Το 51,4% των πλοίων που αγόρασαν οι Greeks είναι φορτηγά αξίας $2,7 δισ.

Οι Greeks συνεχίζουν δυναμικά τις επενδυτικές τους κινήσεις στην αγορά second hand (μεταχειρισμένων) πλοίων, λίγο πριν πέσει αυλαία για το 2022. Τα κεφάλαια που έχουν δώσει είναι 5,4 δισ. δολάρια για second hand (μεταχειρισμένα) πλοία, ενώ έχουν δεσμεύσει πάνω από 3 δισ. δολάρια σε ναυπηγικά συμβόλαια.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν αγοράσει 247 πλοίων, εκ των οποίων 127 είναι φορτηγά, αξίας 2,752 δισ. δολαρίων, 111 δεξαμενόπλοια, αξίας 2,560 δισ., τρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αξίας 55 εκατ., τρία υγραεριοφόρα, αξίας 9,1 εκατ. και τρία άλλης κατηγορίας.

Είναι εμφανής η προτίμησή τους στα φορτηγά πλοία που αποτελούν το 51,4% των συνολικών τους αγορών, παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά διορθώνει με τις αξίες των πλοίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ακολουθούν τα δεξαμενόπλοια που «ζουν τον μήνα του μέλιτος» με αβέβαιες όμως προοπτικές.

Σύμφωνα με το data base της Allied Shipping Research, ακολουθούν οι Κινέζοι στη δεύτερη θέση με 3,269 δισ. δολάρια για 190 πλοία, εκ των οποίων 112 είναι φορτηγά, 55 δεξαμενόπλοια, δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πέντε υγραεριοφόρα.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Τουρκία, σε μεγάλη απόσταση βέβαια από τις δύο πρώτες θέσεις, με 1,1 δισ. για 74 πλοία, εκ των οποίων 31 φορτηγά, 34 δεξαμενόπλοια, 4 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 3 υγραεριοφόρα και δύο άλλης κατηγορίας.

Συνολικά μέσα στο 2022 έχουν δοθεί 39 δισ. δολάρια για την αγορά 1.786 πλοίων.

Ειδικότερα, τα περισσότερα ποσά έχουν δοθεί ως εξής:

■ 15,1 δισ. δολάρια για 695 δεξαμενόπλοια

■ 12,53 δισ. για 657 φορτηγά πλοία

■ 5,825 δισ. για 162 container vessels

■ 3,273 δισ. για 87 υγραεριοφόρα

Οι Έλληνες έχουν δώσει το 13,8% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα στην αγορά των μεταχειρισμένων και έχουν αποκτήσει το 13,8% των πλοίων που άλλαξαν χέρια. Στα φορτηγά έχουν αγοράσει το 19,3% και στα δεξαμενόπλοια το 15,9%.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το 51,4% των πλοίων που αγόρασαν οι Greeks είναι φορτηγά αξίας $2,7 δισ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο