«Επιλέγω Ναυτιλία»

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών επιμορφωτικών εκδηλώσεων που έχει υιοθετήσει και διεξάγει συστηματικά η ομάδα της Isalos.net, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ευγενίδου, διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ημερίδα- συνάντηση των σπουδαστών των Σχολών Πλοιάρχων & Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στη Νέα Μηχανιώνα.
Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την 24η κατά σειρά συνάντηση νέων σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με εκπροσώπους της ναυτιλίας. Την παρακολούθησαν συνολικά 840 σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας, καθώς και 20 μαθητές του 15ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη 95 εταιρειών, 26 εκ των οποίων είχαν παρουσία με ειδικά περίπτερα ενημέρωσης της νέας γενιάς.
Πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και της διοίκησης και της διεύθυνσης των Σχολών. Περιλάμβανε 2 επιμέρους θεματικά πάνελ, όπου 12 συμμετέχοντες εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με τις ευθύνες και αρμοδιότητες των δοκίμων κατά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ήδη πλοίων, τη ζωή στο πλοίο και τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας και του μηχανοστασίου, τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον, καθώς και την υγεία και ασφάλεια εν πλω.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, τόσο στους ομιλητές -κατά τη διάρκεια των πάνελ- όσο και στα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα απευθυνόμενος στους πρωτοετείς σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας ανέφερε:
“Σας συμβουλεύω να ανεβάσετε στη ζωή σας τον πήχη λίγο υψηλοτέρα. Μόνο οι δεξιότητες δεν φτάνουν. Η πρακτική γνώση, η αγάπη, η τρέλα, το πάθος για το ναυτικό επάγγελμα χρειάζονται ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Θα πρέπει στη σταδιοδρομία σας να καταλάβετε τι σημαίνει ιεραρχία, όχι με την τυπολατρική έννοια, αλλά ως έννοια σεβασμού και αξιοκρατίας. Η ναυτιλία δεν σηκώνει πια ξύλινους καπετάνιους. Έχετε πολύ καλούς δασκάλους και το μέλλον σας θα είναι λαμπρό.
Οπωσδήποτε θα επιθυμούσαμε τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα για τη ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Έχετε όμως καλούς δασκάλους, τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτείτε.
Η ευχή μου είναι αυτά που σας λέω σήμερα εγώ, να τα λέτε και εσείς με τη σειρά σας στους νέους σπουδαστές όταν φτάσετε στην ηλικία μου”.
Ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής ανέφερε κατά το χαιρετισμό του:
“Σήμερα είναι μια λαμπρή και ξεχωριστή μέρα για την Ακαδημία μας, καθώς έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας μας την ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία της Isalos.net, έναν πολύτιμο θεσμό που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με ναυτιλιακές εταιρείες.
Η εν λόγω δράση έχει ιδιαίτερα προστιθέμενη αξία και πρωτοστατεί στα ναυτιλιακά δρώμενα, καθώς οι σπουδαστές μας, με γνώμονα την εξωστρέφεια της Ακαδημίας μας, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου, για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, ζητήματα αρμοδιότητας, ασφάλειας και ιεραρχίας εντός του πλοίου, καθώς και για τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος”.
Ο καθ. Ιωάννης Γκόλιας, τ. Πρύτανης ΕΜΠ και Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου απεύθυνε επίσης ένθερμο χαιρετισμό στους σπουδαστές δηλώνοντας, μεταξύ άλλων:
“Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και έχει προωθήσει και υιοθετεί καινοτόμες λύσεις για τη δια βίου μάθηση, καθότι οι δεξιότητες και απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος αλλάζουν συνεχώς. Ο/Η σπουδαστής/-τρια πρέπει σήμερα να μάθει πως να μαθαίνει διαρκώς.
Η δική μας πρόκληση είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την εκπαίδευση που σας προσφέρουμε.
Η δική μου συμβουλή είναι πως αν θες να διακριθείς πρέπει να έχεις γνώσεις και δεξιότητες σε υψηλό βαθμό, αλλά και δομή στη λογική. Απαιτείται ακόμη κρίση, τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, αμφισβήτηση στο κατεστημένο, με στόχο όμως την βελτίωση της κατάστασης και των διαδικασιών.
