Υπάρχει πλάνο για αναβάθμιση στις αποδοχές των ενστόλων (*)

Η αύξηση κατά20% της αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική είναι μια ένδειξη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης εν ευθέτω χρόνω και βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων

Τους δόθηκε μια αύξηση ως αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας των υπηρεσιών τους. Φορούν το εθνόσημο και υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα. Ο κόσμος τους αγαπά, τους εμπιστεύεται και τους στηρίζει. Δίνουν μάχες σκληρές για την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας και, φυσικά, θέτουν καθημερινά τις ζωές τους σε κίνδυνο. Ό,τι κι αν πάρουν οι αστυνομικοί μας, οι πυροσβέστες μας, οι λιμενικοί μας και οι στρατιωτικοί μας, η δουλειά τους -μεταξύ μας- δεν πληρώνεται όσο θα έπρεπε. Μιλάμε για ατελείωτες ώρες δουλειάς, με τεράστια ευθύνη, συνεχή εγρήγορση και πολύ άγχος.

Οι μάχες των πυροσβεστών μας με τις φλόγες ήταν συγκλονιστικές για μία ακόμη φορά αυτό το καλοκαίρι και χαρακτηρίστηκαν από απαράμιλλη ανδρεία. Η αχαριστία από όλους όσοι απαξιώνουν το έργο τους, καθώς μένουν παγιδευμένοι στα ιδεολογήματά τους, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους. Όπως και οι άδικες διώξεις που πολλές φορές υφίστανται, κυρίως οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί.

«Η πατρίδα δίπλα τους»

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας υπαμείβονται. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, σήμερα η κυβέρνηση κοιτά προς το μέρος τους, αναγνωρίζει την προσφορά τους και καταβάλλει προσπάθειες, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, για να βελτιώσει τη θέση τους. «Ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Μια αναγνώριση, μικρή ασφαλώς, για την προσφορά τους, στην οποία, όμως -το γνωρίζει καλά και το οικονομικό επιτελείο- κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Γιατί αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους», είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην 88η ΔΕΘ.

Λίγες ημέρες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα μιλώντας στον Talk Radio 98,9 FM: «Κάναμε πράγματι μια μικρή κίνηση στο νυχτερινό επίδομα. Δεν είπε κανείς ότι είναι πολλά, είναι όμως μία πρώτη κίνηση που δείχνει ότι το νυχτερινό επίδομα μας απασχολεί. Άρα, να περιμένει κανείς, όταν του χρόνου συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα, ότι θα πάμε σε μία νέα αύξηση. Είναι λοιπόν ένα βήμα, όχι αρκετό αλλά ενδεικτικό των προθέσεών μας».

Φυσικά, οι αστυνομικοί ζητούν κάτι παραπάνω. Οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ είπαν, μεταξύ άλλων, ότι «ο αστυνομικός, κύριοι της κυβέρνησης, είναι ήρωας πολέμου εν καιρώ ειρήνης και οφείλετε να το αναγνωρίσετε, τόσο αυξάνοντας τις οικονομικές του απολαβές, όσο και θωρακίζοντάς τον θεσμικά. Το απαιτεί η κοινωνία, το απαιτούμε όλοι εμείς». Αυτά από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών…

Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Τον αντίκτυπο των διαμαρτυριών των ενστόλων προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν, ποιοι νομίζετε; Αυτοί που διαχρονικά τους επιτίθενται, που μιλούν απαξιωτικά για εκείνους με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, όπως έκανε πρόσφατα ευρωβουλευτής τους, και προσπαθώντας συστηματικά να τους σπιλώσουν, σπεύδουν στα διεθνή φόρα κατηγορώντας τους μέχρι και για την… κλιματική κρίση, που λέει ο λόγος! Ειδικά οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο στόχαστρο της Αριστεράς που «τραβάει ζόρι» μαζί τους, καθώς τους βλέπει ως εμπόδιο στα εθνομηδενιστικά σχέδιά της. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι αστυνομικοί έχουν συνομιλητές που τους ακούν και καταβάλλουν προσπάθειες να βελτιώσουν τη θέση τους.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πούμε ποτέ ότι όσα κάνουμε για τους ένστολους είναι αρκετά. Χρειάζονται περισσότερα. Οι πόροι όμως είναι συγκεκριμένοι. Ευτυχώς υπάρχουν πλεονάσματα». Με αυτά τα λόγια, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε στους προβληματισμούς για το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς των ενστόλων και έβαλε με ειλικρίνεια τα πράγματα στη θέση τους.

Αναγνώριση των θυσιών

Ναι, όλοι αναγνωρίζουν πως χρειάζονται περισσότερα. Ουδείς από την κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μια μικρή αύξηση θα λύσει τα θέματα των ενστόλων. Όμως, είναι μια αρχή, μια ένδειξη για την αναγνώριση των θυσιών για το κοινωνικό σύνολο των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών μας. Και θα ακολουθήσουν -αυτό είναι προφανές- και άλλα μέτρα στήριξης εν ευθέτω χρόνω και βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Οι ένστολοι γνωρίζουν ποιοι διαχρονικά στέκονται δίπλα τους. Επίσης γνωρίζουν ότι απολαμβάνουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτό είναι παραπάνω από σαφές και αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την επιτυχή διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Οι γνωστοί θιασώτες των μπάχαλων ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τα θέματα των αστυνομικών.

(*) Γράφει ο κ. Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΜΟ: Συμφωνία για την απανθρακοποίηση

ΣΥΜΦΩΝΙΑ επί της αρχής πέτυχαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος (MPEC 82) για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει 

Μια κραυγή αγωνίας (*)

Μετά τη Γερμανία, η Αυστρία. Πριν ήταν η Γαλλία και η Ολλανδία. Προηγουμένως, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία. Και κάποιους σίγουρα ξεχνώ. Έγιναν όλοι ακροδεξιοί; Δεν το πιστεύω. Και (μη γελιόμαστε) ούτε η ακρίβεια τους φταίει, ούτε η μετανάστευση,

Ενάντια στον πόλεμο. Και οι λιμενικοί

Βάρδια στη γέφυρα και το μυαλό μου τυραννάνε σκέψεις πεισματάρες. Τόσοι χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι από τις πατρίδες τους έπλευσαν σ’ αυτά τα νερά του Αιγαίου. Άλλοι τα κατάφεραν να πιαστούν απ’ ένα βράχο. Άλλοι θάφτηκαν στο βυθό. Πώς κατάντησαν έτσι

Βολισσός Χίου: Προσφέρει δουλειές και δωρεάν φροντιστήρια για να αναγεννηθεί το χωριό

Κατά κάποιον τρόπο, έχουν πάρει την αποκέντρωση στα χέρια τους. Βλέποντας το χωριό τους να φθίνει πληθυσμιακά, οι κάτοικοι της Βολισσού, στον παλιό Δήμο Αμανής της Χίου, επεξεργάζονταν χρόνια την ιδέα της προσφοράς κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και

Μετάβαση στο περιεχόμενο