς και την μεταφορά 5 εκατομμυρίων ενός συμβούλου του πρωθυπουργού από την Κύπρο στην Ελλάδα, υποθέσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Γιατί μπήκαν στο αρχείο, με ποια αιτιολογία και ποιοι πήραν την απόφαση.

Ένα ακίνητο στην Πάτμο και ένα ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο στην Ελλάδα μεταξύ εταιριών, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, προ μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Το πρώτο σκέλος αφορά στενό συγγενικό πρόσωπο υπουργού εν ενεργεία και το δεύτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο για θέματα οικονομίας. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τον ιστότοπο ieidiseis.gr, και πήρε έκταση από το γεγονός ότι στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζητήθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Βουρλιώτης.

Βουρλιώτης

eurokinissi

Αρχή για το Ξέπλυμα: Τι αφορούν οι υποθέσεις

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει γιατί αρχειοθετήθηκαν οι υποθέσεις:

α) Η υπόθεση της συζύγου υπουργού αφορά την πώληση ακινήτου στην Πάτμο στον αδελφό του πρώην Γάλλου προέδρου Σαρκοζί. Η έρευνα ξεκίνησε στις ΗΠΑ όπου διαμένει ο αγοραστής λόγω του γεγονότος ότι τα χρήματα εκταμιεύθηκαν σταδιακά και επρόκειτο για σημαντικό ποσό άρα αναζητήθηκε η πηγή των χρημάτων του αγοραστή.

Όμως η έρευνα στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου για έναν απλούστατο λόγο όπως λένε έγκυρες πηγές: Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν περίπου 380.000 ευρώ και η τιμή πώλησης στο συμβόλαιο ήταν πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία μάλιστα φορολογήθηκε κανονικά η πωλήτρια.

Δηλαδή ενώ συνήθως η αναγραφόμενη τιμή είναι η αντικειμενική αξία εδώ είναι ένα ένα ποσό περίπου τριπλάσιο αυτής. Άρα γι’ αυτό και τέθηκε στο αρχείο, με τη σύμφωνη, ομόφωνη γνώμη της 11μελούς επιτροπής της Ολομέλειας της Αρχής για το Ξέπλυμα στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα από τον τραπεζικό τομέα, την ΤτΕ , εποπτικούς φορείς κλπ. Όσον αφορά στον αγοραστή και την προέλευση των δικών του χρημάτων, αυτό είναι ζήτημα που αφορά τη χώρα εργασίας του, τις ΗΠΑ.

Έγκλημα στον Αποκόρωνα

Unsplash

β) Η υπόθεση συμβούλου του πρωθυπουργού αφορά ποσό 5.000.000 ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου. Ο σύμβουλος είναι μέτοχος ή ιδιοκτήτης 3 εταιριών στο εξωτερικό, καθώς έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε τεράστιους διεθνείς οίκους. Όπως προέκυψε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα χρήματα αυτά ήταν ενδοεταιρική συναλλαγή (μεταξύ των εταιριών του) και οι κινήσεις αυτές ήταν στο πλαίσιο μιας νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται.

Η Αρχή μάλιστα προχώρησε παραπάνω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ερεύνησε αν τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο εν λόγω σύμβουλος είχε εργαστεί σε τεράστιας εμβέλειας διεθνείς οίκους με ιλιγγιώδεις αμοιβές και μάλιστα οι απολαβές του, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ξεπερνούσαν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς υπερκάλυπταν σε κάθε περίπτωση το ποσό που μεταφέρθηκε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας