Τουρκία: «Ο Μασκ προειδοποιεί τους Έλληνες» – Υστερία για την ανάρτηση του μεγιστάνα

Τούρκοι ιστορικοί επέκριναν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για τo… πώς κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς η Κωνσταντινούπολη το 1453

Συνεχίζεται η υστερία ορισμένων Τούρκων πολλοί από τους οποίους διακεκριμένοι ιστορικοί, για το tweet του Έλον Μασκ σχετικά με την Κωνσταντινούπολη.

Στις 17 Ιουνίου, ο Μασκ δημοσίευσε ένα tweet που δείχνει έναν Βυζαντινό να αναρωτιέται μισοκοιμισμένος: «‘Κλείδωσα την πύλη;’» πυροδοτώντας την οργή των Τούρκων.

Τούρκοι ιστορικοί επέκριναν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για τo… πώς κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς η Κωνσταντινούπολη το 1453, επιμένοντας ότι ο ιδρυτής της Tesla και της Space Xάφησε να εννοηθεί ότι η Πόλη κατακτήθηκε, όχι με στρατιωτική νίκη, αλλά λόγω μιας ανοιχτής πύλης που ξεχάστηκε από τους Βυζαντινούς στρατιώτες.

 

Τι απαντούν τούρκοι ιστορικοί

«Η θεωρία της ανοιχτής πύλης γράφτηκε από τον [αυστριακό συγγραφέα και δημοσιογράφο του 20ού αιώνα] Στέφαν Τσβάιχ. Γνώριζε καλά την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά δεν γνώριζε πολύ την τουρκική ιστορία» υποστήριξε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο ιστορικός İlber Ortaylı.

«Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν τη χρονική στιγμή του tweet, δηλαδή την κορύφωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Μασκ υποτίμησε την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι ότι προειδοποίησε την Ελλάδα ‘να κρατήσει κλειστές τις πύλες ενάντια στους Τούρκους’» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα.

«Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε μετά από τεράστιες στρατιωτικές προετοιμασίες. Δεν ήταν τόσο εύκολο» σημειώνει ο ίδιος ιστορικός. Όπως λέει «ο Μασκ μπορεί να αναφέρεται στη θεωρία [του Τσβάιχ], αλλά [φαίνεται] ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες».

Ο Erhan Afyoncu ήταν ένας άλλος ιστορικός που οργίστηκε με τον μεγιστάνα. «Οι φήμες για ‘ανοιχτή πύλη’ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διαδόθηκε για να συνέλθουν από το σοκ της κατάκτησης και να υποτιμηθεί η πτώση της πόλης στους Τούρκους» υποστηρίζει.

Ο Necmettin Alkan, που διδάσκει οθωμανική ιστορία, επισημαίνει ότι η κατάκτηση «δεν ήταν κάτι τόσο απλό όσο η είσοδος 50 γενίτσαρων από μια ανοιχτή πύλη». Όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το κίνητρο του Μασκ, δήλωσε μάλιστα: «Με αυτό το tweet λέει στους Έλληνες ‘Προσέξτε. Οι Τούρκοι μπορεί να ξανάρθουν’. Ή ίσως εννοούσε, ‘Κρατήστε τις πύλες σας κλειστές [τώρα] για να μην επικαλεστείτε μια δικαιολογία [αύριο]’».

Ο ιστορικός του Βυζαντίου Ebru Altan είναι ακόμη ένας ειδικός που πιστεύει ότι ο Μασκ κοροϊδεύει μαζί με τους Έλληνες. «Αυτή η ‘ανοιχτή πύλη’ λέγεται ότι είναι η ‘Κερκόπορτα’, η οποία βρίσκεται τώρα ανάμεσα στις γειτονιές της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης, Eğrikapı και Edirnekapı. Κάποιοι κρατούν ζωντανό αυτόν τον μύθο για να υποτιμήσουν την κατάκτηση».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφήνοντας «εκτός» το κόμμα των Σπαρτιατών. Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι «Σπαρτιάτες»

Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από την

Ραγδαία αύξηση της εγκατάλειψης ναυτικών το 2024

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ την ίδια ώρα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για επικαιροποίηση και επανεξέταση των υποθέσεων από τη

Πέρασε στη Βρετανία ο νόμος της Ρουάντα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τον αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την απέλαση στη Ρουάντα παράνομα ευρισκομένων στη Βρετανία αιτούντων άσυλο ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από μακρά δικαστική διένεξη μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου και της νομοθετικής εξουσίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο