Τους χάλασε τη φιέστα: Ενόχληση στο Μαξίμου για την αμφισβήτηση από Σαμαρά

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Ο Κ. Μητσοτάκης χειροκροτεί ανέκφραστος χλιαρά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, γυρίζει προς τα πίσω, κάνει ένα αμυδρό, απροσδιόριστο νεύμα προς τον πρωθυπουργό και αποχωρεί χωρίς να ξανακοιτάξει πίσω του.

Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβει τον αιφνιδιασμό αλλά και την ενόχλησή του για τη σφοδρότητα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αμφισβήτησε κρίσιμες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και το ιδεολογικό στίγμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και το έπραξε μάλιστα, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε εξ αρχής να λειτουργήσει ως «βατήρας» για την εκκίνηση μίας «σκληρής» και πολύμηνης, όπως προειδέασε, προεκλογικής μάχης.

Η απάντηση στην πολιτικό-ιδεολογική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με δύο φράσεις απέρριψε τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού για την ιδεολογία της ΝΔ ως παρωχημένες και ηττοπαθείς:

  • «Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40%».
  • Mια κοινοβουλευτικά μονοκομματική Κυβέρνηση μπορεί να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορεί να είναι ανοιχτή σε ιδέες που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια. Και σίγουρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αξιοποιεί στελέχη, ικανότητες, ταλέντα χωρίς παρωπίδες, χωρίς στεγανά, χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων».

Το ζήτημα που άνοιξε, ωστόσο, με την παρέμβαση του κ. Σαμαρά δεν αναμένεται να κλείσει, αν κρίνει κανείς από τη θέρμη με την οποία ένα σημαντικότατο κομμάτι του κομματικού ακροατηρίου καταχειροκρότησε τον πρώην πρωθυπουργό όταν «τίμησε τη δεξιά» της ΝΔ.

Πολύ περισσότερο, όταν η εν λόγω πτέρυγα του πράγματι πολυσυλλεκτικού κόμματος της ΝΔ, είναι κραταιά, κρίσιμη για την τελική εκλογική επίδοση της ΝΔ και σίγουρα ενδιαφέρεται ζωηρά για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων, τα οποία είχε στο επίκεντρο της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός.

Οι ευθείες βολές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια για την καθυστέρηση στην έναρξη των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, με τη φράση «κλειδί» «Πρέσπες του Αιγαίου», οι προειδοποιήσεις για τις κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά εν όψει μάλιστα και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, συνιστούν κανονικό μανιφέστο αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και σίγουρα χρωματίζουν το εσωκομματικό κάδρο της ΝΔ.

Παρ όλα αυτά, στελέχη της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού απορρίπτουν ότι η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είχε στόχο να υπονομεύσει την κυβερνητική πολιτική.

Λένε, μάλιστα, ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, θα έπρεπε να του ζητήσουν να το κάνει (!), διότι αν η ΝΔ θέλει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, χωρίς τη δεξιά δεν μπορεί να την πετύχει. Και στο συγκεκριμένο ακροατήριο, ο μόνος που μπορεί να απευθυνθεί και να εισακουστεί, είναι ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της επιρροής Μητσοτάκη μιλούν για παρωχημένες περιχαρακώσεις, οι οποίες είναι εκτός εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή όπως αυτή που διανύουμε, το μπρα ντε φερ για το πλέγμα των εθνικών – ενεργειακών ζητημάτων, θα συνεχιστεί στο ενδοκομματικό παρασκήνιο και με ένταση.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Τους χάλασε τη φιέστα: Ενόχληση στο Μαξίμου για την αμφισβήτηση από Σαμαρά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι δυστυχώς σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντάμε στα ταξίδια μας καλοπροαίρετοι. Μια νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης QuoteZone ανέδειξε ότι πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αποτελούν…

Μετάβαση στο περιεχόμενο