Σίγουρη συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει.
Εύχομαι όχι μόνο να επιλέξετε αλλά και να παραμείνετε στη Ναυτιλία”.
Ο διευθυντής της Σχολής Πλοίαρχων καπτ. Νικόλαος Τσούλης ανέφερε με τη σειρά του:
“Χαίρομαι που για ακόμη μια φορά, φιλοξενούμε στους χώρους μας της εκδήλωση της Isalos.net. Θα ήθελα επίσης, να εκφράσω και τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ Δημητριάδη Ευγενίδη και του Διοικητού του Ιδρύματος κ Γκόλια που μας τιμούν με την παρουσία τους.
Η στρατηγική στόχευση της Σχολής μας είναι η κατάρτιση περισσότερων και αρτιότερα εκπαιδευμένων Αξιωματικών στην Ελληνική Ναυτιλία. Αυτό θα αυξήσει την απορροφησιμότητα των αποφοίτων μας και παράλληλα θα ενισχύσει ποιοτικά το ανθρώπινο δυναμικό των Ναυτιλιακών Εταιριών που θα τους προσλάβουν. Από πλευράς μας, ως καθηγητές, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό που έχουμε παραλάβει προσφάτως, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και στηριζόμενοι από την ακάματη διοίκηση της ΑΕΝ Μακεδονίας, να βελτιώσουμε τις λειτουργικές συνθήκες εντός του συγκροτήματος της ΑΕΝ Μακεδονίας”.
Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών Χαράλαμπος Υάκινθος δήλωσε:
Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι για την παρουσία σας, καθώς αποδεικνύει την ποιότητα του έργου που επιτελείται στην ΑΕΝ και αποτελεί για εμάς μια επιβράβευση για τις προσπάθειές μας. Για πρώτη φορά στην Ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» συμμετέχουν όλα τα εξάμηνα της Σχολής μας και αυτό αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντός σας προς τους φοιτητές μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Isalos.net και το Ίδρυμα Ευγενίδου για την τιμή που μας κάνει να εκπροσωπείται εδώ από τον Πρόεδρό του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη καθώς και τον Διοικητή του Ιδρύματος, κ. Ιωάννη Γκόλια.
Η σχέση με το Ίδρυμα είναι μια σχέση στενής συνεργασίας και μακράς διάρκειας. Πριν από χρόνια το Ίδρυμα είχε δημιουργήσει μια αίθουσα υπολογιστών που πήρε το όνομα «Ευγένιος Ευγενίδης» και με χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε τον εκσυγχρονισμό της αίθουσας με 20 νέους υπολογιστές και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η δωρεά πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το αργότερο μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου”.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε απονομή του θυρεού της ΑΕΝ Μακεδονίας στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα για τη συνεισφορά του στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Ο θυρεός της ΑΕΝ Μακεδονίας απονεμήθηκε επίσης στους καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής κ. Γεώργιο Γκοτζαμάνη, κα Κωνσταντίνα Γεράση και κ. Ιωάννη Παπαπανάγου, που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του περασμένου έτους. Σημειώνεται πως στον κ. Γεώργιο Γκοτζαμάνη απονεμήθηκε και ο τίτλος του επίτιμου διευθυντή Σπουδών της ΑΕΝ Μακεδονίας. Για τη συνεισφορά του στη ναυτική εκπαίδευση τιμήθηκε και ο καπτ. Γεώργιος Τσούρας, τ. πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ και τ. crew manager της Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο – Η νέα σύνθεση

Σε γνωστοποίηση αλλαγής σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι το δ.σ. της 24.03.2023, έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, σε αντικατάσταση

1η συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση(φωτο)

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) Ολομελείας, υπό τη νέα του σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι)

Πυροσβεστικό Σώμα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821. Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του

Ορκωμοσία 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Υποπυραγών ειδικών καθηκόντων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, επέδωσε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες, Υποπυραγούς ειδικών καθηκόντων Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο