Το μπάχαλο με το «Turkaegean»

Εχει γίνει πολλή φασαρία με το «Turkaegean», την τουριστική καμπάνια της Αγκυρας για διακοπές στα τουρκικά παράλια. Το θέμα έχει πολλά και διαφορετικά επίπεδα, άλλα πιο σοβαρά και άλλα ήσσονος σημασίας.

 

ΣΤΗΝ πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πως οι υπηρεσίες του κράτους δεν γνώριζαν τίποτα για την κατάθεση και κατοχύρωση του σήματος στον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό. Και αφού δεν είχε ασχοληθεί κανείς από τους υπηρεσιακούς, ώστε κατ’ αρχάς να ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς, τότε προφανώς και όταν ολοκληρωθεί αυτή η περιβόητη… ΕΔΕ, να περιμένουμε πως θα «πέσουν κεφάλια».

ΕΚΘΕΤΟΙ, βέβαια, είναι και οι Ευρωπαίοι. Γιατί υποθέτω πως αν, ερχόταν η Ρωσία με κάτι αντίστοιχο που θα ενοχλούσε την Πολωνία ή τη Φινλανδία με τις οποίες συνορεύει, τότε όχι μόνο θα το έψαχναν, αλλά προφανώς και θα το απέρριπταν.

ΑΠΟ εδώ και πέρα δουλειά θα πιάσουν οι νομικοί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει το πώς και το πότε θα προσβάλει την απόφαση για την κατοχύρωση του «Turkaegean» στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

ΒΕΒΑΙΑ, ακόμα κι αν «πέσει» η κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» στην Ε.Ε., αυτό προφανώς και δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να το χρησιμοποιεί στις διαδικτυακές τουριστικές καμπάνιες.

ΤΩΡΑ, όσον αφορά στην υπεραντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν να αποφασίσουν τι ακριβώς ισχύει. Υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα, όπως έλεγε πριν από λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας; «Θα το ρισκάρουν» με την Τουρκία, χωρίς να εκσυγχρονίσουν τους εξοπλισμούς, όπως δήλωνε ο Γιάννης Μπαλάφας; Αφού ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς υποστηρίζουν, τότε ας το πουν και στους πολίτες. Και, βέβαια, η αποκάλυψη πως τουρκική εταιρία είχε κατοχυρώσει στον ίδιο ευρωπαϊκό οργανισμό το σήμα «Aegean» από το 2018, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του που τότε κυβερνούσαν.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Η καμπάνια της Τουρκίας περιέχει και κάτι θετικό για τη χώρα μας. Δεν αναφέρεται σε «TurkSea», δηλαδή σε «τουρκική θάλασσα», αλλά αναγνωρίζει τον αυθεντικό και επακριβή ελληνικό γεωγραφικό όρο. Γιατί, στην πραγματικότητα, κάποιος τουρίστας που βρίσκεται σε μια παραλία της Μικράς Ασίας, κάνει το μπάνιο του στην τουρκική ακτή του Αιγαίου. Οπως όταν πηγαίνουμε στη Νότια Κρήτη και κάνουμε μπάνιο στις ελληνικές ακτές του Λιβυκού Πελάγους.   

Γιάννης Τσαπρούνης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Λ.: ‘’Κουρεμένο’’ το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού

Σε συνέχεια της από 06-12-2022 ανακοίνωσης μας (εδώ) αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε πως στο ανωτέρω ποσό θα είναι  ακατάσχετο αλλά φορολογήσιμο

Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για μετατάξεις και αποσπάσεις

Με ανακοίνωση της, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων έκανε γνωστό ότι αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματα των Φορέων για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με μετάταξη καθώς και αναγκών με απόσπαση στο πλαίσιο του Β΄ Κύκλου 2022 του Ενιαίου Συστήματος

Κύμη: Στο νέο λιμάνι βρέθηκε βυθισμένο σκάφος από λιμενικούς

Μεσημβρινές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κύμης, διαπιστώθηκε, η βύθιση του Ε/Ρ-Τ/Χ σκάφους «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ» Τ.Π. 1818, στον νέο λιμένα Κύμης. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, καθώς δεν υπήρχε άτομο εντός του σκάφους

Πλοίο γερμανικής ΜΚΟ με 261 πρόσφυγες, ζητάει άδεια να ελλιμενιστεί σε Ιταλία ή Μάλτα

Πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προσπαθούσε χθες Τετάρτη να εξασφαλίσει την άδεια για να ελλιμενιστεί είτε στη Μάλτα, ή στην Ιταλία, προκειμένου να αποβιβάσει εκατοντάδες ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης.  Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), πλέει προς την κατεύθυνση των ακτών της