ΥΦΕΘΑ: «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις» – Πως επηρεάζονται οι εξοπλισμοί και το προσωπικό

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς κήρυξε σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις – Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, στα μέσα, στον εξοπλισμό, στις υποδομές, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων/Προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες»

«Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η μετάβαση στην εποχή της ενεργειακής αυτονομίας, προς όφελος του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας, με γνώμονα πάντα για το υπουργείο μας, την ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υποδομών μας.

Η όλη προσπάθεια δεν θα ήταν επιτυχημένη χωρίς τη συμβολή της πανεπιστημιακής κοινότητας και την αξιοποίηση της έρευνας και της εμπειρίας που κατέχουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα. Οι δυνατότητες των επιστημόνων και των τεχνικών τους, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη, η οποία συνδυαζόμενη με τις δυνατότητες αντίστοιχων φορέων αλλά και των εξειδικευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και τις κατάλληλες συνθήκες πρόληψης και αντιμετώπισης των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κλιματικών κρίσεων και των συνεπειών τους».

«Το υπουργείο μας» συνέχισε ο ΥΦΕΘΑ, «έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης, όπως τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ υφίσταται πλειάδα άλλων μνημονίων και συνεργασιών που έχουν υπογραφεί σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων».

«Σκοπός η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων»

«Σκοπός όλων αυτών των μνημονίων, είναι η αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη συνεργασία σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προς όφελος της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της αναβάθμισης των υποδομών και των μέσων τους. Η εξασφάλιση βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων από φυσικούς κινδύνους ή καταστροφές, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επωφελούς και αγαστής προαναφερθείσας συνεργασίας», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ κ.Χαρδαλιάς.

ΥΦΕΘΑ

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το ΓΕΕΘΑ και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο αμφιθέατρο «Επισμηναγός (ΠΙΤ) Δημήτριος Καμπέρος» του ΓΕΕΘΑ, στο στρατόπεδο Παπάγου και συμμετείχαν ως ομιλητές στελέχη των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και διακεκριμένοι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

 

Στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ως εκπρόσωπος του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Παρόντες ήταν οι αρχηγοί ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας, αντιπροσωπείες στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σπουδαστές στρατιωτικών σχολών.

ΥΦΕΘΑ: «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις» – Πως επηρεάζονται οι εξοπλισμοί και το προσωπικό

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,