Βόμβα για την αγορά το τέλος της συμμαχίας Maersk – MSC

Το «διαζύγιο» των δύο γιγάντων φαίνεται ότι οδηγεί σε μια νέα μάχη για πελάτες και τη ναυτιλία τακτικών γραμμών να ζει ιστορικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Για «βόμβα» στα θεμέλια των liners κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές με αφορμή τον τερματισμό της συμμαχίας δύο γιγάντων στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Μετά την απόφαση της δανέζικης Maersk και της MSC της οικογένειας Απόντε, με έδρα την Ελβετία, να ακολουθήσουν μεμονωμένες στρατηγικές από τον Ιανουάριο του 2025, η ναυτιλία τακτικών γραμμών αναμένεται να βιώσει ιστορικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται πως η συμμαχία που ονομάστηκε 2M δημιουργήθηκε το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδύναμη ζήτηση και να διασφαλίσει ανταγωνιστικές και οικονομικά αποδοτικές λειτουργίες στις κύριες ναυτιλιακές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη, καθώς και στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ελεγχος των μεταφορών

Οι δύο εταιρείες μαζί ελέγχουν τα 2/5 του συνόλου των θαλάσσιων μεταφορών, γεγονός που έδινε στη συμμαχία τόσο τη δύναμη όσο και τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες συχνότερες αναχωρήσεις από ό,τι θα μπορούσε να προσφέρει από μόνη της μια liner.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Vincent Clerc, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της A. P. Moller – Maersk, και ο Soren Toft, διευθύνων σύμβουλος της MSC, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η διακοπή της συμμαχίας 2M ανοίγει τον δρόμο και στις δύο εταιρείες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ατομικές τους στρατηγικές». Σχολιάζοντας την είδηση, ο Ηρακλής Χαραλαμπίδης, καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομίας και Επιμελητείας στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, παρομοίασε την είδηση με μια «βόμβα στα θεμέλια της βιομηχανίας», ενώ και ο υπόλοιπος κλάδος περιμένει για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Το διαζύγιο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, φημολογούνταν εδώ και πολλούς μήνες, και πλέον οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες containerships θα μπουν σε μια νέα μάχη για πελάτες.

Πώς κινήθηκε η MSC

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία διετία η MSC ανταποκρίθηκε στους αυξανόμενους ναύλους απόρροια των καθυστερήσεων και της συμφόρησης που σχετίζονταν με την πανδημία, πραγματοποιώντας ντεμαράζ νέων παραγγελιών, ενώ η Maersk διατήρησε το μέγεθος του στόλου της ως επί το πλείστον σταθερό.

Οπως τονίζει ο οίκος αναλύσεων Drewry, ενώ η MSC έχει το μέγεθος για να τα πάει καλά μόνη της, η Maersk θα μπορούσε να βρεθεί σε «δύσκολα νερά». Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπάρχει επίσης κίνδυνος για την MSC, η οποία σε μια προσπάθεια να «γεμίσει» τα πλοία της θα μπορούσε να επιστρέψει στο παλιό της μερίδιο αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αγορά.

«H ναυτιλιακή της Δανίας είναι πολύ μεγάλη για να ενταχθεί σε μια υπάρχουσα συμμαχία και πολύ μικρή για να συνεχίσει μόνη της» ανέφερε έκθεση της Drewry, προσθέτοντας: «Σίγουρα φαίνεται ότι το τέλος της 2M ξεκίνησε από την MSC, η οποία φαίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να κινηθεί ανεξάρτητα από ό,τι η Maersk».

Maersk για συμφωνίες

Από την πλευρά της, η Maersk πρότεινε να επιδιώξει συμφωνίες κοινής χρήσης πλοίων για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να παρέχει την ευρεία παγκόσμια γκάμα προσφορών της μετά τη 2M.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η ρυθμιστική πίεση καθώς και ο πιθανός έλεγχος από αντιμονοπωλιακούς φορείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να τερματιστεί η 10ετής συνεργασία της 2M.

Οπως αναφέρουν, αυτό θα αλλάξει τη δυναμική του ανταγωνισμού στις μεγάλες συναλλαγές Ανατολής – Δύσης για όλους τους μεγάλους παίκτες στην αγορά των containerships και το διαζύγιο θα πρέπει να θεωρηθεί ως η πρώτη σειρά από τα πολλά ντόμινο που αναμένεται να καταρρεύσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την “Κίμων” η οποία τώρα φτιάχνεται. Εκεί φαίνεται η εξέλιξη στο τμήμα της πλώρης. Η φωτό γίνεται καθώς σήμερα (24/3/23) συμπληρώνεται ένας

Το tweet του Frontex για την Εθνική Επέτειο

Ιδού το μήνυμα του Frontex επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821: “Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! 545 αξιωματούχοι της Μόνιμης Δύναμης #StandingCorps ως επίσης 11 σκάφη, 2 αεροσκάφη και 34 περιπολικά οχήματα απασχολούνται αυτή την περίοδο

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» από την Δευτέρα

Εβδομάδα πληρωμών είναι η επόμενη, καθώς πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Απριλίου αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Το μπαράζ πληρωμών ξεκινά από την Τρίτη (απόγευμα Δευτέρας) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εμβόλιμη πληρωμή του μπόνους 200 – 300 ευρώ

Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Στην καλύτερη φάση τους διάγουν προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους δίδυμους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για την Ελληνική Εθνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο