Απόβαση και κατάληψη ελληνικού νησιού από τους Τούρκους – Μύθος ή πραγματικότητα;

Τις τελευταίες ημέρες και με φόντο την τουρκική άσκηση EFES 2022, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονας φουσκώνουν όλο και περισσότερο το σενάριο απόβασης σε ένα εκ των αμφισβητούμενων νησιών της Ελλάδας προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ένοπλης σύρραξης τοπικού βεληνεκούς και περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Έχουν κάποια βάση αληθείας αυτά τα σενάρια ή είναι αποκυήματα της τουρκικής προπαγάνδας;

Αν και οι Τούρκοι είναι ικανοί για όλα, ακόμα και να πέσουν στο στόμα του λύκου, κανείς Έλληνας επιχειρησιακός αξιωματούχος δεν πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα έκαναν το λάθος να επιχειρήσουν απόβαση σε κατοικημένο νησί της Ελλάδας.

Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία για τους Τούρκους στρατιώτες, αλλά και για τον ίδιο τον Ερντογάν πολιτικά. Το σενάριο που εξετάζεται ψύχραιμα από τις ελληνικές αρχές είναι το ενδεχόμενο απόβασης α λα Ίμια, σε ακατοίκητη βραχονησίδα.

Μια τέτοια ενέργεια περιλαμβάνει δύο φάσεις:

  1. Νυχτερινή ενέργεια

Στη νυχτερινή ενέργεια πραγματοποιείται πρακτικά η προετοιμασία της περιοχής της ημερήσιας απόβασης που θα ακολουθήσει την επομένη, καθώς και η δημιουργία αεροπρογεφυρώματος στα μετόπισθεν με αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Η προετοιμασία της περιοχής της ημερήσιας απόβασης γίνεται με διείσδυση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων με ελευθέρα πτώση.

  1. Ημερήσια ενέργεια

Η ημερήσια ενέργεια περιλαμβάνει την κύρια αποβατική ενέργεια με δυνάμεις Πεζοναυτών–Μηχανοποιημένου Πεζικού στην κύρια ακτή απόβασης και υποστηρικτικά με αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικό ναυτικό.

Μόνο που οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα σαρώνει σε real time όλο το Αιγαίο και συνεπώς δεν θα προλάβουν να πραγματοποιήσουν ούτε την πρώτη φάση. Η κατάληψη εδάφους εθνικής κυριαρχίας δεν είναι συζητήσιμη όπως στα Ίμια όπου το σύστημα πιάστηκε στον ύπνο…

Οιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης σημαίνει ανατίναξη των πάντων σε χρόνο dt. Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυτή τη φορά δεν θα περιμένουν να τελειώσει ο Πάγκαλος από τη συνέντευξη στο Mega για να πάρει τηλέφωνο τον Χόλμπρουγκ

Τα πλάνα τα οποία παρουσιάστηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ για την EFES 2022, εμπεριείχαν το στοιχείο του εντυπωσιασμού, αποκρύπτοντας σημεία ή τονίζοντας κάποια άλλα με σκοπό την επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Η άσκηση είχε χαρακτήρα επικοινωνιακού σόου και αποσκοπούσε μόνο στην προβολή μηνύματος και άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Έγινε εκμετάλλευση της εικόνας από τα πολύ καλά δασκαλεμένα τουρκικά ΜΜΕ με σκοπό την προβολή επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΔ οι οποίες σε πολλά κρίσιμα σημεία ήταν ελλειμματικές.

Εκτέλεσαν μία άσκηση “κονσέρβα” μόνο και μόνο για να υποστηρίξουν ως “εικόνα” απειλής την ομιλία του Τούρκου προέδρου με σκοπό τον εκφοβισμό της χώρας μας.

Μία αποτυχία στο πεδίο σε μία πολεμική αναμέτρηση με τη χώρα μας, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Τούρκου Προέδρου, οδηγώντας σε μεγάλες περιπέτειες τους νεο-οθωμανιστές…

Η κλιμακούμενη ένταση που καλλιεργεί βήμα – βήμα η Άγκυρα ίσως να μην έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Δεν είναι ένα θέμα που γίνεται μόνο για εσωτερικούς λόγους. Ο Ερντογάν βλέπει ότι υπάρχει μια ρευστή κατάσταση στο διεθνές σκηνικό και λόγω αυτής θεωρεί ότι μπορεί να παίξει σε πολλά ταμπλό.

Να παίξει και στο ελληνικό, και στο συριακό και στο ιρακινό, και στο ταμπλό της Ρωσίας και στο ταμπλό του ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν ανοίγει μια σειρά από παζάρια, γιατί βλέπει ότι μπορεί να κερδίσει πράγματα.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι δυστυχώς σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντάμε στα ταξίδια μας καλοπροαίρετοι. Μια νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης QuoteZone ανέδειξε ότι πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αποτελούν…

Μετάβαση στο περιεχόμενο