Υπόθεση «Μυκήνες»: Εξαγωγές 1 δις από Λονδίνο προς Μόσχα

Ρεπορτάζ των Financial Times εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα. Έρευνες σε εταιρεία που ανήκει σε Κύπριο επιχειρηματία του Λονδίνου.

Ένα ακόμα ρεπορτάζ, αρκετά ακόμα ερωτήματα. Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρωτοστατήσει στην εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όμως ρεπορτάζ που έρχονται στο φως μετά την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times έχουν σήμερα ως βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδό τους, μία βρετανική εταιρεία, η οποία φαίνεται πως εμπλέκεται για αποστολές ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τίτλος της εφημερίδας μάλιστα είναι: «Οι εξαγωγές αναγεννούν φόβους για τις ρωσικές κυρώσεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξαγωγές αφορούν ειδικότερα την επιχείρηση «Mykines Corporation LLP», με έδρα ένα σπίτι στο βόρειο Λονδίνο και συγκεκριμένα στη περιοχή Σάουθγκεϊτ στο προάστιο του Ένφιλντ.

Οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή

Ημιαγωγοί σε μορφή μικροτσίπ
Ημιαγωγοί σε μορφή μικροτσίπΕικόνα: Jens Schlueter/AFP/Getty Images

Αν και οι εξαγωγές δεν συνδέονται άμεσα με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβάνουν ωστόσο κρίσιμους ημιαγωγούς, κινητά, λάπτοπ και γενικότερα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων, περισσότερα από τα οποία, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων του Λονδίνου προς την Μόσχα.

Οι Times για παράδειγμα εκτιμούν, ότι τα τελευταίας τεχνολογίας μικροτσίπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η έντονη και πολυέξοδη αυτή δραστηριότητα, έγινε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα ως προς τη χρήση του περιεχομένου των επίμαχων εξαγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο ως προς το ποιος διαχειρίζεται την εταιρεία. Τα προϊόντα αποστέλλονταν στο ρωσικό καθεστώς κυρίως από την Κίνα, ενώ τα χρήματα κατέληγαν από το Λονδίνο σε δυο παράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω των οποίων όμως χάνονται τα «ίχνη» των τελικών δικαιούχων.

Σε εξέλιξη έρευνες για Κύπριο επιχειρηματία

Ερευνώνται και δύο εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους
Ερευνώνται και δύο εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες ΝήσουςΕικόνα: Bruce Coleman/Photoshot/picture alliance

Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι το σπίτι, στο οποίο βρίσκεται η έδρα της εταιρείας «Μυκήνες» (Mykines) ανήκει στον Κύπριο Σάββα Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει μια καταπιστευματική εταιρεία στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, στο μητρώο της κυβέρνησης φαίνεται ότι ο Σάββας Θεμιστοκλέους είναι καταχωρημένος ως διευθυντής της εταιρείας «Russian Trading Company Limited». Η εταιρεία αυτή, αν και έχει κλείσει από το 2015, είχε την ίδια έδρα με την «Mykines Corporation LLP».

Σε προσπάθεια της βρετανικής εφημερίδας FT να τον προσεγγίσει, ο ίδιος την παρότρυνε να απευθύνει τις σχετικές ερωτήσεις στον κύριο δικαιούχο της εταιρείας «Mykines», τον 53χρονο Ουκρανό Βίταλι Πολιάκοβ, ο οποίος όμως δεν θέλησε να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της απάντησε ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις κατηγορίες για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για το πώς θα δράσουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Μετανάστευσης για συμφωνία ΕΕ: Ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα – Τι προβλέπει

Ο υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία. Η ανακοίνωση “Το νέο

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η εξουδετέρωση των ναρκών στο Καστρί Λουτρό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με ελεγχόμενη έκρηξη, η εξουδετέρωση των δυο ναρκών που είχαν εντοπιστεί από δύτη στη θαλάσσια περιοχή των Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία στο Καστρί -Λουτρό. Ο

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση για το άσυλο και τη μετανάστευση

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. #JHA | The ministers just agreed on a general approach on the Asylum and

Μετάβαση στο περιεχόμενο