Ζάκυνθος: Ανησυχία για τους αφρούς στην παραλία του Τσιλιβί μετά τα περιστατικά ρύπανσης

Πρόκειται για φαινόμενο που απαντάται συχνά εκεί όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν, καθησυχάζει καθηγητής Περιβάλλοντος

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου προκάλεσαν οι αφροί που εμφανίστηκαν στην παραλία του Τσιλιβί τις τελευταίες ημέρες, λόγω των πολλών περιστατικών ρύπανσης που διαπιστώνονται στο νησί.

Σύμφωνα με τους καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως θαλάσσιος αφρός. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, στο σημείο έκαναν αυτοψία ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Αναστάσιος Καλημέρης και ο θαλασσοβιολόγος και επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Βασίλης Γεροβασιλείου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως ανέφερε ο κ. Καλημέρης, «πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως θαλάσσιος αφρός. Ο θαλάσσιος αφρός είναι πολύ συχνά το οπτικό αποτέλεσμα σε παραλίες διεργασιών που βασίζονται σε παραγωγή οργανικού υλικού είτε από φυτοπλαγκτόν είτε από την ‘Ποσειδωνία’, τα φύκια για παράδειγμα του πυθμένα».

Το φαινόμενο

«Την άνοιξη ξεκινάει η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια. Όταν το υλικό αυτό απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με τον κυματισμό που αναπτύσσεται κοντά στην παραλία, πολλές φορές οδηγεί στην ανάπτυξη ενός παχιού στρώματος λευκού αφρού που μοιάζει σαν σαπουνάδα, αλλά δεν είναι» συνεχίζει.

Τι είναι; «Είναι θαλάσσιος αφρός οργανικής ή βιολογικής προέλευσης. Συνήθως αυτός ο αφρός είναι και βραχύβιος, μετά από μερικές ώρες εξαφανίζεται, εκτός και αν το φαινόμενο επαναληφθεί την επόμενη μέρα, οπότε μπορεί να παραμείνει».

Ο κ. Καλημέρης  ανέφερε ότι οι επιστήμονες είδαν και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ότι στο Ιόνιο υπάρχει αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν που μπορεί να εξηγεί αυτούς τους αφρούς.

«Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και το γεγονός ότι – όπως βλέπουμε και με δορυφορικές φωτογραφίες Sentinel των προηγούμενων ημερών – ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου υπήρχε μια συνήθης για την εποχή και το Ιόνιο αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν στις παραλίες μας ειδικά στη Δυτική Λευκάδα, σχεδόν σε ολόκληρη την Κεφαλονιά, αλλά και στη Ζάκυνθο και στον κόλπο του Λαγανά και στις δυτικές και ανατολικές ακτές. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο ρυπαντικό φορτίο από κάποιο πλοίο με χημικά ή με πετρέλαιο ή με οτιδήποτε τέτοιο. Αυτές είναι οι ενδείξεις», εξηγεί.

Και προσθέτει: «Υπάρχει μια μικρότερη πιθανότητα αυτός ο αφρός να προέρχεται από επεισόδιο ρύπανσης μη πετρελαϊκό, δηλαδή, από κάποιο διερχόμενο πλοίο που άφησε λύματα, όμως, και το χρώμα δεν συνάδει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα συντείνουν ότι πρόκειται για θαλάσσιο αφρό».

Στην περιοχή της Ζακύνθου τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι περίπτωση εμφάνισης θαλάσσιου αφρού. Μπορεί κάποιοι άλλοι να θυμούνται. Σε άλλα μέρη, στη Βρετανία ή στις ακτές της Αμερικής, είναι πιο έντονο το φαινόμενο και μπορεί να διαρκεί κάποιες μέρες. Εδώ φαίνεται ότι ήταν κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι ανησυχητικό. Οι δορυφορικές εικόνες μας δείχνουν ότι η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο Ιόνιο είναι σε εξέλιξη. Άρα όλα συντείνουν ότι είναι θαλάσσιος αφρός βιολογικής προέλευσης και όχι ρυπαντικό φορτίο που θα μύριζε, θα είχε άλλο χρώμα και θα βρίσκαμε πιθανότατα ίχνη» καταλήγει ο κ. Καλημέρης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είμαστε στο 2019 – άρα ας μιλάμε για το 2025 όχι για το 2015

Ολοένα και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στη ρητορική στο «δεν θα γυρίσουμε στο 2015» και της διακινδύνευσης της σταθερότητας. Η σκοπιμότητα και η τακτική πίσω από αυτή την αναφορά είναι προφανής. Το 2015 έμεινε στη συλλογική μνήμη της ελληνικής

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ έχει προβάδισμα αλλά πραγματική πρώτη δύναμη είναι η δυσαρέσκεια

Με τα κόμματα να βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και αυτό όχι μόνο γιατί αποτυπώνει τις δυναμικές των κομμάτων και τη δημοφιλία των πολιτικών, αλλά και γιατί

Τα θαύματα της ελληνικής ναυτιλίας

ΗΕλλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους dwt. Τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί

Τρόφιμα, μόδα και ναυτιλία: Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεστε περισσότερο για τη ναυτιλία

Αρσένιο Ντομίνγκεζ Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη ντύνονται και τρέφονται χάρη στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ωστόσο, η ναυτιλία παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη και αόρατη, παρά τον ζωτικό της ρόλο στη μεταφορά βασικών αγαθών που καθιστούν δυνατή τη ζωή όπως την

Μετάβαση στο περιεχόμενο