Το Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ ΕΔ για την Επαναφορά Επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ ✓Συνεχίζει να προβάλει και να μάχεται έμπρακτα υπέρ των συμφερόντων των μελών του. ✓Τεχνοκρατικά με άποψη και εμπεριστατωμένες θέσεις.

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΚΟΙΝ : Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη

  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου

Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

κ.κ. Α/ΓΕΕΘΑ-Α/ΓΕΣ-Α/ΓΕΝ-Α/ΓΕΑ

ΕΑΑΣ- ΕΑΑΝ – ΕΑΑΑ – ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ – ΠΟΕΣ – ΠΟΜΕΝΣ – ΠΑΣΕΣ – ΠΟΜΑΣ – ΣΑΣΜΥ- ΣΑΣΜΥΝ – ΣΑΣΥΔΑ – ΣΑΣ – ΣΑΙΡ – ΣΑΑΥΣ – ΠΟΣ – ΣΟΕΔ – ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ – ΜΜΕ –  Στρατιωτικοί συντάκτες

 

ΘΕΜΑ : Επαναφορά των Επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας.

 

ΣΧΕΤ. :  α. Ν. 1082/1980

β. Ν. 4093/2012

γ. Ν. 4472/2017

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ιστορικό και αιτιολογικό πλαίσιο:

Η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας αποτελεί θεσμό με μακρά ιστορία, άνω των 100 ετών, ο οποίος ήταν κατοχυρωμένος θεσμικά (Ν.1082/1980 άρθρο 1). Σε αρθρογραφία τους την 14/1/2021 έγκυροι δικαστικοί στηρίζουν και προτρέπουν για την επαναφορά τους: «Η αναγκαιότητα διεκδίκησης της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά, Βανέσσας Παναγιώτας Ντέγκα – Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (www.ende.gr.

Η κατάργησή τους το 2012 (β. σχετικό) αιτιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, «η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» (βλ. Sakkoulas-Online.gr – Νέα – Γεν ΔΕΕ T-531/14: Οι περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών που λήφθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος δεν στοιχειοθετούν εξωσυμβατική ευθύνη της Ένωσης).

Πλέον, με δεδομένη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την “Ενισχυμένη Εποπτεία”, η διατήρηση της κατάργησης στερείται πλέον αιτιολογίας.

Μάλιστα ο κ. Πρωθυπουργός μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αλλά και κατά το Διάγγελμα του την 20η Αυγούστου του 2022 (www.primeminister.gr/2022/08/20/29970), ανέφερε επί λέξη ότι η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων».

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη επαναφοράς:

  • Χορήγηση εφάπαξ ενισχύσεων και επιδομάτων σε επιλεγμένες ομάδες πολιτών – επαγγελματιών τα προηγούμενα έτη, δημιουργώντας αίσθημα ανισότητας στους υπόλοιπους.
  • Συνεχιζόμενη παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για κατάργησή της.
  • Εκρηκτική αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, μεσοσταθμικά την τελευταία διετία άνω του 25%, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των μελών μας.
  • Απουσία ουσιαστικής αύξησης στις συντάξεις των αποστράτων, με την προσωπική διαφορά να μηδενίζει τυχόν αυξήσεις.
  • Αυξήσεις έως και 45% στις τιμές των ενοικίων (κόστος στέγασης).

Προτεινόμενες λύσεις:

  • Θεσμική κατοχύρωση της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας.
  • Εάν η πλήρης επαναφορά δεν είναι άμεσα εφικτή, προτείνεται η σταδιακή υλοποίησή της, αρχικά σε ύψος συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Πλεονεκτήματα επαναφοράς:

  • Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μελών μας, τόνωση της εμπορικής κίνησης και ενίσχυση της αγοράς.
  • Επιστροφή μέρους των χρημάτων στο κρατικό ταμείο μέσω ΦΠΑ.
  • Εξάλειψη του αισθήματος αδικίας και του κοινωνικού αυτοματισμού. Εν έτη 2024, επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

Αξιότιμε κ. υπουργέ εκ μέρους των μελών μας Απόφοιτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ΕΔ, σας προτείνουμε να αποδεχτείτε ότι ένας θεσμός όπως αυτός, νομικά αποδεκτός πέραν των 100 ετών, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένος και ότι το ζήτημα χρήζει επανεξέτασης.

Θεωρούμε ότι η επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και εν τέλει θα γίνει αποδεκτή και από τους ανθρώπους της αγοράς.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για εις βάθος συζήτηση και εξειδίκευση των θέσεών μας, προς όφελος των μελών μας, των επαγγελματιών αλλά και της ίδιας της χώρας.

Με εκτίμηση,

 

Για τα ΔΣ των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ

 

Ευάγγελος Στέφος – Υπλγός (ΠΖ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ
Γεώργιος Κυλινδρής – Τχης (ΑΤΘ)

 

Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥ
Παύλος Σοφικίτης – Υπχος (Ε) ΠΝ ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΜΥΝ
Κων/νος Καλαρρύτης – Υπχος (Ε) ΠΝ ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥΝ

 

Βασίλειος Τσιλιγιάννης – Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Πρόεδρος Σ.Α.Σ & Συντονιστικού
Κων/νος Τσιγγάρης – Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Γεν. Γραμματέας Σ.Α.Σ

 

Ιωάννης Δαλέζιος – Σμχος (Ρ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΙΡ
Ξενοφών Γκουγκουλής – Ανθσγός (Ρ) ε.α. Γεν. Γραμματέας ΣΑΙΡ

 

Γεώργιος Ρούσσος – Ταξχος (Ο) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΥΔΑ
Χρήστος Χουτόπουλος – Ασμχός ε.α Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΥΔΑ & Συντονιστικού

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν έτοιμη για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ψαρά»

Σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά με πυραύλους και drone των Χούθι. Οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ψαρά» ολοκληρώνονται, καθώς στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αποπλεύσει προκειμένου να…σκαντζάρει την φρεγάτα «Ύδρα» που θα συμπληρώνει 3

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Σημαντικά επιτεύγματα για τους πρώτους 3 μήνες

Σπουδαία ημέρα για την Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας. Πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδες». Τρεις μήνες γεμάτοι πολλαπλές προκλήσεις και σπουδαία επιτεύγματα. Η Επιχείρηση «Ασπίδες» συνεχίζει την αποστολή της σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, για τη

Μεταφέροντας 11 ρ/κ από Ασία σε Ευρώπη με το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών “Happy Star”

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα από το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών Happy Star, το φόρτωσε και μετέφερε 11 ρυμούλκα από την Ασία προς την Ευρώπη. Το 156 μέτρων πλοίο διαθέτει δυο γερανούς με ανυψωτική ικανότητα 1100 τόνους! Το Happy

Δεξαμενόπλοια: Ο σκιώδης στόλος που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο παραμένει στο παιχνίδι

Αυτό, όπως μεταδίδει το Hellenic Shipping News, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις  στη μελλοντική προσφορά δεξαμενόπλοιων. Στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η ναυλομεσιτική εταιρεία Gibson αναφέρει πως “οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν

Μετάβαση στο περιεχόμενο