Ευρωπαϊκή Ένωση: 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη 7/4 από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER).

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται τα εξής μέτρα:
-Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.
-Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.
-Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.
-Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ
-Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.
-Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.
-Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αυτή η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία ενόψει της δημοσίευσής της αύριο Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «γεύματα αγάπης» στους Λιμενικούς και ο πονηρός πολιτευτής

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην μεγάλη πλειοψηφία των  στελεχών του Λιμενικού Σώματος,  η πρωτοβουλία που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για να εκφράσει το ενδιαφέρον της για τους υπηρετούντες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Μετάβαση στο περιεχόμενο