Θαλάσσιες μεταφορές: Εκτίναξη του κόστους ζωής με την επιβολή φόρου Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

Πλήγμα για τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου και για το εισαγωγικό και εξωτερικό εμπόριο, η επιβολή του φόρου επί του πλοίου που μπορεί να φτάσει έως και τα 500.000 ευρώ – Δεν θα προσεγγίζουν και το λιμάνι του Πειραιά τα μεγάλα container vessels – Γιατί η Ευρώπη «πυροβολεί τα πόδια της»

Η πρόθεση της ΕΕ να εντάξει τη ναυτιλία στο σύστημα πληρωμής ρύπων και στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» έγινε αποδεκτή από τη βιομηχανία. Όμως υπάρχουν «καραμπόλες» που θα πλήξουν τα ευρωπαϊκά -μεσογειακά κυρίως- λιμάνια, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας που έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού θα καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά ως hub έναντι εκείνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία και το Μαρόκο. Θα πληγούν επίσης και τα λιμάνια της βορείου Ευρώπης, από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια της Βαλτικής. Ο ΟΛΠ με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία ζητάει σειρά αλλαγών στην πρόταση της ΕΕ για εισαγωγή της Ναυτιλίας στο ETS.

«Η Ευρώπη πυροβολεί και πάλι τα πόδια της», λένε στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας και εξηγούν: «Δεν θα υπάρξει κανένα περιβαλλοντικό όφελος παρά μόνο εισπρακτικό για την ΕΕ, αφού τα πλοία θα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις ίδιες θαλάσσιες περιοχές προσεγγίζοντας λιμάνια που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο τέλος της ημέρας, θα την πληρώσει ο Ευρωπαίος πολίτης.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι θα χρεώνεται το πλοίο και θα πληρώνει τον φόρο στο πλαίσιο του αναθεωρημένου του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (EU ETS) στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55».

Για ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έρχεται από την Άπω Ανατολή το αντίτιμο μπορεί να φθάσει και τις 500.000 δολάρια, ποσό τεράστιο που θα επιβαρύνει επιπλέον το κόστος μεταφοράς.

Πολλές Liners εταιρείες κάνουν σχέδια για παράκαμψη -omit των μεσογειακών, ευρωπαϊκών λιμανιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς των φορτίων θα επιβαρύνεται περισσότερο αφού θα πρέπει να μεταφορτώνονται από τα μη ευρωπαϊκά λιμάνια προς τα ευρωπαϊκά. Η χρέωση θα είναι διπλή «double handling» ενώ και ο χρόνος για να έρθουν, για παράδειγμα, στο λιμάνι του Πειραιά τα εμπορεύματα θα επιμηκυνθεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Θα πληγεί το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας αν ισχύσει η χρέωση του πλοίου αφού δεν θα προσεγγίζουν και το λιμάνι του Πειραιά μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Μεγάλοι ανταγωνιστές του Πειραιά θα είναι τα τουρκικά λιμάνια της Σμύρνης και της Μερσίνα, των ισπανικών και πορτογαλικών λιμανιών, το Μαρόκο και η Τυνησία, των λιμανιών της Αδριατικής Ριέκα και Τεργέστη, θα είναι τα λιμάνια της Αιγύπτου, του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας θα είναι τα αγγλικά λιμάνια που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος.

“Τα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου θα γίνουν μη ανταγωνιστικά ως hub αν προχωρήσει το θέμα αυτό”, επισημαίνουν κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας στο newmoney και προσθέτουν: “ Τα άλλα μη ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές άρα θα πάρουν και τη δουλειά. Για να αποτραπεί η ανισορροπία θα πρέπει ο ρυπαίνων να πληρώνει αλλά να επιβαρύνεται το φορτίο και όχι το πλοίο. Γιατί το φορτίο είναι αυτό που δημιουργεί την ανάγκη μεταφοράς. Θα είναι πιο σωστός ο καταμερισμός. Δεν πρέπει να είναι το πλοίο το εύκολο υποζύγιο. Πρέπει να γίνει καλύτερος επιμερισμός. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες στην ΕΕ και κάποιοι Επίτροποι έχουν κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις τις οποίες αναμένουμε να δούμε”.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελική επιβάρυνση θα φθάσει στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Θαλάσσιες μεταφορές: Εκτίναξη του κόστους ζωής με την επιβολή φόρου Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο