Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα επιτείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας! Πώς διαμορφώνεται η νέα ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο- Γραφήματα

Ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Αθήνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, καθώς δείχνει να ανατρέπει όχι τους αριθμούς στους σχετικούς πίνακες, αλλά τον συσχετισμό ισχύος στο πεδίο δράσης. Με την Ελλάδα να αποκτά το επόμενο διάστημα και µε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, «υπεροπλία» σε αέρα και θάλασσα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με την Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ. 

Η Πολεμική Αεροπορία περνά στα αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς, µε την Τουρκία να μένει πίσω αφού δεν θα διαθέτει κανένα μαχητικό αυτού του επιπέδου. Αυτή η ανατροπή εξηγεί εν πολλοίς και τον εκνευρισμό της Άγκυρας που περιμένει ακόμη «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για πρόσθετη αγορά και την αναβάθμιση των δικών της F-16.

Τα πρώτα οκτώ Rafale είναι ήδη στην Τανάγρα, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να έχουν γίνει 18 και την επόμενη χρονιά να φτάσουν τα 24.

Η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει την αίτηση ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για τα F-35 και αναμένει εξελίξεις, ενώ σε πρόγραμμα αναβάθμισης είναι και τα F-16, σε Viper, πάντα σύμφωνα με τα ΝΕΑ. 

Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία των τριών φρεγατών FDI (Belh@rra), µε την παραλαβή τους να αρχίζει πιθανότατα το 2024 και να ολοκληρώνεται το 2025, ενώ παραμένει ενεργή και η επιλογή για την απόκτηση και τέταρτου πλοίου του ίδιου τύπου.

Εχει ήδη ενεργοποιηθεί δε το πρόγραμμα απόκτησης τριών κορβετών µε την επιλογή για µία επιπλέον.

Γάλλοι και Ιταλοί – σύμφωνα µε πληροφορίες – κατέθεσαν τις τελικές τους προτάσεις μέσα στην εβδομάδα µε την κινητικότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι αυξημένη και τις αποφάσεις, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, να αναμένονται άμεσα και να κρίνονται στις «λεπτομέρειες», όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Ο χρόνος παράδοσης και η χρηματοδότηση παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ η τελική επιλογή θα είναι πολιτική και θα έχει και διπλωματική διάσταση. Προς υπογραφή βαδίζουν και τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ Spike NLOS, τα οποία αφορούν τον στρατό, την αεροπορία στρατού και το πολεμικό ναυτικό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια