Βορίδης : Διαγωνισμός για 5.124 προσλήψεις στο δημόσιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πριν τον Μάρτιο

O νέος διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο θα αφορά 5.124 θέσεις, ενώ γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν τον Μάρτιο υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο ethnos. gr ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.  Ωστόσο σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, αυτό θα σημάνει και το «πάγωμα» της διενέργειας του διαγωνισμού.

Στη συνέντευξη του  ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει πως «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του επομένου έτους, δηλαδή σε λίγους μήνες από σήμερα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα νόημα αλλά και κανένας λόγος να συζητάμε το ενδεχόμενο επίσπευσής  τους». Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών- με βάση την τελευταία απογραφή – θα εκδοθεί  από το Υπουργείο Εσωτερικών εντός του Ιανουαρίου του 2023.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων ο Μάκης Βορίδης σημειώνει  στο ethnos.gr πως «τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Κυβέρνηση έχουν πράξει τα προσήκοντα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και δεν προτίθενται να βαδίσουν στο ναρκοθετημένο πεδίο της συκοφαντίας που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ». Προσθέτει  επίσης πως «έχει ανοίξει όλο τον προηγούμενο καιρό μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το αν είναι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αναγκαίες ή χρήσιμες οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Η υπόθεση Καϊλή μας δείχνει ότι είναι».

 «Μητέρα των μαχών» η πρώτη εκλογική αναμέτρηση

Τέλος ο κ. Βορίδης τονίζει πως «θεωρώ την πρώτη εκλογική αναμέτρηση τη «Μητέρα των μαχών», ενδεχομένως όχι για την ανάδειξη κυβέρνησης αλλά για την αποτύπωση πολιτικών συσχετισμών». Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι  πολιτικοί συσχετισμοί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα αποτελέσουν ένα πρόκριμα των επόμενων εκλογών. Όσον αφορά στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού,  που θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους,  όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών αά«αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί περίπου 3.500 απόδημοι στη σχετική πλατφόρμα».

Tο υπουργείο Εσωτερικών  για πρώτη φορά προχωρά σε έναν ενιαίο διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Πόσες θέσεις θα αφορά αυτός ο διαγωνισμός και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του; Τι θα γίνει σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο προκηρυχθούν εκλογές ;

Κοιτάξτε, με τον πανελλήνιο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. καθιερώνουμε μία αδιάβλητη και αξιοκρατική διαδικασία από την οποία θα προκύψει μία «δεξαμενή» επιτυχόντων από την οποία το Δημόσιο θα καλύψει τις ανάγκες στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό. Στόχος του διαγωνισμού είναι να υλοποιήσει, με τον πλέον διάφανο τρόπο, μέρος του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων που έχουν υποβάλει οι φορείς και να επιταχύνει σημαντικά την κάλυψη των θέσεων. Η ιδιαιτερότητα δε αυτού του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι έρχεται να καλύψει εκκρεμείς προσλήψεις του 2022 καθώς και προσλήψεις του 2023. Ο διαγωνισμός αφορά 5124 θέσεις πανεπιστημιακής, τεχνολογικής εκπαίδευσης και επιστημονικού προσωπικού. Έχει ήδη εκδοθεί η προκήρυξη και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους υποψηφίους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Α.Σ.Ε.Π. ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου του 2023, ενώ γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί συντομότερα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την Αρχή. Μάλιστα, υπολογίζουμε ότι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα έξι – επτά μηνών προκειμένου οι επιτυχόντες να αρχίσουν να καλύπτουν τις θέσεις, χρόνος σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι χθες όπου απαιτούνταν περίπου δύο έτη για τη στελέχωση. Τώρα, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, αυτό θα σημάνει και το «πάγωμα» της διενέργειας του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε να διαχειριστεί πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, από το ενεργειακό μέχρι το θέμα των παρακολουθήσεων. Μήπως το γεγονός αυτό φέρνει πιο κοντά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ;

Να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνησή μας κλήθηκε, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, να διαχειριστεί πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία μας κληροδότησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθως, βεβαίως, έπρεπε να διαχειριστούμε τις συνέπειες μίας πανδημίας και σήμερα μίας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιπαρέλθουμε τα καταφέραμε και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες μας πιστώνουν, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας τη δημοσκοπική υπεροχή που διατηρεί εδώ και 6,5 χρόνια η παράταξή μας σε όλες τις μετρήσεις. Παραταύτα, ο Πρωθυπουργός έχει υπάρξει ξεκάθαρος: Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του επομένου έτους, δηλαδή σε λίγους μήνες από σήμερα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα νόημα αλλά και κανένας λόγος να συζητάμε το ενδεχόμενο επίσπευσής  τους.

Θα ήθελα ωστόσο να σταθώ και στο θέμα των παρακολουθήσεων που αναφέρατε. Πρέπει να γίνει σαφές ότι μιλάμε για δύο ξεχωριστά ζητήματα: Το ένα είναι το θέμα των νόμιμων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ και το άλλο είναι το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων με λογισμικά τύπου Predator. Και για τα δύο ζητήματα πραγματοποιήθηκαν βαθύτατες θεσμικές παρεμβάσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και ενώ έχουν επισταμένα ζητηθεί από την αντιπολίτευση αλλά και από δημοσιογράφους που πρόσκεινται σε αυτή, να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν, προκειμένου να αποδείξουν τη σχέση του Πρωθυπουργού με τις παρακολουθήσεις, αυτοί αρνούνται πεισματικά να το πράξουν. Από εκεί και έπειτα ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στο ζήτημα. Από την άλλη, έχει παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από αυτές. Συνεπώς, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Κυβέρνηση έχουν πράξει τα προσήκοντα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και δεν προτίθενται να βαδίσουν στο ναρκοθετημένο πεδίο της συκοφαντίας που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ. Και θα μου επιτρέψετε κάτι τελευταίο επ’ αυτού: έχει ανοίξει όλο τον προηγούμενο καιρό μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το αν είναι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αναγκαίες ή χρήσιμες οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Η υπόθεση Καϊλή μας δείχνει ότι είναι.

Πότε αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας με βάση την τελευταία απογραφή ;

Από τη στιγμή που η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής χρειαζόμαστε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προχωρήσουμε από την πλευρά μας στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τα οριστικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, αρχές του επόμενου, συνεπώς τοποθετούμε χρονικά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ανακατανομή των εδρών από το Υπουργείο Εσωτερικών εντός του Ιανουαρίου του 2023.

 Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια … χαλαρή ψήφος;

Έχω δηλώσει πως θεωρώ την πρώτη εκλογική αναμέτρηση τη «Μητέρα των μαχών», ενδεχομένως όχι για την ανάδειξη κυβέρνησης αλλά για την αποτύπωση πολιτικών συσχετισμών. Οι πολιτικοί συσχετισμοί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα αποτελέσουν ένα πρόκριμα των επόμενων εκλογών. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από κρίσιμο ο ελληνικός λαός να προσέλθει μαζικά στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί και να ανατρέψει το καταστροφικό σύστημα της απλής αναλογικής που εμπνεύστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – ένα σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πετυχαίνοντας να την παραλύσει πλήρως και τις συνέπειες του οποίου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα – προκειμένου να εξασφαλίσει με την ψήφο του, στην αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία, την κυβερνησιμότητα της χώρας. Και φυσικά το μήνυμα, από την πρώτη κιόλας κάλπη θα πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην παράταξή μας η οποία έχει αποδείξει, αυτούς τους 41 μήνες που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί την κυβερνησιμότητα του τόπου. Εκτιμώ συνεπώς ότι οι Έλληνες θα πράξουν το καθήκον τους και θα στείλουν, από την πρώτη κιόλας Κυριακή, ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το σημαντικό μεταρρυθμιστικό μας έργο και να διατηρήσουμε την πατρίδα μας σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.

Πως προχωρά η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους; Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία ;

Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί περίπου 3.500 απόδημοι στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, θα πρέπει εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, επιθυμούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους και δεν έχουν εγγραφεί ακόμα, να σπεύσουν να το πράξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο της κυβερνητικής θητείας και οι εκλογές πλησιάζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα έως και έναν μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών για λειτουργικούς λόγους. Θέλω να πιστεύω πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν την τελευταία στιγμή μπουν στην πλατφόρμα και εγγραφούν 10.000 – 20.000 απόδημοι δεν είναι δυνατόν οι αιτήσεις τους να εξεταστούν, να κριθούν και να αποσταλούν στον Συνήγορο του Πολίτη και στη διακομματική επιτροπή προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική απέναντι στη χώρα μας, ανοίγοντας διαρκώς νέα θέματα. Εκτιμάτε πως αυτό συνδέεται με τις  εκλογές που θα γίνουν στη γειτονική χώρα το 2023 ή πρόκειται για ένα αναθεωρητικό αφήγημα με διάρκεια ;

Η Τουρκία επιχειρεί, μέσα από μία διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς δικαίου, να επιβάλει τις παράλογες θέσεις της. Προσωπικά εκτιμώ ότι το αναθεωρητικό της αφήγημα έχει και προεκλογικές προεκτάσεις, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας έχει επιτύχει, όχι μόνο να αντικρούσει τις παράλογες και παράνομες αξιώσεις των Τούρκων, αλλά μέσα από τις απαντήσεις που δίνει στην προκλητικότητα τους να ισχυροποιήσει τη θέση της και να θεωρείται από όλα τα δυτικά κράτη πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας τόσο για την ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα Βαλκάνια. Ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας δεν ήταν τόσο ισχυρή σε διεθνές επίπεδο όσο σήμερα και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται η Κυβέρνησή μας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά. Μέσα σε 40 μήνες θωρακίσαμε αμυντικά τη χώρα μας: αναβαθμίσαμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, υπογράψαμε αμυντικές συνεργασίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και απαντήσαμε δυναμικά σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας, σε όποιο επίπεδο κι αν αυτή ετέθη. Παράλληλα, διεθνοποιήσαμε την τουρκική προκλητικότητα και πετύχαμε να αναγνωριστεί το δίκαιο των θέσεών μας, υπέρ των οποίων τάχθηκαν ακόμα και χώρες που παραδοσιακά τηρούσαν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την εμπρηστική της ρητορική, η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει ανυποχώρητα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο