Το Λιμενικό της προσφοράς

Γράμματα αναγνωστών

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στις γνωστές πια, συκοφαντικές και δυσφημιστικές για το ελληνικό Λιμενικό Σώμα δηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, και απευθύνομαι, τελών «εν δεδικαιολογημένη αγανακτήσει», στον Ελληνα ευρωβουλευτή, η όψη του οποίου έδινε την εντύπωση ότι παρακολουθούσε εκστασιασμένος, ίσως και ενθουσιασμένος, τα λεγόμενα.

Θα ήθελα να του συστήσω, αν πράγματι θέλει να ενημερωθεί για την πραγματική προσφορά του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, να ρωτήσει πολύ στενό συγγενικό του εξ αγχιστείας πρόσωπο, το οποίο, υπηρετώντας ως στρατεύσιμος ναύτης Λ.Σ. στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, δεν δίστασε να ριχτεί στα παγωμένα νερά της Ρόδου, ένα βράδυ του Φεβρουαρίου του 1968, και να σώσει μαζί με τους συναδέλφους του όλο το πλήρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού Μπέιτς, το οποίο για διαφόρους λόγους προσάραξε και διελύθη στα βράχια έξω από τον Ναυτικό Ομιλο Ρόδου.

Αλλά η προσφορά δεν σταματά εκεί.

Οταν την επομένη, ο ίδιος ο αρχηγός του 6ου αμερικανικού στόλου ναύαρχος Κιντ έφθασε με το επιτελείο του στη Ρόδο για να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τον κεντρικό λιμενάρχη, αείμνηστο τότε πλωτάρχη Λ.Σ. Δημ. Κατεβαίνη, και όλο το προσωπικό για την απίστευτη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, επιτυχία της επιχειρήσεως, πληροφορηθείς από τους διασωθέντες Αμερικανούς αξιωματικούς ότι το προσωπικό του λιμεναρχείου είχε απολέσει ωρολόγια, πορτοφόλια, άλλα τιμαλφή, τα παπούτσια και τα ρούχα του, ζήτησε να του γνωρίσουμε το ύψος της ζημίας για άμεση αποζημίωση.

Ουδείς όμως από το προσωπικό εδέχθη να αποζημιωθεί. Και έχει σημασία το γεγονός ότι οι στατεύσιμοι ναύτες ελάμβαναν μηνιαίο μισθό ίσο με 2-3 καφέδες, άντε και ένα σάντουιτς.

Εγώ, νέος αξιωματικός τότε, θυμάμαι πάντα την έκπληξη του ναυάρχου. Πράγματι έμεινε ενεός και ξαναρωτούσε πώς είναι δυνατόν, αφού υπέστησαν ζημιές, να μη θέλουν να αποζημιωθούν. Παρά την επιμονή του, κανείς δεν δέχτηκε.

Αυτή είναι η παράδοση του Λιμενικού Σώματος, στη δημιουργία της οποίας και ο στενός συγγενής του συνέβαλε, και αυτή την παράδοση έχουμε την απαίτηση να σεβαστεί ο κύριος ευρωβουλευτής.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΗΣ
Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.), Βούλα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια