Διερμηνέας, αλλά και αρμόδιος για την παροχή στέγασης σε αιτούντες διεθνή προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο «τραπεζίτης» κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες στη Ρόδο.
Αυτό διαπίστωσαν την περασμένη Τετάρτη οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι συνέλαβαν έναν 60χρονο Παλαιστίνιο που συναντούσε παράνομους μετανάστες σε υπαίθριους χώρους, παρέχοντάς τους χρηματικά ποσά μετά την άφιξή τους στο νησί των ιπποτών. Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για ένα άτομο αραβικής καταγωγής με το όνομα «Αμπού Αλί» ότι είναι ο σύνδεσμος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Ρόδο, συναντώντας αλλοδαπούς σε υπαίθριους χώρους στο νησί προκειμένου να τους χορηγεί χρηματικά ποσά για την παραμονή τους στη χώρα ή τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σύλληψή του έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης σε πάρκο, όπου εντοπίστηκε να μιλάει με άγνωστο άνδρα, που έφερε χαρακτηριστικά παράνομου μετανάστη και τράπηκε σε φυγή. Κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, πέντε αποκόμματα αποδείξεων τραπεζικών συναλλαγών, το χρηματικό ποσό των 13.350 ευρώ μέσα σε πλαστική σακούλα και 1.495 ευρώ στο πορτοφόλι του.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν 770 τουρκικές λίρες, 200 σέκελ Ισραήλ και 150 δισκία ΧΑΝΑΧ χωρίς την προβλεπόμενη ιατρική συνταγή. Κατά την προσαγωγή του αναγνωρίστηκε από έναν 23χρονο Σύρο κρατούμενο για Παράνομη είσοδο στη χώρα, ως το άτομο με το προσωνύμιο «Αμπού Αλί», το οποίο συναντιέται με αλλοδαπούς που εισέρχονται στη χώρα από τη Συρία και την Τουρκία, για να τους δώσει χρηματικά ποσά που έχουν προκαταβάλει μέσω του συστήματος HAWALA, ενώ το κύκλωμα κερδίζει παίρνοντας προμήθεια.
Από την προανάκριση προέκυψε πως ο 60χρονος Παλαιστίνιος είχε εργαστεί από το 2019 στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως διερμηνέας, στο πλαίσιο υλοποίησης χρηματοδοτούμενου έργου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και με μίσθωση έργου για πρόγραμμα που αφορούσε την παροχή στέγασης σε αιτούντες διεθνή προστασία. Ο 60χρονος, που απολογήθηκε σε τακτικό ανακριτή, ανέφερε ότι κατάγεται από την Περιοχή Ράφα της Παλαιστίνης. Τη δεκαετία του 1980 μετανάστευσε στην Ελλάδα και έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας. Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.