Κατώτατος μισθός: Εξουδετερώνουν την διπλή αύξηση οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επηρεάζει κυρίως όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν τα νοικοκυριά ενσωματώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις και φέρνουν τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Για παράδειγμα, καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2.240 kWh καλείται σήμερα να καταβάλει 378 ευρώ (με τη ρήτρα ενεργοποιημένη μόνο τη μισή περίοδο) ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το εκκαθαριστικό τιμολόγιο ήταν στα 240 ευρώ. Άλλος καταναλωτής, σε ιδιώτη πάροχο, με κατανάλωση το τετράμηνο (μέσα Ιουνίου ως μέσα Οκτωβρίου) περίπου 2.600 kWh έλαβε λογαριασμό 470 ευρώ έναντι 215 ευρώ πέρυσι.

Αλλά δεν είναι μόνον το ρεύμα που εξανεμίζει τους μισθούς των νοικοκυριών. Τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσέ την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενές αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοέμβριου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Υπό το φως των εμπειρικών αυτών ευρημάτων το ΙΝΕ ΓΣΕΕ πρότεινε να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021, ξεκαθαρίζοντάς πως αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων.

Να σημειωθεί πως η αύξηση από 1/1/2022 του κατώτατου μισθού κατά 2%, από 650 ευρώ, σε 663 ευρώ σε ονομαστική βάση και από 758,3 ευρώ στα 773,5 ευρώ σε πραγματική βάση, επιφέρει μια σειρά αυξήσεων στο μισθολογικό και μη κόστος των εργοδοτών.

Ειδικότερα και βάσει της αναγκαίας αναγωγής των 14 μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 12μηνιαία βάση, προκύπτουν οι παρακάτω αλλαγές:

  • Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 ευρώ το μήνα ή 40,8 ευρώ το χρόνο.
  • Το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 ευρώ το μήνα ή 223,2 ευρώ το χρόνο.
  • Οι μικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2 ευρώ το μήνα ή 182,4 ευρώ το μήνα.
  • Οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1 ευρώ το μήνα ή 157,2 ευρώ το χρόνο.
  • Οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1 ευρώ το μήνα ή 25,2 ευρώ το χρόνο.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα σε νησιά: Δείτε πόσα χρήματα θα δώσετε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει μια τετραμελή οικογένεια που θέλει να κάνει διακοπές το Πάσχα σε κάποιο νησί καθώς το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτήριων είναι αρκετά υψηλό. Το MEGA παραθέτει  τη λίστα με το κόστος των ακτοπλοϊκών

Μεσοπρόθεσμο: Επιπλέον €400 εκατ. λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Επιπλέον κονδύλι ύψους 400 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να καλύψει το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Τα σενάρια για μελλοντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής «σπρώχνει» όλο και περισσότερους

Επιβάτης πλοίου μετέφερε 800 gr κάνναβης στη Ρόδο

Αμέσως μετά την αποβίβασή του στο λιμάνι της Ρόδου από το πλοίο της γραμμής από Πειραιά, βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών ένας 21χρονος Έλληνας ο οποίος μετέφερε ναρκωτικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, το πρωί της Μ. Τρίτης. Οι αστυνομικοί

Κάλυμνος: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε κοκαΐνη – Συνελήφθησαν τρία άτομα

Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, εγκληματική ομάδα που διακινούσε κοκαΐνη στην Κάλυμνο και συνελήφθησαν τα μέλη της. Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς ηλικίας 33, 36 και 38 ετών, σε βάρος των οποίων  σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση

Μετάβαση στο περιεχόμενο